Jyllands-Posten Søndag

Byhuset blev deres nye base: »Her går alt op i en højere enhed«

Palle og Birthe Ikkala valgte et bevaringsv­aerdigt hus i Ebeltoft som deres nye hjem efter en lang årraekke i udlandet. Den røde tråd er en faelles glaede over møbler, kunst, design, moderne glas og kunsthåndv­aerk.

- ASTRID ELLEMO

Mange huse her til lands påberåber sig at have en unik beliggenhe­d, og mange vil nok mene, at det er et spørgsmål om øjet, der ser. Men det er svaert at komme uden om, at Palle og Birthe Ikkalas bevaringsv­aerdige byhus i Ebeltoft med udsigt til Mols Bjerge og Ebeltoft Vig er noget helt specielt. Og der skulle da også noget helt saerligt til, da aegteparre­t, som har boet mange år i udlandet, skulle have indfriet deres ønsker med en fast bolig i Danmark.

»Vi havde gennem laengere tid taenkt meget over, hvor vi gerne ville bo, når vi engang rykkede hjem. Da vi fandt huset, opholdt vi os i vores davaerende fritidshus i Egsmark – vores danske base. Da vi havde haft fritidshus­et i ti år, var vi godt kendt i området, men vi kiggede primaert efter en bolig i f.eks. Skåde og Højbjerg. Helt tilfaeldig­t faldt Birthe over en annonce med

det gamle byhus, som hun cyklede ind for at kigge på. En lang historie kort, så overtog vi huset for 18 år siden,« fortaeller Palle Ikkala.

Der følger mange anekdoter med, når man bor i et hus med så meget historik. Det blev oprindelig­t beboet af distriktsl­aegen, som havde en stald til sine heste, hvor aegteparre­t i dag har vaerksted og atelier.

»Huset blev erhvervet med henblik på, at distriktsl­aegen nemt skulle kunne komme ud og rundt om sin ejendom og ud på sin rute for at tilse patienter, ligesom han havde plads til tjenestefo­lk i kaelderen,« siger Palle Ikkala, som før i tiden havde sejlbåd nede i havnen og sammen med sin kone har rejst meget.

Minimale aendringer

Da Palle og Birthe Ikkala overtog huset, gik de i gang med en mindre renovering, som varede godt tre måneder. Det var ikke det store, de Birthe Ikkala skulle gøre, da de tidligere ejere havde taget en stor tørn på den 168 år gamle ejendom, hvor man oprindelig­t kun havde brugt stueetagen til beboelse. De har ordnet alle vaegge, lofter og gulve, men har ellers vaeret tro mod det oprindelig­e byhus. Den røde murfarve er f.eks. den oprindelig­e, ligesom gulvene er det.

»Vi fik lavet nyt køkken og omdannet førstesale­ns mange små rum til to store rum med ovenlysvin­duer. Der var heller ikke noget badevaerel­se på førstesale­n, så det fik vi også lavet. Det var nok den største nyskabelse. Ellers har vi fået specialfre­mstillet nye håndtag til alle inderdøren­e på grund af ét oprindelig­t dørhåndtag, som har overlevet siden opførelsen, som havde overlevet siden opførelsen. På betongulve­t i kaelderen har vi dels lagt fliser og traegulve,« fortaeller Bithe Ikkala.

Aegteparre­t har, som en saerlig luksus med de mange kvadratmet­er til rådighed, valgt at have

Vi har fået specialfre­mstillet nye håndtag til alle inderdøren­e på grund af ét oprindelig­t dørhåndtag, som har overlevet siden opførelsen.

Det allerbedst­e er, når vi kan ligge i sengen og se over traetoppen­e og Ebeltoft Vig med Fregatten Jylland i forgrunden. Birthe Ikkala

hver sit badevaerel­se og hver sit kontor. Når man bor i et gammelt, bevaringsv­aerdigt byhus, er det dog ikke alle former for moderne løsninger, som passer til en renovering. Palle og Birthe Ikkala har f.eks. ikke termoruder, men derimod koblede vinduer.

»Det betyder selvfølgel­ig, at det er et meget stort arbejde at pudse vinduer. Men så har vi heldigvis kunnet drage nytte af boligjobor­dningen,« siger Palle Ikkala med et smil.

Da de skulle i gang med renovering­en, fik de hjaelp af genboen, arkitekt Jørgen Brøgger, som var bygherre, da Palle og Birthe Ikkala på davaerende tidspunkt stadig boede i Schweiz.

»Jeg husker tydeligt den aften, hvor vores forslag om renovering kom tilbage fra arkitekt Brøgger via telefax. Han endte i øvrigt med at vaere en stor hjaelp i forhold til huset,« siger Palle Ikkala.

Den japanske pige

Indretning­en baerer overalt praeg af, at aegteparre­t saetter stor pris på kunst, design og kunsthåndv­aerk, og isaer ting af glas har deres interesse. På kanten af vindueskar­men ud mod gaden sidder en stor glasstatue af en pige – hun er meget livagtigt udført af den japanske glaskunstn­er Masayo Odahashi.

»Når solen flytter sig i løbet af dagen, og lyset rammer glaspigen forskellig­t, er der stor forskel på hendes udtryk. Hun er meget smuk, og vi er meget glade for hende,« siger Birthe Ikkala, som

Fortsaette­s

har importeret kunst og design fra Danmark til Schweiz gennem årene.

Interessen og måske naermere en virkelig passion for møbeldesig­n kommer til udtryk i den elegante stol af formpresse­t valnød – designet af Norman Cherner – som står i et hjørne af den forreste stue. Den har Palle og Birthe Ikkala vaeret på jagt efter gennem flere år over hele Europa, og de fandt den helt tilfaeldig­t på en rejse til Schweiz, hvor den stod gemt bagerst på et loft i en møbelforre­tning.

»Vi baksede med at få den med hjem i bilen, men det lykkedes – og det var ikke nemt at få plads til den på et meget smalt hotelvaere­lse, skulle vi hilse at sige,« ler Birthe Ikkala, der foretraekk­er en blanding af nyt og gammelt.

Hun saetter f.eks. gerne en moderne ”Ghost”stol af Philipe Starck sammen med et antikt chatol. Den røde tråd er en eklektisk samling, hvor det hele – efter mange år i udlandet – går op i en højere enhed, fortaeller hun.

»Det allerbedst­e er, når vi kan ligge i sengen – placeret midt i rummet – og se over traetoppen­e og Ebeltoft Vig med Fregatten Jylland i forgrunden.«

 ??  ?? De to røde laenestole er "LC2" af Le Corbusier. Det lille runde glasbord er af Eileen Gray. Billedet på vaeggen er et sjaeldent litografi af Le Corbusier. Foto: Soffi Chanchira Larsen
De to røde laenestole er "LC2" af Le Corbusier. Det lille runde glasbord er af Eileen Gray. Billedet på vaeggen er et sjaeldent litografi af Le Corbusier. Foto: Soffi Chanchira Larsen
 ??  ?? Stolen her, som er designet af Norman Cherner, har Palle og Birthe Ikkala vaeret på jagt efter i flere år. De fandt den omsider bagerst i en møbelforre­tning i Schweiz og bragte den hjem i bilen. Foto: Soffi Chanchira Larsen
Stolen her, som er designet af Norman Cherner, har Palle og Birthe Ikkala vaeret på jagt efter i flere år. De fandt den omsider bagerst i en møbelforre­tning i Schweiz og bragte den hjem i bilen. Foto: Soffi Chanchira Larsen
 ??  ?? Foto tv.: Der er to køkkener i huset.
Her ses et skab i underetage­n, hvor der også er badevaerel­se og viktualier­um. Foto i midten:
Ebeltoft, som er grundlagt i 1200-tallet, er hovedsagel­igt en turistby i dag, hvor byen isaer tiltraekke­r mange besøgende om sommeren og derfor mangedoble­r sit antal. Her ses kigget fra parrets byhus til Mols Bjerge og Ebeltoft Vig. Foto: Soffi Chanchira Larsen Foto th.: På trappetrin­ene op til førstesal står en kalabas og en lille papirskål til pynt.
Foto tv.: Der er to køkkener i huset. Her ses et skab i underetage­n, hvor der også er badevaerel­se og viktualier­um. Foto i midten: Ebeltoft, som er grundlagt i 1200-tallet, er hovedsagel­igt en turistby i dag, hvor byen isaer tiltraekke­r mange besøgende om sommeren og derfor mangedoble­r sit antal. Her ses kigget fra parrets byhus til Mols Bjerge og Ebeltoft Vig. Foto: Soffi Chanchira Larsen Foto th.: På trappetrin­ene op til førstesal står en kalabas og en lille papirskål til pynt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? På øverste etage er der indrettet et kontor, som har masser af lysindfald gennem ovenlysvin­duerne.
På øverste etage er der indrettet et kontor, som har masser af lysindfald gennem ovenlysvin­duerne.
 ??  ?? Sofagruppe­n i den første stue består af en sofa af Børge Mogensen, et sofabord af Georg Kofoed og to laenestole, "Costes", af Philippe Starck. I højre hjørne af vindueskar­men ses den japanske glaspige, som parret er saerligt glade for.
Sofagruppe­n i den første stue består af en sofa af Børge Mogensen, et sofabord af Georg Kofoed og to laenestole, "Costes", af Philippe Starck. I højre hjørne af vindueskar­men ses den japanske glaspige, som parret er saerligt glade for.
 ??  ?? I den bagerste stue står et gammelt chatol med grønne ruder. Glasfigure­n er af den lokale keramiker Jac Hansen. Foto: Soffi Chanchira Larsen
I den bagerste stue står et gammelt chatol med grønne ruder. Glasfigure­n er af den lokale keramiker Jac Hansen. Foto: Soffi Chanchira Larsen
 ??  ?? Glaskunst ses flere steder i indretning­en hos Palle og Birthe Ikkala. Her et boomerangf­ormet fad af glaskunstn­eren Karen Lise Krabbe.
Glaskunst ses flere steder i indretning­en hos Palle og Birthe Ikkala. Her et boomerangf­ormet fad af glaskunstn­eren Karen Lise Krabbe.
 ??  ?? Birthe Ikkala har netop udgivet netop udgivet bogen ”Navnlig roser" med tidsbilled­er fra 1880 til nu.
Birthe Ikkala har netop udgivet netop udgivet bogen ”Navnlig roser" med tidsbilled­er fra 1880 til nu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark