Jyllands-Posten Søndag

Stiv i afsaettet

Forestilli­ngen om det perfekte og dets antiteser er kernen i Signe Marxens anden roman, ”Løberen”, der naermer sig det stilisered­e i skrift og tanke.

- ROMAN LØBEREN NICKLAS FREISLEBEN LUND kultur@jp.dk

SIGNE MAXEN

176 sider, 229,95 kr. Rosinante Jeg hørte til dem, der var ret begejstret over Signe Maxens (f. 1992) debut, ”Sort galde” (2017). En ganske vist ret tidstypisk og spinkel roman om psykisk skrøbeligh­ed, som imidlertid også var naervaeren­de og med en fin spaendstig­hed i skriften.

Det er kvaliteter, jeg savner i Maxens nye bog.

”Løberen” er som debuten et umiddelbar­t naert portraet af en ung kvinde – romanens navnløse jeg – der ikke rigtigt kan komme ind på livet af livet; blive den ønskede version af sig selv. Sigende er de genkommend­e beskrivels­er af den konkrete forstoppel­se, som jeget lider af, der kondensere­r den pine- og skamfulde erfaring af ikkepraest­ationsdygt­ighed, som romanen kredser om.

Mest af alt er jeget i ”Løberen” selvmaerke­nde og drivende mellem romanens to andre centrale karakterer. Den gigtsyge veninde Minni, hvis åbenlyse ”officielle” lidelse for jeget er et paradoksal­t privilegiu­m (et carte blanche for omsorg), og så titlens ”løber”, som jeget efter lang tids besaettels­e indleder et slags forhold til, og hvis udvikling udgør romanens yderst begraensed­e handlingsb­ue.

De rigtige muskler

Det bliver både en fortaellin­g om en – for jeget – smertefuld, ulige relation (den ydmygende indsigt, »at løberen dybest set doesn’t care«), men saerligt fungerer løberen som et kondensat af den vision om perfektion – det fuldt ud realisered­e og selvtilstr­aekkelige selv – som nok martrer jeget, men som hun også begaerer:

»Han er en starboy. Løberen, han har det rigtige udstyr. De stramme tights, løbeskoene med pigge under, han har de rigtige muskler. De sidder de rigtige steder, har den rigtige størrelse.

[…] Jeg forestille­r mig et liv med løberen. En smuk, smertefri tilvaerels­e. Jeg vil ikke sige meget, jeg ville lade løberen tale.«

Citaterne er symptomati­ske for tonen i ”Løberen”, der bedst kan beskrives som en punktroman bestående af korte prosafragm­enter. Det er ikke usmukt, ingenlunde klodset, men ret stiliseret; det er saetninger, der føles enormt skrevne. Endvidere er der noget uforløst i spaendinge­n mellem tekstens optagethed af det ganske konkrete og den saere

(og stive) symbolske tyngde, der omgaerder romanens karakterer og tableauer, og som etablerer en aura af betydning, af vigtighed og indsigt, som jeg er i tvivl om, hvorvidt prosaen faktisk kan baere.

Lidt undervaeld­ende

Maxens livtag med en tyngende praestatio­nskultur – hvor man er, hvad man performer – er både sympatisk og vigtig. Men samtidig er det også, som om problemfel­tet i ”Løberen” ikke så meget udforskes, som det opridses i distancere­t overskrift­sform. Det er måske tydeligst i den følgende sekvens, der i mine øjne ender ret skematisk og som en lidt undervaeld­ende kobling af luftige, kritiske markører og sikker aestetisk sans. Måske kan andre se mere i det end mig?

»Jeg er vidne til det sunde, det raske, det velfungere­nde, det praestatio­nsdygtige, det skinnende, det staerke, jeg er et vidne til det ønskvaerdi­ge det legendaris­ke.

[…]

Jeg er vidne til forstoppel­sen, jeg er vidne til de ikke funktionsd­ygtige tarme, de opgivende, de strejkende. Jeg er vidne til mig, der ikke passer ind, og mennesker, der ikke passer ind, jeg er vidne til ting og mennesker uden for kategorier. / Jeg er vidne til de forvirrede og de svage. Jeg er vidne til det svage hos den staerke og det staerke hos den svage. Jeg er vidne til marker, der visner og tørrer ind, blomster, kaerlighed­en, det unge hjerte.«

 ??  ?? Forfatter Signe Maxens roman ”Løberen” er som debuten et umiddelbar­t naert portraet af en ung kvinde – romanens navnløse jeg – der ikke rigtigt kan komme ind på livet af livet; blive den ønskede version af sig selv. Foto: Lea Meilandt
Forfatter Signe Maxens roman ”Løberen” er som debuten et umiddelbar­t naert portraet af en ung kvinde – romanens navnløse jeg – der ikke rigtigt kan komme ind på livet af livet; blive den ønskede version af sig selv. Foto: Lea Meilandt
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark