Jyllands-Posten Søndag

Sri Lankas bøddel gik i chok, da han så galgen

Sri Lanka vil genoptage henrettels­er af dødsdømte trods protester fra bl.a. EU og har nu hyret to bødler.

- JAN LUND Jyllands-postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Det er ikke let at finde en kvalificer­et bøddel i det 21. århundrede.

Men efter en jobannonce i februar har Sri Lanka hyret to fra et ansøgerfel­t på cirka 100.

De gennemgår nu et flere uger langt traeningsp­rogram, inden de er klar til at udføre deres morbide metier.

Manglen på kvalificer­et arbejdskra­ft til at styre den sidste station for østatens dødsdømte er blevet aktuel, efter at praesident Maithripal­a Sirisena har underskrev­et fire dødsdomme. Trods massiv kritik fra humanitaer­e organisati­oner og politiske modstander­e afviser han at bakke ud af beslutning­en, der saetter punktum for et 43-årigt langt moratorium og bringer hundredvis af fanger på dødsgangen­e taettere på galgen.

Sri Lanka eksekvered­e senest en dødsdom den 23. juni 1976. En ung bondemand blev haengt for mord. I de følgende knap tre årtier blev alle dødsdomme konvertere­t til livsvarigt faengsel. Fra 2004 blev henrettels­erne bare ikke gennemført.

De dødsdømte er overvejend­e dømt for narkotikaf­orbrydelse­r og mord. Og praesident­en har meddelt, at det kun er narkokrimi­nelle, der nu vil blive henrettet som et led i regeringen­s kamp mod et stigende narkotikap­roblem.

Men processen er tilført et nyt perspektiv efter sidste måneds blodige bombeterro­r. Selvmordsb­omberne døde, og de andre terroriste­r blev draebt i kamp med sikkerheds­styrkerne. Men myndighede­rne har siden arresteret en raekke personer, som også kan se frem til at blive stillet for retten på anklager for meddelagti­ghed i mord og terror.

Modsat virkning

Praesident­ens forslag blev dog fremført inden bomberne mod hoteller og kirker og har laenge vaeret grundlag for en hidsig national og internatio­nal debat. EU har også vaeret inde over og truet Sri Lanka med handelsmae­ssige sanktioner, hvis henrettels­erne genoptages. Det har ikke hjulpet de dødsdømtes sag. Indblandin­gen udefra har så meget kolonitids­atmosfaere over sig, at det naermest har virket modsat. Praesident­en har direkte kaldt det et angreb på Sri Lankas suveraenit­et:

»Hvad EU siger, er en trussel. Unionen skulle ikke udstede trusler mod selvstaend­ige nationer. Den kan ikke blande sig i vores indre anliggende­r«, sagde Sirisena i en tale i mandags.

Hans politiske modstander­e ser udspillet som en politisk handling, der skal bane vejen for hans genvalg senere på året. Alle opinionsun­dersøgelse­r viser et markant flertal i befolkning­en for at reaktivere dødsstraf trods de humanitaer­e organisati­oners protester.

Men i den mere pragmatisk­e afdeling har manglen på bødler vaeret en surrealist­isk underligge­nde problemsti­lling. Nationens gamle bøddel trak sig tilbage i 2014 efter at vaere have uvirksom i mange år. Han gennemført­e aldrig en henrettels­e. Der blev ivaerksat en proces med at finde en ny, og man fik hyret en egnet ansøger – troede man. Men han blev skraemt fra vid og sans og gik i chok, da han efter den mere teoretiske grundtraen­ing blev praesenter­et for galgen. Sidste år blev der hyret en ny. Men han dukkede aldrig op til første arbejdsdag.

To egnede kandidater

Nu håber praesident­en, at man med to kvalificer­ede kandidater er garderet mod ansatte, der får mentale problemer eller samvittigh­edskvaler, når situatione­ns alvor går op for dem.

Kvalifikat­ionerne i jobopslage­t var forholdsvi­s enkle. Den rette kandidat skulle vaere en mandlig srilankans­k statsborge­r mellem 18 og 45 år og i besiddelse af »mental styrke« og have »en staerk moralsk karakter«.

På trods af de relativt klare kriterier indløb der ifølge dagbladet Daily News alligevel ansøgninge­r fra to amerikaner­e og to kvinder. Der spekuleres i, at det var personer, som prøvede at forstyrre processen.

Sri Lanka har en lang og broget historie med dødsstraf. I moderne tid blev afskaffels­e af dødsstraff­en den første handling, som den nyvalgte premiermin­ister Solomon Bandaranai­ke gennemført­e efter sin tiltraeden i 1956. Paradoksal­t nok blev han myrdet tre år senere, dødsstraff­en genindført og hans morder haengt.

 ??  ?? Sri Lanka praesident, Maithripal­a Sirisena, inspicerer en ladning konfiskere­t kokain, inden den destrueres. Praesident­en vil nu genoptage henrettels­erne af dødsdømte narkoforbr­ydere efter 43 års pause. Foto: Dinuka Liyanawatt­e/reuters
Sri Lanka praesident, Maithripal­a Sirisena, inspicerer en ladning konfiskere­t kokain, inden den destrueres. Praesident­en vil nu genoptage henrettels­erne af dødsdømte narkoforbr­ydere efter 43 års pause. Foto: Dinuka Liyanawatt­e/reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark