Jyllands-Posten Søndag

Når historiens vold bliver til poesi

Den koreanske forfatter Han Kang har skrevet endnu en uforglemme­lig bog.

- TOR TOLSTRUP kultur@jp.dk

ROMAN

LEVENDE OG DØDE HAN KANG

254 sider, 249,95 kr. Gyldendal Det er kun 39 år siden. Et lille hop i verdenshis­torien.

Men den dag skrev sig ind som en af dem, som koreanerne aldrig glemmer.

En dag og begivenhed­er, som de først kunne begynde at hviske om fem år senere, og som det først efter valget af Sydkoreas første demokratis­k valgte praesident, Roh Tae-woo, og afslutning­en på de militaerdi­ktaturer, som i 13 år med hård hånd havde styret Sydkorea, blev helt legalt at tale om.

Park Chung-hee, der havde taget magten i Korea i 1961 ved et militaerku­p, var i oktober 1979 på besøg i et kisaenghus – et overklasse­bordel, om man vil – da hans egen sikkerheds­chef, Chun Doo-hwan, myrdede ham og overtog magten. Chun spillede ansvaret for mordet over på Nordkorea, erklaerede nationen i undtagelse­stilstand og lukkede universite­terne. Han forbød politisk aktivitet og arrestered­e for en sikkerheds skyld ikke blot politiske modstander­e, men også studenterl­edere, der kunne volde ham problemer.

Hvad konsekvens­erne skulle blive, havde selv den hårdkogte Chun naeppe forestille­t sig.

I de fleste byer førte undtagelse­stilstande­n til ro, men ikke i Gwangju, en af Sydkoreas største byer og et økonomisk og politisk centrum kun 250 km syd for hovedstade­n, Seoul. I denne by var der i 1929 under det japanske styre en konfrontat­ion mellem koreanske og japanske studenter, og det udviklede sig til et af de største nationale oprør mod kolonimagt­en Japan. Nu gentog historien sig.

Civile brutalt skudt ned

Studenter og borgere i Gwangju demonstrer­ede mod militaerre­geringen, og for at kvaele uroen sendte general Chun to bataljoner elitesolda­ter med tanks og helikopter­e til byen. Snarere end at køle situatione­n ned angreb soldaterne med køller og bajonetter studentern­e, og civile blev brutalt skudt ned. Da det var forbi, oplyste militaeret, at 200 civile og studenter var draebt. De få internatio­nale journalist­er, som det var lykkedes at komme ind i byen, anslog, at tallet var naermere 2.000. Men der er ingen diskussion om de grusomhede­r, som fulgte.

Det er i de fem dage i maj, medens Gwangjus borgere og studenter kaempede mod militaeret, at Han Kangs bog begynder i byens sportshal, mens de døde bliver bragt dertil fra hospitalet. Og derfra udvikler fortaellin­gen sig i en handling, der går frem til vor tid i en rystende beretning, hvor personerne skiftevis henvender sig til de døde, laeseren eller en unavngiven tredjepers­on, og hvor de kapitel for kapitel i gribende portraette­r beretter om grusomhede­rne i Gwangju.

I bogens åbningskap­itel møder vi den 15-årige Dong-ho, der leder efter sin bedste ven, som vi møder i ligbunken, hvor den døde drengs sjael snakker med sit rådnende kød – et af bogens mest gribende kapitler. I slutkapitl­et møder vi forfattere­n selv. Han Kang var ni år gammel, da massakren fandt sted. Hun er født i Gwangju, men boede i Seoul i de blodige dage i 1980.

”Levende og døde” er en fremragend­e roman. Som Han Kangs første og prisbelønn­ede ”Vegetaren” var det. Den er et poetisk, men skånselslø­st portraet af en historisk begivenhed, der giver dønninger selv i dag, en bog, der tager os med ind i et univers, hvor uskyld og vold prøver at leve sammen. Og netop dette er det spørgsmål, som Han Kang stiller sig selv og os: Er det ikke vort ansvar som mennesker at reagere, når vold og undertrykk­else er ved at tage magten?

 ??  ?? Den sydkoreans­ke forfatter Han Kang på Bogforum i 2017. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard
Den sydkoreans­ke forfatter Han Kang på Bogforum i 2017. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark