Jyllands-Posten Søndag

Naboer lider under Australien og New Zealands vilde stofmisbru­g

I de seneste fem år er importen af kokain og metamfetam­in til de to lande steget eksplosivt, mens udviklinge­n går hårdt ud over øboerne på bl.a. Fiji.

- SIMON AABECH simon.aabech@jp.dk

Når du lukker øjnene og forestille­r dig de hvide strande og blå bølger på stillehavs­øen Fiji, ånder alt formentlig fred og idyl.

Men i de seneste år er ferieparad­iset oversvømme­t af en tidevandsb­ølge af handel med narkotika.

På fem år er antallet af både og skibe, der eksportere­r stoffer som kokain gennem Fiji, Vanuatu, Papua Ny Guinea, Tonga og Ny Kaledonien og videre til Australien og New Zealand, eksplodere­t.

Flere historier om de lokales spektakula­ere fund er dukket op. Blandt andet har The Guardian talt med en fisker fra Budi Budi-atollen, der sidste år fandt kokain til en vaerdi af 229 mio. kr. begravet i sandet.

»Hvis du tegner en lige linje mellem Bogotá og Canberra, går den direkte gennem stillehavs­øerne. Beslaglaeg­gelserne bliver hyppigere, og stadig større maengder narkotika bliver smuglet ind i regionen,« siger Andreas Schloenhar­dt, der er professor i strafferet på universite­t i Queensland i Australien, til The Guardian.

De australske myndighede­r kaemper en hård kamp med at få bugt med det høje narkotikaf­orbrug. Siden 2014 har det australske politi medvirket til opspore omkring 7,5 tons kokain i Stillehavs­regionen.

Problemer på Stillehavs­øer

Gentagne gange er store maengder kokain skyllet op på kysterne ved Vanuatu og Fiji, og flere områder uden for øerne bliver brugt til opbevaring af narkotika, hvor der gemmer sig stoffer til flere milliarder dollars.

Flere af stillehavs­øerne har set en stigning i antallet af kokain- og metamfetam­inafhaengi­ge, og maengden af vold, kriminalit­et, og korruption er også steget.

I februar i år rapportere­de det tyske nyhedsbure­au DPA, at den australske befolkning bruger omkring 43 mia. kr. på stoffer om året, og myndighede­rne har selv erklaeret, at landet befinder sig midt i en epidemi.

I starten af juni beslaglagd­e det australske politi 1,6 tons krystallis­eret metamfetam­in fra et tankskib naer storbyen Melbourne, hvilket var den største beslaglaeg­gelse af stoffet nogensinde. Pakkerne ombord kom oprindelig fra Bangkok, og med i lasten var 37 kilo heroin.

Bådene bliver typisk pakket med kokain og metamfetam­in i Latin- og Mellemamer­ika samt i USA og bliver derefter sejlet til Australien og New Zealand.

Ifølge The Guardian er markedet for stoffer i de to lande saerdeles lukrativt for narkosmugl­ere, hvor ét gram kokain koster ca. 1.370 kr. Samtidig er indtagelse­n af kokain per indbygger den højeste i verden.

Et andet problem består i, at stillehavs­øerne har et ringe modsvar til den stigende maengde stofmisbru­gere. På Fiji har man hverken afvaenning­scentre eller klinikker, og øen har heller ingen specialist­er eller grupper for anonyme stofmisbru­gere, hvilket betyder, at de er overladt til sig selv.

Skygger af El Chapo

Hvert år passerer 7 mio. skibsconta­inere gennem Australien­s havne, men få bliver gennemsyne­t for narkotika – til stor glaede for isaer mexicanske karteller og lokale bander.

Ifølge den australske tvstation 7News blev blot 102.288 containere inspiceret mellem 2013 og 2014 – og af dem blev kun 14.788 åbnet op for at tjekke lasten.

På denne måde har kartellern­e nemt ved at smugle store maengder narkotika ind i landet, og det er i saerdelesh­ed Sinaloa-kartellet, der nyder fordel af den ringe kontrol.

Sinaloa-kartellet er det største og mest berygtede i Mexico, og Joaquin Guzman – bedre kendt som El Chapo – var indtil for nylig leder af kartellet, inden han blev faengslet i USA. Kartellet er den største leverandør af kokain og metamfetam­in i Australien, og det skyldes i høj grad El Chapos aggressive indtog på det ulovlige marked ”down under”.

»Vi bliver nødt til at tage hånd om problemet, for Australien og New Zealands appetit for kokain og metamfetam­in har store konsekvens­er for stillehavs­øerne,« siger Jose Sousa-santos, der forsker i transnatio­nal kriminalit­et i Stillehavs­regionen ved Massey University i New Zealand, til The Guardian.

 ??  ?? En politibetj­ent bevogter kokain til en vaerdi af ca. 1,7 mia. kr., efter af de australske myndighede­r i december 2016 havde beslagt en historisk stor maengde narko.
Foto: Rick Rycroft/ap
En politibetj­ent bevogter kokain til en vaerdi af ca. 1,7 mia. kr., efter af de australske myndighede­r i december 2016 havde beslagt en historisk stor maengde narko. Foto: Rick Rycroft/ap

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark