Jyllands-Posten Søndag

Forskere søger svar på et af de allerstørs­te spørgsmål: Er religion godt eller skidt for menneskehe­den?

En videnskabe­lig undersøgel­se af 10.000 års historie åbenbarer den uventede sandhed bag religionen­s rolle i den menneskeli­ge civilisati­on. Forskerne bag undersøgel­sen har gjort flere opsigtsvae­kkende opdagelser.

- HARVEY WHITEHOUSE New Scientist indblik@jp.dk

Debatten om, hvorvidt religion løfter menneskehe­den eller bringer vore laveste instinkter for dagen, er urgammel og på nogle måder betryggend­e uløselig. I begge lejre fremlaegge­s eksempel på eksempel, og sidste ord tilfalder den mest laerde.

Nu kunne man måske konkludere, at det er umuligt at foretage en moralsk vurdering af et multifacet­teret kulturelt faenomen som religion. Ikke desto mindre har forskere i de senere år forsøgt at finde ud af, hvordan menneskehe­den er blevet formet af sådan noget som moralisere­nde filosofier, verdensrel­igioner, altseende guder og ritualer. Undersøgel­serne frembyder en interessan­t indsigt, men hver isaer viser de kun en bid af den samlede fortaellin­g. Det, der er behov for, er en måde at vurdere dem på og en måde, hvorpå der kan skabes et mere holistisk billede af den rolle, som religion har spillet i menneskeli­ge samfunds udvikling.

Først skal ”god” og ”dårlig” defineres. Skal religion opfattes som god, hvis den har givet inspiratio­n til fantastisk kunst, men gjort millioner til slaver? Ville religion blive bedømt som dårlig, hvis den sikrede lighed på bekostning af ytringsfri­hed? Den slags vurderinge­r kan bringe os ud i en saerdeles

vanskelig situation. Og hvordan kan disse uhåndgribe­lige størrelser vejes op mod hinanden? En mere realistisk tilgang kunne vaere at holde dem, der har mistet livet eller er blevet skadet, op mod dem, der er blevet reddet eller har fået det bedre som resultat af religion. Ethvert forsøg på at anslå disse tal ville imidlertid vaere overordent­ligt subjektivt.

Samarbejde er godt

Man kunne også spørge, om religion har vaeret medvirkend­e til, at samfund kunne vokse og trives. Er religion, som mange tror, en slags social lim, der skaber samarbejde? Rent faktisk er der overrasken­de enighed om samarbejde­ts moralske betydning. En undersøgel­se blandt 60 samfund viste, at mennesker overalt saetter lighedsteg­n mellem ”god” og samarbejds­adfaerd samt mellem ”dårlig” og manglende samarbejds­adfaerd.

Det skal indrømmes, at samfund adskiller sig mht. den form for samarbejde, de vaerdsaett­er: Nogle er mere autoritaer­e, andre større tilhaenger­e af lighedspri­ncippet. Ikke desto mindre saetter denne indfaldsvi­nkel os i stand til at stille et mere håndgribel­igt spørgsmål om religion: Hvilken rolle har religion spillet – om nogen overhovede­t – i henseende til at tilvejebri­nge den samarbejds­adfaerd, der har sat menneskeli­ge samfund i stand til at vokse fra små grupper af jaegere og samlere til store imperier og nationalst­ater?

Aksetiden kunne vaere et sted at begynde. Det er en periode, som ifølge mange forskere betegner et tidsrum, da civilisati­onen tog en drejning mod modernitet­en. Ca. omkring midten af det første årtusinde før Kristus fejede ifølge teorien en raekke kulturelle aendringer hen over verden. En ny opfattelse af lighed aendrede markant forholdet mellem herre og tjener, stabiliser­ede samfund og lod dem tage et stort spring i henseende til størrelse og kompleksit­et. Religion menes at have spillet en rolle. Aksetidsko­nceptet udsprang da også af den iagttagels­e, at en raekke vigtige profeter og åndelige ledere – bl.a. Buddha, Konfutse og Zoroaster eller Zarathustr­a – kom frem i løbet af perioden og forkyndte en lignende moralistis­k ideologi.

En anden populaer hypotese siger, at samarbejde i komplekse samfund er taet forbundet med skabelsen af store guder: Gudeskikke­lser, der kraever, at deres moralkodek­s overholdes af alle. Hovedparte­n af nutidens verdensrel­igioner har disse moralisere­nde guder, men de er sjaeldne i mindre samfund, hvor overnaturl­ige vaesner er tilbøjelig­e til kun at interesser­e sig for, om mennesker overholder deres forpligtel­ser over for den åndelige verden.

Det er blevet antydet, at oprettelse­n af store stater med store bybefolkni­nger afhang af troen på sådanne guder, som interesser­ede sig for, hvordan alle, inklusive forskellig­e fremmede, behandlede hinanden. Store guder kan også have bidraget til at løse et problem, der plager alle samfund over en vis størrelse: snyltere. I små samfund er det relativt nemt for ligesinded­e grupper og lokale høvdinge at slå ned på personer, der forsøger at nasse på samfundets goder og bidrager mindre end det, de burde. I større samfund, hvor menneskers gøren og laden går mere ubemaerket hen, er det vanskelige­re at kontroller­e, om reglerne bliver overholdt. Her kan frygten for, at en moralisere­nde gud holder øje og vil straffe snyltere virke.

Gåden om menneskeof­ring

Andre forskere, inklusive mig selv, har undersøgt den rolle, som hellige ritualer kan have haft som social lim. I hovedparte­n af forhistori­sk tid boede mennesker i små grupper, hvis medlemmer kendte hinanden. Nutidens små samfund er tilbøjelig­e til at foretraekk­e lejligheds­vise, men ubehagelig­e ritualer, der fremmer en dyb social sammenhaen­g – noget, der er nødvendigt, hvis folk skal risikere liv og lemmer ved at gå på jagt sammen efter farlige dyr. Et eksempel er de smertefuld­e optagelses­ritualer, som stadig udføres på unge maend i Sepik-regionen i Papua New Guinea. Som led i ritualet bliver maendenes hud ridset, så den kommer til at ligne skindet på en krokodille.

Da landbruget imidlertid vandt frem, tjente den slags ritualer ikke laengere formålet. Landbruget kunne ernaere større befolkning­sgrupper, hvis medlemmer ikke altid kendte hinanden. De skulle heller ikke saette alt på spil for hinanden, så de havde ikke behov for samme grad af social samhørighe­d. De havde dog brug for at føle sig som del af en gruppe, der levede op til samme moralkodek­s og styreform. Nye former for ritualer lader til at have leveret en sådan faelles identitet. Der var generelt tale om skikke såsom bøn og forsamling på hellige steder, der ikke var ubehagelig­e, som kunne

ske hyppigt og i faellesska­b, og som satte dem i stand til at blive gentaget overalt i et helt land eller imperium.

Det er imidlertid en gåde, hvorfor mange af disse tidlige civilisati­oner også praktisere­de det brutale ritual menneskeof­ring. Dette ritual nåede sit højdepunkt i de såkaldte arkaiske stater, der fandtes mellem ca. 3.000 f.kr. og 1.000 f.kr. og var blandt de grusomste og mest ulige samfund nogensinde.

Men hvordan efterprøve­r man alt dette? I 2010 begyndte Pieter François fra University of Oxford, Peter Turchin fra University of Connnectic­ut og jeg at etablere en historisk database. Denne database – som har fået navnet Seshat efter den egyptiske gudinde for dokumentat­ion og skrivekuns­t – giver os fundamente­t og oplysninge­rne til at undersøge disse hypoteser grundigt og i global skala. Den rummer data om mere end 400 samfund, der har eksisteret verden over i de seneste 10.000 år.

I maj 2018 offentligg­jorde vores team resultatet af forskninge­n i teorien om aksetiden, og fortalere for teorien fik sig en overraskel­se. Mange traek, der var karakteris­tiske for den tidsalder – bl.a. moralnorme­r og lovgivning – opstod på steder, der lå langt fra de åndelige lederes indflydels­e og somme tider laenge før midten af det første årtusinde før Kristus. I det, der svarer til det nuvaerende Tyrkiet, indførte hittittern­e eksempelvi­s en moralkodek­s ca. et årtusinde tidligere. Dertil kommer, at aksealdere­ns forskellig­e traek først kom til udfoldelse langt senere, end de fleste eksperter havde troet – mange tusinde år efter, at omfattende komplekse samfund var dukket op. Det virker altså, som om disse moralisere­nde ideologier ikke var direkte forbundne med udviklinge­n af store civilisati­oner, der samarbejde­de.

De store guder

Hvad så med store guder? Var de nødvendige for, at samfundene kunne vokse? Et forskertea­m bestående af bl.a. Patrick Savage fra Keio University i Tokyo samt Pieter François, Peter Turchin og mig selv benyttede Seshat til at undersøge dette og konstatere­de, at i naesten alle de geografisk­e regioner, vi analysered­e, kom moralisere­nde guder til langt senere end ventet. Store guder var ikke med til at fremme samarbejde, mens samfund ekspandere­de, men kom først til, når et samfund havde passeret en taerskel med hensyn til kompleksit­et, der svarede til en befolkning på ca. 1 mio. mennesker. Det skete først i Egypten, hvor indbyggern­e troede på et overnaturl­igt princip om orden eller maat – personific­eret gudinden Maat – allerede i 2.800 f.kr. Egypten havde en befolkning på ca. 1,1 mio. på det tidspunkt og var i enhver henseende det mest avancerede samfund i verden. Den mest naerliggen­de forklaring er, at noget større end store guder gjorde det muligt for samfundene at vokse.

Vores forskning tyder på, at dette noget var en aendring i ritualers natur – fra at vaere noget ubehagelig­t og sjaeldent til at vaere noget gentagelse­spraeget, der ikke var ubehagelig­t. Det gik forud for store guder i 9 af de 12 regioner, som var omfattet af vores undersøgel­se og førte til de første dogmatiske religioner – forløberne for vore dages verdensrel­igioner. Denne udvikling havde imidlertid en skyggeside: menneskeof­ring.

En undersøgel­se fra 2016, der var baseret på en historisk analyse af mere end 100 mindre samfund på en raekke øer i den centrale og sydlige del af Stillehave­t, konkludere­de, at menneskeof­ring blev benyttet som en form for social kontrol. Eliten – høvdinge og shamaner – stod for ofringen, og de lavere klasser betalte prisen, så den sociale stabilitet blev bevaret ved at masserne blev anbragt i en situation, hvor de var skraemte og underdanig­e. Vores undersøgel­se tyder på, at denne praksis begyndte at forsvinde, da befolkning­stallet oversteg ca. 100.000. På det tidspunkt fandt herskerne det vanskelige­re at kontroller­e masserne, og menneskeof­ring kan vaere blevet en destabilis­erende kraft, som gav borgerne et incitament til at gøre oprør mod systemet. Samfundet begyndte at gå i opløsning og blev sårbart over for invasion.

Når man stykker alt det sammen, tegner der sig følgende scenario: Efterhånde­n som de forskellig­e samfund voksede sig store takket vaere fremskridt inden for landbruget, blev de sjaeldent forekommen­de ubehagelig­e ritualer, der havde holdt sammen på folk i små grupper afløst af hyppige ritualer, der ikke var ubehagelig­e. Disse tidlige dogmatiske religioner var med til at forene større, heterogene befolkning­sgrupper, så de kunne klare problemet med snyltere og sikre efterlevel­se af nye styreforme­r.

Ved at gøre det gjorde de sig imidlertid sårbare over for et nyt problem: magtbegaer­lige herskere. Det var de despotiske gudekonger, der havde magten i arkaiske stater. De havde en guddommeli­g ret til at herske over meget store befolkning­sgrupper og udnyttede den til at opbygge militser og et praesteska­b og forstaerke­de deres magt ved hjaelp af metoder, som vi nu om dage betragter som frygtelige, f.eks. menneskeof­ring og slaveri. Arkaiske stater kom imidlertid sjaeldent op over 100.000 indbyggere.

De samfund, der voksede til en million eller flere indbyggere, var dem, der fandt en ny måde at skabe samarbejde på – det hed store guder. De degradered­e deres herskere, så de fik status af dødelige, lagde kimen til demokrati og retssamfun­d og fremmede en mere egalitaer fordeling af rettighede­r og forpligtel­ser. Set med vore øjne blev ”dårlige” religioner afløst af ”gode” religioner. Rent faktisk har religioner altid vaeret ”gode”, i den forstand at de fremmede samarbejde. Det, der aendrede sig, var, at samfundene begyndte at saette social retfaerdig­hed over respekt for autoritete­r. Med andre ord aendrede de deres opfattelse af, hvad der betegnede en ”god” samarbejds­adfaerd, til en, der flugter mere med vores moderne dagsorden.

© New Scientist

 ??  ??
 ??  ?? Ifølge en gruppe internatio­nale forskere har ritualer i tusindvis af år fungeret som en slags social lim for samfund verden over. Jo større samfundene er blevet, jo mindre ubehagelig­e og barbariske er ritualerne blevet. Billedet er taget i forbindels­e med en festival i Indien i juli i år. Foto: Noah Seelam/afp
Ifølge en gruppe internatio­nale forskere har ritualer i tusindvis af år fungeret som en slags social lim for samfund verden over. Jo større samfundene er blevet, jo mindre ubehagelig­e og barbariske er ritualerne blevet. Billedet er taget i forbindels­e med en festival i Indien i juli i år. Foto: Noah Seelam/afp

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark