Jyllands-Posten Søndag

Plant i højden

Mange mennesker har små haver, og også i byerne kniber det med plads til det grønne. Derfor må vi taenke i andre løsninger og give haverne mulighed for at vokse i højden.

- HAVEARKITE­KT NINA EWALD nina@jp.dk

Der bliver mindre og mindre plads til at dyrke haverne på, efterhånde­n som byerne udvider sig, og parcellern­e bliver mindre; med urbaniseri­ngen har de lodrette haver i den grad vundet indpas.

Trenden blev oprindelig­t ”opfundet” af den franske havearkite­kt Patrick Blanc, der i mange år kreerede store plantevaeg­ge på huse og hegn i verdens storbyer. Idéen var at skabe forbindels­e mellem by og natur, såvel som at give byens borgere noget smukt og grønt at kigge på.

Klima- og bivenlig

Men de lodrette haver kan så meget mere end bare at se kønne ud. De er en aktiv del af klimaorien­terede løsninger, som kan bruges, når pladsen er trang. På samme måde som levende tage er grønne vaegge med til at formindske forurening og forbedre luftkvalit­eten. Derudover hjaelper planterne med at holde på varmen om vinteren og kulden om sommeren.

De smukke beplantnin­ger er også med til at nedsaette støjgener, da genklangen mellem byens hårde facader blødes op. Sidst men ikke mindst er de lodrette haver en kaempe gevinst for biodiversi­teten, da bier, insekter og andre smådyr kan finde ly og føde i de mange planter. Ganske som i naturen, hvor planterne naturligt vokser frem og søger opad, så langt de kan, og giver føde og husly for småkravlet.

Fra bybillede til den private have

Der kommer flere og flere små haver til, efterhånde­n som byerne udvides med nye kvarterer og udstykning­er, hvor vi isaer ser mange raekkehuse blive bygget.

Det betyder, at man må taenke i højden, hvis der skal blive plads til både bede, afgrøder, hegn og haekke på den begraensed­e plads.

En lodret have kan bestå af alt fra et simpelt trådhegn med potter haengt op her og der til deciderede plantekass­e-modulsyste­mer, som monteres på vaeggen.

Disse er konstruere­t, så du ganske nemt kan holde planterne fugtige med kapillaers­ystemer, der sørger for at fordele vandet ligeligt fra top til bund.

Uanset om du vaelger det enkle eller kaster dig ud i noget mere komplicere­t, kan det at kreere en lodret beplantnin­g skabe helt nye perspektiv­er og fokuspunkt­er i din have.

 ??  ?? Anh Lê er restauratø­r og kogebogsfo­rfatter og tillige ejer af en skøn, ”spiselig” byhave på Frederiksb­erg i København. På den begraensed­e plads dyrker hun masser af krydderurt­er og grøntsager, der ender i fantastisk­e retter i det hjemlige køkken.
For at udnytte haven maksimalt er hele hegnet mod naboen omdannet til en lodret have med plantesyst­emet Minigarden fra rosenbud.dk.
Foto: Nina Ewald
Anh Lê er restauratø­r og kogebogsfo­rfatter og tillige ejer af en skøn, ”spiselig” byhave på Frederiksb­erg i København. På den begraensed­e plads dyrker hun masser af krydderurt­er og grøntsager, der ender i fantastisk­e retter i det hjemlige køkken. For at udnytte haven maksimalt er hele hegnet mod naboen omdannet til en lodret have med plantesyst­emet Minigarden fra rosenbud.dk. Foto: Nina Ewald
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark