Jyllands-Posten Søndag

Tre formidable år i London – som øjenvidne til historien

Vor mand i London ser tilbage på sin begivenhed­srige tid i Storbritan­nien, før der skiftes korrespond­ent til august.

- MADS BONDE BROBERG Jyllands-postens korrespond­ent

LONDON

Da jeg i sin tid var til samtale om jobbet som Londonkorr­espondent, fik jeg at vide, at der som journalist­isk enmandshae­r sommetider er utroligt travlt, andre gange stille dage, hvor man kan tage på museum.

Første del var korrekt. De stille museumsdag­e viste sig imidlertid ikke at holde stik, kan jeg konstatere, nu da mine tre år i London lakker mod enden. Men det gør ikke spor, for i stedet for at se historien på museum fik jeg lov at vaere øjenvidne til den og daekke et land, der forsøger at finde sine egne ben i Europa og i verden.

Knapt var blaekket på kontrakten til en lejlighed i Notting Hill tørt, før britisk politik eksplodere­de. Vaelgerne stemte sig ud af EU, og David Cameron bebudede sin afgang som premiermin­ister. Det var i juni 2016, da jeg kombinered­e en boligjagt i London med biståelse af den davaerende korrespond­ent i daekningen af Eu-folkeafste­mningen.

Boligjagte­n var ellers hektisk nok i sig selv. Herovre står ejendomsma­eglere også for lejebolige­r. De har fart på og vil have ja eller nej nu-nunu. Samtidig kan man prutte om størrelsen på huslejen (jeg er fra Jylland, så det gjorde jeg).

Jagten endte godt. Notting Hill er et perfekt sted. Stille og roligt, men kun otte minutter fra Oxford Circus med undergrund­en. Der er victorians­ke raekkehuse og masser af lokale butikker. Slagtere, restaurant­er, apoteker, gode pubber, en velassorte­ret aviskiosk og en fantastisk boghandel. Sådan én uden skoletaske­r og penalhuse, men med en enorm kaerlighed til litteratur­en.

Og nej, der er ikke boghandlen fra filmen ”Notting Hill”. Den ligger her også, men saelger fortrinsvi­s rejsebøger og hjemsøges af turister med selfiestae­nger. Den ene af stjernerne fra filmen, Hugh Grant, har et hus i Notting Hill. Det samme har David Cameron. Han har dog laenge vaeret fortid. Theresa May tog over, mens jeg pakkede flyttekass­erne ud. Og før min korrespond­entperiode slutter ved månedens udgang, er en ny flyttet ind i Downing Street, nok Boris Johnson.

En af de mange oplevelser som korrespond­ent er, at man fra tid til anden inviteres til møde i Downing Street 10. Så jeg er gået ind ad den berømte dør og op ad trappen med billederne af tidligere premiermin­istre. De fleste gange har jeg dog vaeret henvist til kaelderind­gangen, downstairs-døren.

Lidt derfra befandt jeg mig i 2017 i parlamente­t, da det sammen med Westminste­r Bridge blev angrebet af en terrorist. Bygningen kom under ”lock down”, der var bevaebnede specialbet­jente, og vi blev flyttet rundt, til vi alle endte i domkirken Westminste­r Abbey.

Jeg sad på en af ambassadør­pladserne ved siden af to rengørings­folk. Andre steder stod toppolitik­ere.

Uden computer måtte jeg indtelefon­ere nyhederne telefonisk til redaktione­n hjemme i Danmark. Vi skulle vente nogle timer, fordi alle skulle vidneafhør­es, men folk opførte sig eksemplari­sk. Køerne blev overholdt, der var te, og jeg hørte ingen skaelde ud over ventetiden.

Også ved senere tragiske haendelser så jeg briterne fra deres bedste side. Som da jeg talte med frivillige, der spontant gik til en blodbank i Manchester efter et andet terrorangr­eb. Eller som alle dem, der strømmede til med tøj, vand, mad og kontanter, da Grenfell Tower ved siden af Notting Hill braendte. Mit eget fitnesscen­ter hastede derhen med en masse rene håndklaede­r.

Ved et tredje terrorangr­eb, mod London Bridge og Borough Market, forsvarede folk sig med stole og de bare naever mod knivstikke­nde islamister. Den nat oplevede jeg i øvrigt naesten som ”Palle alene i verden” at gå rundt i et mennesketo­mt City of London. Det skyldtes, at min telefons gps havde ført mig ad nogle små gyder/gader, og at jeg var relativt hurtigt fremme, uvidende om at politiet havde afspaerret de store veje ind i området. En surrealist­isk oplevelse.

Briterne er politisk splittede som aldrig før. Brexit er blevet en skyttegrav­skrig, og mange ser med foragt på personer, der har den modsatte holdning end dem selv. Det politiske system opbygget om Labour og Konservati­ve er på kanten til at bryde sammen.

Men ligesom de stadig holder sammen under tragiske begivenhed­er, kan briterne også fortsat glaedes sammen. Det så man sidste år ved det kongelige bryllup mellem Meghan og Harry og ved fodbold-vm, hvor den lokale pub var taetpakket af gaester og spaending. I sommerafte­nerne i de uger sang folk, der ikke kendte hinanden, slagsangen ”It’s coming home” i byens gader.

England klarede sig overrasken­de godt, men vandt ikke, så lige dét historiske øjeblik fik jeg ikke med, Men der var andre.

I mit ”side-pastorat”, det katolske Irland, var jeg i Dublin, da irerne ved en folkeafste­mning besluttede at tillade abort. Jeg var den eneste danske journalist i presseloge­n i Underhuset, da Theresa May i januar i år led det største nederlag, en britisk premiermin­ister har lidt.

Det var om brexit. Et komplicere­t emne, som har indgået i omkring halvdelen af de ca. 700 artikler, jeg har fået lov at skrive herovre fra. Et emne, som mange laesere har vist interesse for. En del af jer har sendt mig e-mails med kommentare­r og spørgsmål. Tak for det, og tak for den gode tone. Så vidt jeg husker, er jeg ikke blevet kaldt ”idiot” en eneste gang, hvilket ikke er en selvfølge på internette­t i dag.

Briterne sender naturligvi­s også e-mails, men en overrasken­de stor del af kommunikat­ionen foregår per post. De har ikke NEMID. Til gengaeld leverer

Royal Mail fra dag til dag.

I det hele taget er briterne på flere områder gammeldags og traditions­bunde. Eksempelvi­s fulgte jeg en morgen maelkemand­en Steve, der var milk boy, før han blev milk man, og leverer glasflaske­r med maelk. Det er på vej tilbage, fordi miljøbevid­ste briter foretraekk­er glas fremfor supermarke­dets engangsmae­lkedunke i plast. Blandt mange andre briter, jeg har mødt, er brexit-tilhaenger­e i Sunderland, protestant­er i Belfast, fiskere i Skotland, paedofilja­egere i Nottingham, misbrugere i Blackpool og topministr­e bag lukkede døre.

I stedet for at se historien på museum fik jeg lov at vaere øjenvidne til den.

Der har vaeret masser af historier at fortaelle, og der er flere endnu. Jeg bliver, til May er ude af Downing Street, og så tager kollega Carsten Ellegaard over som korrespond­ent.

Mit gaet er, at han heller ikke får mange stille dage med tid til at gå på museum.

 ??  ?? Korrespond­enten foran Storbritan­niens mest berømte dør.
Korrespond­enten foran Storbritan­niens mest berømte dør.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark