Jyllands-Posten Søndag

111 Cola-flasker til én stol

At skabe stole af genbrugsma­terialer har lige fra starten i 1944 vaeret tanken bag Emeco. Den amerikansk­e stoleprodu­cent begyndte med at støbe stole af genbrugt aluminium under Anden Verdenskri­g. I dag bliver stolene lavet af bl.a. Cola-flasker.

- LOUISE WITT

Saml mindst 111 tomme Coca Cola-flasker, og det er muligt at skabe en stol – helt nøjagtigt 111 Navy-stolen, som amerikansk­e Emeco producerer. Emeco har, lige siden virksomhed­en blev grundlagt i midten af 1940’erne, bygget på tanken om at genbruge materialer til møbler; dengang var det aluminium fra f.eks. køkkenreds­kaber og vinduesram­mer, der blev smeltet om til stole.

I 2006 spurgte Coca Cola så, om Emeco ville vaere med til at gøre noget ved problemet med de mange tomme plastflask­er i det amerikansk­e samfund, der ikke har et pant- og genanvende­lsessystem, som vi danskere kender det. Først var indehaver af Emeco, Gregg Buchbinder, skeptisk:

»Min umiddelbar­e tanke var, at det ville blive et stykke pr-arbejde for Coca Cola, og det havde jeg ikke lyst til,« fortaeller han.

Efter naermere overvejels­e valgte han alligevel at sige ja og gå ind i udviklings­arbejdet, der endte med at tage fire år og ende med en lancering i 2010: En stol skabt af genbrugsfl­asker og fiberglas, der styrker konstrukti­onen.

»Vores mål er at forhindre, at flaskerne ender på losseplads­en eller i havet, og jeg vil gerne inspirere andre til også at bruge materialet, så det ikke ender i naturen. Begge dele er lykkedes: Indtil nu har vi sørget for, at omkring 33 mio. plastflask­er ikke er endt på losseplads­en, og vi har talt med mange, der siger, de er inspireret af vores arbejde,« fortaeller han.

Stole til krigsskibe

Faconen på stolen i genbrugspl­ast er taget fra en helt igennem klassisk Emeco-stol: Navy Chair.

I begyndelse­n var Navy Chair det eneste design, stoleprodu­centen med base i Hanover, Pennsylvan­ia, USA, fremstille­de. Dengang var Emeco et vaerksted med det lidt laengere navn: Electrical Machine and Equipment Company.

Kort efter opstarten af firmaet i slutningen af Anden Verdenskri­g fik indehavere­n, Wilton Carlyle Dinges, en henvendels­e fra den amerikansk­e flåde, US Navy, der havde brug for stole, som kunne klare livet ombord på de amerikansk­e krigsskibe og ubåde med bl.a. stort dagligt slid,

Gregg Buchbinder

salt i luft og vand og rystelser fra en torpedo i ny og nae. Desuden var det et krav, at stolene skulle vaere så lette som muligt.

Resultatet blev 1006 Navy-stolen: Den blev lavet af 80 pct. genanvendt aluminium på grund af de knappe ressourcer i krigsårene. Materialet gennemgik en speciel proces i 77 trin, der skulle gøre stolen så staerk som muligt. Sådan er det stadig i dag, hvor stolene bl.a. bliver nedsaenket i varme saltbade, der får aluminiums­molekylern­e til at traekke sig sammen, så metallet bliver hårdt som en bjergside, ligesom overfladen til sidst bliver anodiseret. Mindst 150 år skulle de ifølge Emeco kunne holde. Stolen blev en fast del af inventaret i den amerikansk­e flåde, og i mange år var US Navy Emecos eneste kunde.

Det er det ultimative; at lave noget, der kan leve over flere generation­er.

Ven med Eames

Det er den 62-årige handelsudd­annede Gregg Buchbinder, der har udviklet Emeco til den designvirk­somhed, den er i dag. Gregg Buchbinder er vokset op med Navy Chair i et kreativt hjem i Huntington Beach, Californie­n. Faren, Jay

A. Buchbinder, drev sin egen virksomhed, JBI, hvor han stod for at skabe interiørlø­sninger til restaurant­er, hoteller og store virksomhed­er – sommetider med Navy Chair. Således fik far Buchbinder i 1979 muligheden for at overtage Emeco og fortsatte stoleprodu­ktionen med flåden og stadig flere arkitekter og designere som aftagere.

»Jeg voksede op i et hjem, som inspirered­e mig i forhold til design og møbler. Min mor var kunstner og havde altid gang i en masse projekter. Min far var ingeniør og lavede sine egne projekter, f.eks. arbejdede han sammen med Charles Eames, som ofte kom i vores hjem, og min far lavede understell­et til Eames’ kendte stol. Vores hjem var fyldt med Eames-projekter. Det var et meget inspireren­de miljø at vokse op i,« fortaeller Gregg Buchbinder.

Et tilfaeldig­t møde med Philippe Starck

Som faerdigudd­annet gik Gregg Buchbinder ind i farens virksomhed – og her så han en udfordring i at revitalise­re Emeco, der var begyndt at gå dårligt økonomisk, fordi den amerikansk­e flåde ikke laengere var så god en kunde.

På sit første besøg på fabrikken overhørte han sekretaere­n tage imod ordrer fra kunder som modedesign­er Giorgio Armani og arkitekt Ettore Sottsass og sagde til sig selv: Der må vaere en måde, hvorpå vi kan ramme markedet af arkitekter og designere.

Han forsøgte sig på alle mulige måder, bl.a. turnerede han rundt til alle de hippeste designerbu­tikker i New York med en Navy Chair under armen, men vendepunkt­et skulle blive et tilfaeldig­t møde med den franske designer Philipe Starck på møbelmesse­n ICFF. Starck havde brugt stolen i sit arbejde for den kendte, amerikansk­e hotelindre­tter Ian Schrager, som han i øvrigt igen samarbejde­de med om et nyt projekt: Hudson Hotel i New York.

»Ejer du Emeco? Jeg troede, det var en flok gamle flådefolk! Jeg er interesser­et i et samarbejde,« sagde Philippe Starck ifølge Gregg Buchbinder.

»Da vi mødtes den aften, skitserede han på nogle magasinsid­er idéerne til det, der skulle blive det første nye Emeco-design i mere end 50 år,« fortaeller Gregg Buchbinder.

Redefinere­t gennem design

Hudson Chair, som stolen kom til at hedde, eftersom den blev en del af indretning­en på det nye Ian Schrager-projekt på Hudson Hotel, blev en stor, kommerciel succes.

»Stolen har de samme ben og det samme saede som Navy Chair, men Philippe Starck tog tvaerstive­rne vaek i bunden af stolen og forfinede den i det hele taget visuelt. Han polerede den, hvad vi aldrig havde gjort før, og gjorde den sexet,« siger Gregg Buchbinder.

Lige siden har han arbejdet på at revitalise­re Emeco med samarbejde­r med mange forskellig­e designere – udover adskillige Philippe Starcksama­rbejder er det blevet til design af navne som Frank Gehry, Norman Foster og Ettore Sottsass. Ikke mindst Frank Gehrys ultralette alu-stol ”Superlight Chair” fra 2004 var med til at redefinere Emeco.

Seneste nye projekt blev lanceret på årets Milano-messe: ”On and On” hedder stolen, som er tegnet af den engelske designerdu­o Barber & Osgerby. Stolen, der er skabt af så lidt materiale som overhovede­t muligt, er lavet af genbrugte plastflask­er og fiberglas, inspireret af Cola-stolen, men med et endnu højere indhold af genbrugsfl­asker. Stolen stables cirkulaert for at optage mindst muligt plads. Når den er udtjent, kan den smeltes om til en ny stol.

Design for eftertiden

Spørger man, om Emecos indehaver har en yndling blandt de efterhånde­n mange stole, er svaret dog lidt tvetydigt.

»Åh, der er lidt som at spørge til dit yndlingsba­rn – alt for svaert at sige,« siger Gregg Buchbinder, der dog naevner samarbejde­t med arkitekt Ettore Sottsass om stolen ”Nine-o” som saerligt betydnings­fuldt for ham.

»Et år sagde han til mig: Jeg er 87 år gammel. Skal vi lave en stol sammen, skal det vaere snart. Han kunne ikke forlade sin lejlighed, så jeg holdt møderne med ham i hans lejlighed i Milano,« fortaeller Gregg Buchbinder.

Omkring sit køkkenbord havde Ettore Sottsass Emecos Navy Chair. Engang i en artikel i Elle Decor blev han spurgt, hvilket af sine egne designs han var mest tilfreds med, fortaeller Gregg Buchbinder.

»Ingen, svarede han, men jeg ville ønske, jeg havde designet Emeco-stolen.«

Sottsass var blandt de første, der tog Navy Chair ud af skibene og ind på luksusyach­ts og i f.eks. Esprit-butikker.

»Det var virkelig inspireren­de for mig. Da jeg afslørede vores stol, havde han tårer i øjnene: Han var blevet 90 år, og vi kaldte af den grund stolen Nine-o. Det var det sidste, han skabte, før han døde. Det var ikke, fordi designet blev en stor, kommerciel succes, men arbejdet var meget meningsful­dt for mig,« siger

Gregg Buchbinder.

Hvad betyder noget for dig i dit arbejde med Emeco?

»Jeg vil gerne skabe design, der både fungerer fint inde og ude. Design, der er enkelt og neutralt, men alligevel har så meget design-kant, at det kan blive ikonisk. Design, der kan bruges naermest for evigt – og genbruges bagefter. Så rammer det rent ind i forhold til alt det, jeg gerne vil. Det er det ultimative; at lave noget, der kan leve over flere generation­er.«

Selv har han prototyper af den polerede udgave af Hudson Chair rundt om spiseborde­t i hjemmet i Long Beach, Californie­n.

»Taenk, de stole har jeg siddet og spist middagsmad på med mine børn, og de kan tage stolene med sig her i livet, og stolene baerer på historier i vores familie,« siger han.

Hans 21-årige datter Jaye Buchbinder står i øvrigt til at overtage Emeco en dag.

 ??  ?? Med 111 tomme Coca Cola-flasker er det muligt at skabe en stol. Coca Cola kom med idéen og spurgte det amerikansk­e designfirm­a Emeco om at forvandle plastaffal­d til noget anvendelig­t, og her ses resultatet: Deres Navy-stol i glasfiber og genbrugspl­ast – og Coca Cola-rød naturligvi­s. Til i dag har Emeco smeltet 33 mio. plastflask­er om til stole. Foto: PR
Med 111 tomme Coca Cola-flasker er det muligt at skabe en stol. Coca Cola kom med idéen og spurgte det amerikansk­e designfirm­a Emeco om at forvandle plastaffal­d til noget anvendelig­t, og her ses resultatet: Deres Navy-stol i glasfiber og genbrugspl­ast – og Coca Cola-rød naturligvi­s. Til i dag har Emeco smeltet 33 mio. plastflask­er om til stole. Foto: PR
 ??  ?? Emecos nyeste stol ”On and On” er skabt af den engelske designduo Barber & Osgerby. Stolen er lavet af genbrugte plastflask­er og fiberglas. Når den er udtjent, kan den smeltes om til en ny stol. Foto: PR
Emecos nyeste stol ”On and On” er skabt af den engelske designduo Barber & Osgerby. Stolen er lavet af genbrugte plastflask­er og fiberglas. Når den er udtjent, kan den smeltes om til en ny stol. Foto: PR
 ??  ?? Her ses de første tegninger til Navy-stolen, der med tiden har udviklet sig til et ikonisk design, der bl.a. er udstillet på Moma i New York, og i dag bliver produceret i mange forskellig­e variatione­r. Foto: PR
Her ses de første tegninger til Navy-stolen, der med tiden har udviklet sig til et ikonisk design, der bl.a. er udstillet på Moma i New York, og i dag bliver produceret i mange forskellig­e variatione­r. Foto: PR
 ??  ?? Gregg Buchbinder overtog Emeco efter sin far i 1998 og har siden revitalise­ret firmaet. Foto: PR
Gregg Buchbinder overtog Emeco efter sin far i 1998 og har siden revitalise­ret firmaet. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark