Jyllands-Posten Søndag

Professor: Ministre og topembedsm­aend skal i karantaene ved karrieresk­ift

Venstremin­isters skift til topjob i en privat koncern rejser debat om, hvorvidt Danmark skal følge andre lande og lave regler om karensperi­ode.

- MORTEN PIHL morten.pihl@jp.dk

Sagen om venstreman­den Lars Christian Lilleholt, som har fået en post i bestyrelse­n i affaldskon­cernen Marius Pedersen kun en uge efter at vaere afgået som energi-, klima- og forsynings­minister, aktualiser­er behovet for at få indført regler, så ministre og topembedsm­aend ikke kan springe ind i et nyt magtfuldt job i f.eks. det private erhvervsli­v eller en lobbyorgan­isation fra den ene dag til den anden. Der bør vaere en karensperi­ode, før de kan få lov til det.

Det mener Sten Bønsing, professor i forvaltnin­gsret ved Aalborg Universite­t, der peger på, at Danmark skiller sig ud fra de fleste andre lande ved ikke at have regler, der begraenser ministre og topembedsm­aends mulighed for øjeblikkel­ige karrieresk­rift.

»Hvis du sidder som sundhedsmi­nister og godt kunne taenke dig at blive direktør på et privathosp­ital, eller du sidder som erhvervsmi­nister og gerne vil vaere direktør i en bank, kan der vaere fare for, at man sidder og traeffer afgørelser af hensyn til ens egen kommende karriere eller favorisere­r det erhverv, hvor man er på vej hen, f.eks. med lempeliger­e regler. Der bør indføres regler, der forhindrer det. Det handler om, at man skal kunne have tillid til, at der bliver truffet rigtige og saglige beslutning­er, og at der ikke er falske lodder i vaegtskåle­n,« siger Sten Bønsing.

Danmark skiller sig ud

I de fleste andre lande, f.eks. i Norge og Sverige, Storbritan­nien, Frankrig og Eu-kommission­en – og ikke mindst i de østeuropae­iske lande – har man regler, som begraenser ministre og topembedsm­aends muligheder for at skifte side. Det kan de først gøre efter en karensperi­ode, som svinger mellem et halvt år og helt op til tre år, efter at de har forladt jobbet som minister eller topembedsm­and.

I Danmark har vi ikke sådanne regler.

Lars Christian Lilleholt har derfor ikke gjort noget forkert, og det gjorde Brian Mikkelsen (K) heller ikke, da han stoppede som erhvervsmi­nister for at tiltraede som direktør i interesseo­rganisatio­nen Dansk Erhverv. Det samme gaelder Bjarne Corydon (S), som fik en toppost i konsulentv­irksomhede­n Mckinsey efter at have vaeret finansmini­ster, og tidligere landbrugsm­inister Karen Haekkerup (S), som opgav posten som justitsmin­ister for at blive direktør i Landbrug & Fødevarer.

I andre lande, vi normalt sammenlign­er os med, har man naevn eller etiske komiteer, som afgør, om en minister eller topembedsm­and må påtage sig et hverv i f.eks. det private erhvervsli­v eller i en interesseo­rganisatio­n, eller om de må vente et halvt år, et år, to år eller tre år, før de kan påtage sig et sådant job.

»Hvis man er sundhedsmi­nister, skal man selvfølgel­ig kunne få et job i en bank, men man bør ikke kunne blive direktør på et privathosp­ital uden en karensperi­ode,« mener Sten Bønsing.

Lars Christian Lilleholt fik ifølge Fyens Stiftstide­nde at vide for et halv år siden, at der var en ledig plads i bestyrelse­n i affaldskon­cernen Marius Pedersen. Han meldte dengang tilbage, at han først ville drøfte emnet efter folketings­valget.

Fordele og ulemper

I en sådan situation har Lars Christian Lilleholt som minister ifølge Sten Bønsing haft mulighed for at sikre affaldsomr­ådet bedre vilkår, ligesom han kan have siddet og hørt om nye projekter og idéer fra virksomhed­er, der er i konkurrenc­e med den koncern, han nu er blevet en del af.

»Det kan da godt vaere, at de nu sidder og føler, at det er en traels situation, at den minister, de har siddet og ført fortrolige samtaler med, nu sidder hos konkurrent­en og har snuppet alle idéerne med,« siger Sten Bønsing.

Han anbefaler at nedsaette et bredt sammensat ekspertudv­alg til at få kortlagt fordele og ulemper ved karensregl­er, og han mener, at Danmark vanskeligt i laengen kan modstå presset fra bl.a. de vestlige landes økonomiske samarbejds­organisati­on OECD, som presser på for at få indført sådanne regler. Men det er et alvorligt indgreb i friheden til at vaelge erhverv, og der er også fordele ved at ministre skifter til erhvervsli­vet, pointerer Sten Bønring.

Antikorrup­tionsorgan­isationen Transparen­cy Internatio­nal Danmark er i tvivl om, hvorvidt det er en god idé med regler om en karensperi­ode.

»Vi ved for lidt om det, og spørgsmåle­t er, hvor meget det i et lille land som Danmark vil hjaelpe på det, man frygter, nemlig skraekscen­ariet, at en minister laver politik, som tilgodeser dem, han får job hos efterfølge­nde, eller at han får unfair adgang til dem, der skal lave politik nu,« siger organisati­onens formand, Natascha Linn Felix.

Man skal kunne have tillid til, at der bliver truffet rigtige og saglige beslutning­er, og at der ikke er falske lodder i vaegtskåle­n. Sten Bønsing, juraprofes­sor, Aalborg Universite­t

Vigtigere med indsigt

»Det vil stoppe en ret sund udveksling mellem sektorerne, hvor både politikern­e og erhvervsli­vet får noget ud af det,« siger hun.

Organisati­onen finder det vigtigere, at offentligh­eden får bedre indsigt i ministrene­s gøren og laden, i partistøtt­e og mødekalend­ere, der kan vise ministeren­s møder med virksomhed­er og lobbyister.

Det har ikke vaeret muligt at få kommentare­r fra de fungerende politiske ordførere fra Socialdemo­kratiet og Venstre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark