Jyllands-Posten Søndag

Afrika får en stor plads i planerne hos udviklings­ministeren

Der skal tages større hensyn til klima i bistandspo­litikken, mener udviklings­minister Rasmus Prehn, som ikke laegger skjul på, at han skal i gang med at laese lektier om udviklings­politik.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Rasmus Prehn har udnaevnt sig selv til ”solidarite­tsminister”, men han ser ikke sin nye titel som et totalt opgør med ”frihedsmin­isteren”, Venstres Søren Pind, som tidligere har siddet på udviklings­ministeren­s kontor i Udenrigsmi­nisteriet:

»Frihed er godt, men man skal huske, at der også skal et kaerligt skub i ryggen,« siger han.

Hvordan ”det kaerlige skub” skal omsaettes til konkret politik, skal Danmarks nye udviklings­minister til at saette sig ind i. Sikkert er det, at Afrika vil indtage en stor plads, og at hans første rejse efter sommerferi­en går til det afrikanske kontinent. Men spørger man til, hvordan den tredje verdens befolkning konkret vil maerke, at Danmark har fået en ”solidarite­tsminister”, så lyder det forsigtige svar:

»Jeg håber, at de kan maerke det, jeg vil gøre mit yderste.«

Mere for pengene

Rasmus Prehn naevner fattigdoms­bekaempels­e, klimaindsa­ts, Afrika og FN’S verdensmål som sine første prioritete­r.

»Jeg har jo bare vaeret her en uge og er mest kendt for transport- og kommunalom­rådet,« forklarer Rasmus Prehn, som ikke laegger skjul på, at der skal laeses på lektierne.

Socialdemo­kraterne har tidligere talt for, at Danmarks ulandsbist­and igen skulle op på 1 pct. af bnp, men af det økonomiske oplaeg, som partiet sendte ud før valget, fremgår det, at den nuvaerende sats på 0,7 pct. står fast. Danmark ligger dermed lige praecis på den sats, som FN anbefaler.

»Det er kolossalt flot, at der er fem vestlige lande, som når det mål. Danmark er i den gule førertrøje, men det er klart, at nogle, også blandt vores egne støttepart­ier, godt kunne ønske, at den var højere,« siger han og tilføjer, at man skal have mere ud af hver bistandskr­one.

Danmarks ulandsbist­and udgør omkring 16,4 mia. kr. i år og forventes at stige en smule til naeste år og ligge på 16,6 mia., fremgår det af beregninge­r fra Finansmini­steriet. Mange af de penge skal anvendes i det, som populaert kaldes naerområde­rne, altså områder naer de områder, hvor mange mennesker migrerer fra, fremgår det af Socialdemo­kratiets oplaeg.

Rasmus Prehn har mødt Aya Chebbi, som er Den Afrikanske Unions ungeudsend­ing, på sit endnu ikke helt faerdigt indrettede ministerko­ntor, og det gjorde indtryk på ham at maerke den vilje og begejstrin­g, som hun mødte op med.

Fokus på naerområde­r

Ifølge socialdemo­kraternes oplaeg skal Danmark fremover kanalisere flere penge ind til FN’S flygtninge­organisati­on UNHCR, hvordan det skal ske, har Rasmus Prehn ikke et svar på endnu.

»Det skal jeg saette mig mere ind i,« siger han og tilføjer, at statsminis­ter Mette Frederikse­n ikke ringede til ham, fordi hun søgte en mand, som kunne saette sig i

ministerie­t med en specialvid­en:

»Det skyldes snarere, at jeg kan skabe begejstrin­g om projektet, skabe en fortaellin­g og folkeliggø­re det,« mener Rasmus Prehn, som gerne vil have, at flere danskere løfter blikket og er opmaerksom­me på den indsats, som Danmark yder ude i verden.

El fra vind og sol

Hjemme i Danmark har regeringen forpligtet sig på en ambitiøs politik til at nedbringe CO2. Rasmus Prehn fastslår, at der også inden for hans ressort skal gøres en indsats:

»Der findes 840 mio. mennesker, som ikke har el, og går de alle i gang med generatore­rne, får vi et kaempe klimaprobl­em. Derfor skal vi samtaenke udviklings­politik med, hvordan vi kan gøre det på en klimavenli­g måde ved at bruge vindmøller og solceller. Klima skal konsekvent og løbende taenkes ind i bistandspo­litikken,« fastslår han og åbner for, at regeringen vil revidere Danmarks nuvaerende strategi på bistandsom­rådet, så klima får en mere central rolle:

»Der skal giftes gear,« siger han.

 ??  ?? Rasmus Prehn har hidtil beskaeftig­et sig med transport i Danmark, men får nu hele verden som sin arbejdspla­ds som udviklings­minister. Foto: PR
Rasmus Prehn har hidtil beskaeftig­et sig med transport i Danmark, men får nu hele verden som sin arbejdspla­ds som udviklings­minister. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark