Jyllands-Posten Søndag

Trump lover verdens laveste medicinpri­ser i USA

USA’S praesident, Donald Trump, er på vej med et dekret, der skal reducere de amerikansk­e medicinpri­ser til de laveste i verden.

-

Praesident Trumps administra­tion er på vej med et dekret, som skal reducere de amerikansk­e medicinpri­ser, så de matcher de laveste i verden.

Det sagde Trump til journalist­er fredag uden for Det Hvide Hus.

»Som I ved, har andre lande i rigtig mange år betalt mindre for medicin, end vi har – nogle gange 60 pct. mindre, 70 pct. mindre,« sagde praesident­en.

»Vi arbejder på en lov, hvor vi betaler den samme pris som det land, der betaler mindst.«

Donald Trump beskylder medicinalv­irksomhede­r for at have »udnyttet systemet i lang tid«. Han mener, at det har ført til, at medicinpri­ser i USA ofte er højere end i nabolande som Canada og Mexico samt i Europa.

»Hvorfor skal andre lande som Canada betale meget mindre end os?« spurgte Trump og lovede, at han ville løse problemet »via et dekret«.

Fra denne måned gør USA det lovpligtig­t for medicinalv­irksomhede­r at oplyse om priserne i deres tv-reklamer.

Trump har rost tiltaget for sin »historiske gennemsigt­ighed«.

Omkring halvdelen af amerikaner­ne har en sundhedsfo­rsikring med en høj egenbetali­ng, der kan nå op på tusindvis af dollars årligt – i mange tilfaelde mere end 5.000 eller 6.000 dollars om året.

Trods pres fra praesident­en haevede den amerikansk­e laegemidde­lgigant Pfizer i januar prisen på 41 af sine produkter. Det svarer til 10 pct. af alle Pfizers produkter.

Hvorfor skal andre lande som Canada betale meget mindre end os? Donald Trump, USA’S praesident

Som mange andre medicinalv­irksomhede­r står Pfizer over for tabet af patenter på nogle af virksomhed­ens mest populaere laegemidle­r.

Medicinpro­ducenterne siger, at prisstigni­ngerne er nødvendige for at finansiere forskning og udvikling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark