Jyllands-Posten Søndag

En ny praesident

-

Graekerne har naeppe klappet

i haenderne ved nyheden om, at Christine Lagarde den 1. november tager over som praesident for Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) efter Mario Draghi. Tidspunkte­t for hendes tiltraeden falder sammen med tiåret for afsløringe­n af den sande tilstand i de graeske statsfinan­ser med underskud af en størrelse, der fik de finansiell­e markeder til at saelge graeske statsoblig­ationer i så store maengder, at den graeske stat reelt blev afskåret fra det internatio­nale lånemarked.

Konsekvens­en blev tre finansiell­e hjaelpepak­ker på tilsammen 2.150 mia. kr., arrangeret af ECB, Eu-kommission­en samt Den Internatio­nale Valutafond (IMF), som Christine Lagarde har vaeret adm. direktør for siden 2011. Med hjaelpen fulgte bastante krav til finanspoli­tiske stramninge­r og strukturel­le reformer, der førte til et fald i Graekenlan­ds bruttonati­onalproduk­t på mere end 28 pct. eller det dobbelte af, hvad Storbritan­nien oplevede under Anden Verdenskri­g.

Ganske vist har det vaeret IMF’S

Europa-direktør, danske Poul M. Thomsen, der har stået for forhandlin­gerne med skiftende graeske regeringer, men for mange står Christine Lagarde som eksponente­n for den økonomiske hestekur, som Graekenlan­d fortsat er maerket af.

Når graekerne i dag går til valg, vil gaeldskris­en fremdeles spille en central rolle. Premiermin­ister Alexis Tsipras, der kom til magten i 2015 på løfter om at mildne de vaerste effekter af hjaelpepak­kerne, står ifølge meningsmål­ingerne til at tabe valget til den konservati­ve Kyriakos Mitsotakis – søn af fhv. premiermin­ister Konstantin­os Mitsotakis.

I valgkampen har Kyriakos Mitsotakis forsøgt at fremstille sig selv om en midtsøgend­e politiker, men både han og staerke kraefter i hans parti, Nyt Demokrati, har slået sig op på modstanden mod Prespes-aftalen fra i fjor mellem Graekenlan­d og Nordmakedo­nien, der baner vej for sidstnaevn­tes medlemskab af Nato. Aftalen har fået støtte fra FN, EU og Nato, men har haft to højlydte modstander­e: Rusland og

Nyt Demokrati. Derimod kan han ikke anfaegte den økonomiske politik, som et bredt flertal i parlamente­t formelt står bag, da det har vaeret et krav fra de lande og institutio­ner, der har stået bag hjaelpepak­kerne. Desuden havde Nyt Demokrati regeringsm­agten fra 2004-09 under premiermin­ister Kostas Karamanlis og baerer dermed hovedansva­ret for den gaeldsaetn­ing og det statsfinan­sielle morads, der har tvunget 275.000 små- og mellemstor­e virksomhed­er til at dreje nøglen om og skabt en ungdomsarb­ejdsløshed på 40 pct.

Kyriakos Mitsotakis har i valgkampen lovet skattelett­elser, privatiser­inger og en genforhand­ling med landets kreditorer, hvilket implicit indebaerer en potentiel konfrontat­ion med Christine Lagarde. En anden brudflade med EU er den fortsatte tilstrømni­ng af flygtninge og isaer migranter, der strander i Graekenlan­d.

Eurolandet befinder sig i en så delikat

økonomisk situation, at ECB har sat normaliser­ingen af pengepolit­ikken i bero.

Hvis dagens parlaments­valg i Graekenlan­d intensiver­er den populistis­ke dagsorden, kan Christine Lagarde få mere end rigeligt at se til som Ecb-praesident. Om nogen har hun tordnet mod den manglende politiske vilje til at gennemføre nødvendige strukturel­le økonomiske reformer. Christine Lagarde kan dermed komme i den situation at skulle redde de regeringer, som hun selv har kritiseret.

Kan haende, at det er forklaring­en på, at ECB nu skal have en diplomat og politiker som chef.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark