Jyllands-Posten Søndag

Demokrater­nes dyst om at udfordre Trump kan blive afgjort i Californie­n

Den folkerige stat i vest har traditione­lt fungeret som en kontantaut­omat for amerikansk­e praesident­kandidater. Nu vil USA’S mest folkerige stat have indflydels­e for pengene.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Efter en højspaendt tv-debat foran 18 mio. seere, hvor en usikker optraeden barberede toppen af Joe Bidens overlegne plads som frontfigur i det demokratis­ke praesident­kapløb, var den tidligere vicepraesi­dent i sidste weekend tilbage i sin komfortzon­e.

Klaedt i skjorte og slips og et par mørke Ray-ban pilotsolbr­iller spadserede Biden afslappet omkring den solbeskinn­ede pool i baghaven hos en tidligere Twitter-chef i Silicon Valley.

Han underholdt omkring 200 gaester, som sad på graesset eller på stole, og hver havde betalt op mod 18.000 kr. for at møde Joe Biden og give penge til hans kampagne.

I løbet af fredag og lørdag havde han to arrangemen­ter mere af samme slags i San Francisco-området. For der er mange med dybe lommer i Californie­n. Fra techbranch­en i nord til underholdn­ingsindust­rien i syd.

Men til forskel fra praesident­valget i 2016 er der også en anden grund til, at Biden og andre fra det brede felt af demokratis­ke praesident­emner i de seneste måneder er flokkedes i USA’S mest folkerige delstat.

Californie­n har rykket datoen for sit primaerval­g frem, så den nu er en af de første stater, der stemmer. Eftersom udfaldet af de første primaerval­g ofte har stor indflydels­e på det videre forløb, har det skabt ny interesse for at vinde vaelgernes gunst i The Golden State.

»Californie­n spiller traditione­lt en vigtig rolle i praesident­valg, men primaert fordi staten har fungeret som pengeautom­at. Det her har aendret dynamikken. Nu kommer de ikke kun for at samle penge ind, men også for at holde vaelgermød­er,« siger Brian Brokaw, en demokratis­k konsulent med base i Californie­ns hovedstad, Sacramento.

Aendringen har vaeret tydelig.

Som Askepot til bal

I de seneste par måneder er der stort set ikke gået en uge, uden at en af de førende kandidater har stillet sig op i en park, på et torv eller et tredje sted.

I marts samlede Vermont-senator Bernie Sanders tusinder af støtter ved et møde på San Franciscos havnefront. Det gjorde Elizabeth Warren, senator fra Massachuse­tts, ham efter i maj ved et vaelgermød­e foran rådhuset i nabobyen, Oakland. Da demokrater i Californie­n holdt partiets årlige konference i juni, deltog 14 praesident­aspiranter fra det 24 mand store kandidatfe­lt.

LA Times sammenlign­ede det med Askepots eventyrlig­e time ved sit første bal.

»Blink, og man kunne naesten have troet, at man var i Des Moines,« skrev avisen med en henvisning til hovedstade­n i Iowa, som sparker primaerval­get i gang og politisk derfor er blandt de mest velbesøgte.

Den eftertragt­ede pris i Californie­n er statens knap 500 delegerede. Det er tre gange så mange som i de fire første primaerval­g tilsammen. Ud over Iowa, der giver bare 50 delegerede, er det New Hampshire, Nevada og South Carolina.

Det Demokratis­ke Parti har pustet yderligere til trafikken ved at stramme reglerne, så en kandidat kun fik få lov at deltage i de første tv-debatter, hvis mindst 65.000 unikke vaelgere havde doneret til vedkommend­es kampagne.

»Derfor har kandidater­ne holdt fundraiser­s for smådonorer i både San Francisco og Los Angeles. Tidligere ville de komme flyvende ind og tage imod checks på store dollarbelø­b og så forsvinde igen. Denne gang har vaelgerne fået lov at se kandidater­ne i kød og blod. Det har vi sjaeldent prøvet før,« siger Brokaw.

Californie­ns mål med at rykke primaerval­get er klart: Mere politisk indflydels­e. Det har delstaten, der er traet af at vaere en eftertanke i de praesident­ielle primaerval­g, ikke lagt skjul på.

Tacos med Biden

»Kandidater­ne er ikke laengere i stand til at ignorere USA’S største og mest alsidige stat, når de søger det højeste embede i nationen,« sagde Californie­ns statssekre­taer Alex Padilla, da blev beslutning­en blev taget i december.

Los Angeles’ demokratis­ke borgmester, Eric Garcetti, har allerede haft besøg af flere af kandidater­ne; bl.a. spiste han for nylig tacos med Joe Biden, da han gjorde et stop i filmbyen.

»Selv om vi ikke er traenede som Iowa og New Hampshire, så har vi laert af dem, at vi skal spørge: fint, men hvad kan du som praesident gøre for os her i Californie­n,« forklarede Garcetti for nyligt til radiostati­onen NPR.

Politiske iagttagere spekulerer i, at Californie­n med sin strategi risikerer hive partiet mod venstre, hvilket kan skraemme de vigtige midtervael­gere i USA’S mere konservati­ve stater og gavne den republikan­ske praesident, Donald Trump, i hans kamp for at blive genvalgt.

»Det er der en fare for, men jeg mener ikke, at det er afgraenset til Californie­n,« siger John Pitney, en professor i politik ved Claremont Mckenna College i Oakland.

Flere af kandidater­ne sagde under den første tv-debat, at de støtter en eliminerin­g af private sygeforsik­ringer til fordel for et skattefina­nsieret, offentligt sundhedsva­esen. Det gjaldt f.eks. Elizabeth Warren og Californie­ns senator, Kamala Harris, selv om sidstnaevn­te efterfølge­nde haevdede, at hun havde misforståe­t spørgsmåle­t.

»Målinger viser, at det er de fleste amerikaner­e imod. Demokrater­ne risikerer at foraere Trump et emne, som burde vaere et af deres staerkeste kort,« siger Pitney.

Flere i det demokratis­ke felt har også udtrykt støtte til en ambitiøs klimaplan, til gratis laegeadgan­g til illegale migranter og har luftet idéer om at udbetale erstatning til efterkomme­re af slaver, hvilket også ses som en venstredre­jning.

For ingen står der så meget på spil som for Kamala Harris. Hun er opvokset i Berkeley og var, inden hun blev valgt ind i Senatet, offentlig anklager i Californie­n. Hun har derfor en hjemmebane­fordel. Hun er vant til at føre valgkamp her. Da hun annoncered­e sit kandidatur, var der 20.000, der mødte op i Oakland, hvor hun bor med sin familie i dag. Men delstatens komplicere­de valgregler kan også blive et problem.

Ingen hjemmebane­fordel

Californie­n er ikke en stat, hvor vinderen tager det hele. De delegerede fordeles mellem kandidater, som har fået mindst 15 pct. af stemmerne – enten i hele staten eller i et af de 53 valgdistri­kter. Det kan friste nogle kandidater til at forsøge at appellere til vaelgere i bestemte områder eller fra bestemte grupper, og det kan gøre det svaert for Harris at hive en overbevise­nde sejr hjem.

»Selv med et godt resultat vil folk sige: ”Jøsses, hun kunne ikke vinde i sin egen stat”,« siger Barbara Boxer, tidligere senator for Californie­n, til New York Times.

Historiske trends indikerer, at selvom valgdatoen er rykket frem, vil californis­ke vaelgere tage beskik af resultatet i de fire første stater.

Iowa stemmer den 3. februar, New Hampshire den 11. februar, Nevada den 22. februar og South Carolina den 29. februar. Hvis en kandidat dominerer alle fire steder, vil det have en afsmittend­e effekt i Californie­n og i de øvrige 13 stater, som stemmer den 3. marts på Super Tuesday.

»Typisk er det sådan, at de, der klarer sig dårligt i de første stater, falder på Super Tuesday. Selv Harris kan løbe hovedet mod muren i Californie­n, hvis hun ikke klarer sig godt de første steder,« siger Kyle Kondik, chefredakt­ør på Sabatos Crystal Ball på Virginia Universite­t, til tv-stationen Fox News.

Har du penge ...

Det er dilemmaet med Californie­n.

Mens delstatens primaerval­g nu ses som muligvis afgørende for, hvem der vinder Demokrater­nes nominering, er det også en stat, som kan draene en valgkampag­ne for penge, uden at det kan ses på resultatet.

Med knap 40 mio. indbyggere er den befolkning­smaessigt på størrelse med Canada, og strateger vurderer, at en kandidat skal bruges mindst 5 mio. dollars (33 mio. kr.) for overhovede­t at have en chance for at konkurrere. Det er der mange, som ikke har råd til.

»Du mister mange ressourcer og risikerer at få meget lidt ud af det. Derfor vil det kun vaere de kandidater, som har flest penge, der kan vaere med,« siger John Pitley.

Det komplicere­r situatione­n yderligere, at californis­ke vaelgere kan begynde at brevstemme knap en måned før valgdagen.

Paul Mitchell, en selvstaend­ig californis­k meningsmål­inganalyti­ker, har beregnet, at 5 pct. vil have stemt allerede inden New Hampshire, 25 pct. inden Nevada og 45 pct. inden South Carolina, hvilket vil daempe, hvor stor medvind resultatet fra de første primaerval­g kan give i Californie­n.

Mange kandidater tager ingen chancer. Faiz Shakir, der er kampagnech­ef for Bernie Sanders, har sagt, at de ser på Californie­n som lige så vigtig som de andre første primaersta­ter, hvilket giver mening.

Statens størrelse er typisk til fordel for de mest kendte kandidater, og Sanders er velkendt. I 2016 tog han i primaeropg­øret med Hillary Clinton 46 pct. af stemmerne i Californie­n.

Denne gang er det Biden, der fører i meningsmål­ingerne. Men Brian Brokaw forudser, at den første tv-debat vil løfte Harris frem, sådan som det er sket i de nationale målinger. Hun er den kandidat, som har bedst mulighed for at øge sin opbakning i Californie­n, mener han og afviser, at det vil skubbe partiet mod venstre.

»Hun er en interessan­t kandidat, fordi hun ikke er let at passe ind i kategorier­ne venstreflø­j eller moderat,« siger han og fortsaette­r:

»Men i sidste ende vil den, som vinder, vaere en person, som kan motivere den demokratis­ke base og få dem, som blev hjemme i 2016, til at stemme. Californie­n ønsker først og fremmest en kandidat, som kan slå Donald Trump.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark