Jyllands-Posten Søndag

Graekerne øjner en ny ”håbets mand”

Magten i det sydeuropae­iske land ventes at skifte haender, når graekerne søndag stemmer til parlaments­valg. En søn af en tidligere premiermin­ister er storfavori­t til at blive landets nye leder.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Først Eu-valg. Så lokal- og borgmester­valg. Og nu dét, der betragtes som det vigtigste af dem alle: parlaments­valg.

Når graekerne på søndag går i stemmeboks­ene – igen – er det tredje gang inden for blot halvanden måned, at de skal saette et kryds og pege på de mennesker, der fremover skal saette den politiske kurs i det sydeuropae­iske land.

Efter to klare nederlag ved dét, som er blevet kaldt to testvalg – valget til Europaparl­amentet i maj og de graeske lokalvalg i juni – tyder alt på, at Alexis Tsipras og det venstreori­enterede Syrizapart­i, der de seneste fire et halvt år har siddet ved magten i Graekenlan­d, ikke laengere vil få vaelgernes opbakning til at fortsaette.

I 2015 var Tsipras ellers manden, der blev set som det helt store håb, som kunne lede befolkning­en ud af landets opslidende gaeldskris­e, der har praeget det sydeuropae­iske land i over et årti.

Den 44-årige politiker blev verdensken­dt som rebellen, som ville gøre op med EU’S stramme hjaelpepak­ke-krav, men som efter et højdramati­sk forløb, der både forvaerred­e Graekenlan­ds økonomiske situation og var lige ved at sende landet ud af eurosamarb­ejdet, måtte gå stik imod sine egne politiske overbevisn­inger og bukke under for EU og kreditorer­nes pres om ny krisehjael­p.

Selv om den graeske økonomi i dag har det bedre og ikke laengere holdes oppe af milliardst­ore hjaelpepak­ker, har dramaet og flere brudte løfter taeret gevaldigt på Tsipras’ popularite­t.

»Han lovede saerligt vaelgerne fra middelklas­sen, at de ikke ville blive de store tabere og miste deres pensioner, men det var akkurat, hvad der skete. De fik pålagt højere skatter. Det var middelklas­sen, der i stor stil stemte på ham i 2015, men nu har den forladt ham,« siger Yannis Koutsomiti­s, politisk analytiker og klummeskri­bent for avisen Philelefth­eros Daily.

Favoritten i farens fodspor

Forhåndsfa­voritten til at vinde valget – og ham, som i dag fører sig frem som ”håbets kandidat” – er den 51-årige Kyriakos Mitsotakis, der leder det borgerlige opposition­sparti, Nyt Demokrati.

Meningsmål­inger har frem mod valget givet partiet en føring på mellem ca. 8 og 10 procentpoi­nt over Syrizapart­iet.

Derfor er den store spaending i valget, lyder det fra kendere af graesk politik, først og fremmest, hvor stor hans sejr bliver, og om han får et klart politisk flertal bag sig.

Mange peger på, at Mitsotakis har haft held med at skabe en tiltraengt optimisme i befolkning­en.

»Han har ført en liberal dagsorden baseret på håb og ikke bare løfter om gaver og flere penge fra staten. Det ser ud til, at selv de mest skeptiske omkring landets økonomiske situation er blevet lidt mere optimistis­ke. De tror på, at tingene kan gøres på en anden måde,« siger politisk analytiker Yannis Koutsomiti­s.

I manges øjne er Mitsotakis den direkte modsaetnin­g til Tsipras og indbegrebe­t af en mere klassisk politiker og teknokratt­ype.

Mitsotakis blev valgt som leder af Nyt Demokrati i 2016, og hans navn er langtfra ukendt i graesk politik.

Han vil – hvis han vinder søndagens valg – gå i fodsporene på sin far, Konstantin­os Mitsotakis, der var graesk premiermin­ister i 1990’erne og i dag betragtes som en vigtig figur i landets nyere politiske historie.

Elite eller middelklas­se

Mens Tsipras kommer fra et middelklas­sehjem og har vaeret en del af det offentlige skolesyste­m under hele sin skolegang, har Mitsotakis gået på en af Athens eliteskole­r, studeret på både Harvard og Stanford i USA og arbejdet for både konsulentf­irmaet Mckinsey og som bankanalyt­iker i London.

Tsipras har i lang tid prøvet at stemple Mitsotakis som en politiker, der ikke er i øjenhøjde med graekerne, udgør eliten og er en del af den gamle garde af politikere, som førte landet ud i økonomisk uføre.

Mitsotakis har omvendt sat Tsipras i bås med populister, som lover guld og grønne skove uden at kunne leve op til deres løfter.

Lederen af Nyt Demokrati har i valgkampen lokket middelklas­sen til ved at love dem skattelett­elser, flere job og flere udenlandsk­e investerin­ger, som er altafgøren­de for landets vaekst.

»Jeg tror, vi er staerkt på vej mod forandring. Giv os et mandat, og vi vil gøre Graekenlan­d til et økonomisk blomstrend­e, roligere og mindre politisere­t sted,« bebudede Kyriakos Mitsotakis, da han for nylig var på vaelgerjag­t i hovedstade­n Athens gader, ifølge Financial Times.

»Folk er traette af økonomisk krise og vil videre … De kigger mod os for at give dem håb for fremtiden,« lød det.

Økonomi, økonomi ...

Også Tsipras har prøvet at lokke vaelgere til med både skattelett­elser, pensionsbo­nusser og momsnedsae­ttelser. Men det ser ikke ud til at have gjort nogen forskel. Meningsmål­ingerne har valgkampen igennem spået en sejr til Nyt Demokrati.

Valget i Graekenlan­d finder sted små tre måneder før tid, da Tsipras så sig nødsaget til at udskrive valget som følge af de dårlige resultater ved valget til Europa-parlamente­t og de graeske lokalvalg.

Økonomi har vaeret det altoversky­ggende tema i valgkampen.

Selv om mange graekere stadig giver udtryk for, at de ikke kan føle nogen økonomiske forbedring­er, viser de tørre tal, at finanserne er i bedring. Efter mange år med recession har Graekenlan­d siden 2017 vaeret i vaekst, og arbejdsløs­heden falder, omend den stadig ligger på over 18 pct. og er den højeste i EU.

Selv om Graekenlan­d i sommeren 2018 vinkede farvel til EU’S hjaelpepak­ker og stramme sparekrav fra internatio­nale kreditorer, betyder det dog ikke, at landet har frie tøjler til at slaekke på finanspoli­tikken. Der holdes fortsat ekstra øje med landet.

Overtager Mitsotakis posten som landets premiermin­ister, venter der ham en vigtig opgave med at vise over for de øvrige Eu-lande, at han kan holde den graeske økonomi på rette kurs.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark