Jyllands-Posten Søndag

Von der Leyens store opgave: Europa skal op i vaegtklass­e

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Sommerlig døsighed har lagt sig over Europa, og det skal ingen beklage. Der er brug for omtanke efter nyordninge­n af Eu-apparatet i Bruxelles, Strasbourg og Luxembourg. Efteråret vil byde på ganske megen støj. Sådan er demokratie­ts natur. Kun i tyranniern­e hersker faengslets stilhed. Måtte unionen under sin forventede naeste kommission­sformand, Ursula von der Leyen, daempe staternes Europa og fremme folkenes – isaer de små folks –Europa.

At det tog stats- og regeringsl­ederne tid at enes om Jean-claude Junckers efterfølge­r skal hverken undre eller forarge. Det kan også tage uger og måneder at danne en dansk regering. At 28 Eu-stater bruger et par dage ud over programmet på at enes om ny kommission­sformand, en ny direktør for centralban­ken, en ny udenrigsch­ef og – mere indirekte – en ny parlaments­formand er i Europas ånd. Alle skal høres. Sagerne piskes ikke igennem af de store.

Von der Leyen, tidligere tysk forsvarsmi­nister, vil – om hun ellers godkendes af parlamente­t i Strasbourg – udgøre en solid modvaegt til de illoyale medlemslan­de i Centraleur­opa, fulgt af Italien, der skejer ud under sin halvfascis­tiske indenrigsm­inister, Matteo Salvini, og Spanien, som kraenker demokratie­t ved at hindre tre catalanske Eu-parlamenta­rikere i at indtage deres pladser i Strasbourg.

Bliver det naeste, at Madrid som ventet idømmer 12 frit valgte catalanske ledere langvarige faengselss­traffe, kan de nationale spaendinge­r syd for Pyrenaeern­e udvikle sig til et eksistensp­roblem, ikke blot for Spanien, men for EU. Indtil videre må man konstatere, at Euparlamen­tet som følge af den spanske optraeden ikke er fuldt og helt legitimt.

Forårets valg til Eu-parlamente­t endte smukt for det i stigende grad forenede Europa. Eu-modstander­nes jammer klinger i mine øren som sød musik. At vaelgernes flertal har gennemskue­t en ekstrem højrefløjs falsknerie­r, kan kun glaede. Mange er traette af graedekone­r og mørkemaend som Marine Le Pen i Frankrig, Geert Wilders i Holland og pianistern­e i Danmark. Bevares, vi traekkes stadig med tyske nationalis­ter, med Viktor Orbán i Ungarn og den allerede naevnte Salvini i Italien – for slet ikke at tale om Boris Johnson og Nigel Farage i Storbritan­nien – alle støttet af Steve Bannon, af Det Hvide Hus sendt til Europa for at ødelaegge Europa.

Øjeblikket­s gunst bør benyttes derhen, at parlamente­t i højere grad end hidtil mødes i Strasbourg – på afstand af kommission­en i Bruxelles, domstolen i Luxembourg og centralban­ken i Frankfurt. En kritisk distance mellem magtens udøvere og de valgte politikere vil vaere et gode. Heri ligger desuden, at parlamente­t skal styrkes, ikke nødvendigv­is til ugunst for kommission­en, men gerne på bekostning af ministerrå­det, som handler nationalt og således – i sit princip – sinker den europaeisk­e integratio­n.

Over de naeste fem år kan man håbe på, at ministerrå­det begynder at ligne et senat, hvor hvert enkelt Eu-land har én stemme, at parlamente­t fortsaette­r i sin eksisteren­de form, men styrket i sit indhold, og at kommission­en kraftigere end hidtil slår ned på medlemmer – centraleur­opaeere, italienere, spaniere og andre – som mishandler Europas vaerdier.

EU’S opgave er at fremme kontinente­ts indre demokrati og ydre sikkerhed, at bringe 500 millioner højtuddann­ede, naesten alle velstående, jaevnt hen demokratis­k indstilled­e borgere op i en tungere, internatio­nal vaegtklass­e. For Juncker-kommission­en lykkedes dette kun delvist.

Måtte det lykkes for Von der Leyen, om hun ellers når frem til Bruxelles.

Eu-modstander­nes jammer klinger i mine øren som sød musik.

 ??  ?? Dagens tegning: Opgraderin­g
Mette Frederikse­n kritiseres for at udvide sit ministeriu­m med et politisk sekretaria­t.
Dagens tegning: Opgraderin­g Mette Frederikse­n kritiseres for at udvide sit ministeriu­m med et politisk sekretaria­t.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark