Jyllands-Posten Søndag

Idraetsdan­mark tager gerne et ansvar – også for socialt udsatte voksne

- Charlotte Bach Thomassen formand i DGI Niels Nygaard formand i DIF Peer Huniche formand for DAI Jonas Keiding Lindholm formand for Ombold

Danskerne er verdensmes­tre i faellesska­b og foreningsl­iv, og vi har en forbilledl­ig høj idraetsdel­tagelse. Men på trods af det er socialt udsatte voksne generelt mindre idraetsakt­ive, og de føler sig ofte ikke hjemme i traditione­lle idraetstil­bud.

Men det ér muligt at skabe idraetstil­bud, der når ud til målgrupper, som er udfordrede på sociale parametre som uddannelse, indtaegt, boligforho­ld, sindslidel­ser og/eller misbrug. Det konkludere­r den netop udkomne rapport fra Idraettens Analyse Institut, der baerer navnet ”Idraet for socialt udsatte – et blik på udøverne”.

En konklusion, vi er meget enige i, og en konklusion, der er vigtig at få sat en stor, fed streg under netop nu, hvor vi har fået en ny regering, der med sit politiske forståelse­spapir selv saetter fokus på at bekaempe social ulighed.

Idraet kan vaere vejen til målet, og socialt udsatte skal ikke ekskludere­s fra glaeden ved idraet og faellesska­b. DIF og DGI deler den ambition i faellesska­b med de to store landsdaekk­ende aktører, der tilbyder idraet for udsatte voksne og hjemløse: Ombold og DAI’S indsats ”Idraet for sindet”.

Samarbejde­t er vigtigt, for dét, at idraetsorg­anisatione­rne også tager et socialt ansvar, betyder ikke, at socialt udsatte voksne skal sendes direkte fra misbrug, social eksklusion og psykisk sårbarhed og ind i en helt almindelig idraetsfor­ening, hvor de skal traene sammen med andre, der aldrig har oplevet den sociale eksklusion, som mange udsatte borgere oplever.

om empati

Det er vanskeligt at lovgive og rummelighe­d.

Og det er både udansk og stigmatise­rende at skulle saette kvoter på, hvor mange udsatte en ordinaer idraetsfor­ening skal kunne rumme eller inkludere.

DIF og DGI har som centrale civilsamfu­ndsaktører et stort socialt ansvar for at få de udsatte grupper med, men det skal ikke presses igennem ovenfra.

Foreningsi­draettens styrke er, at den er baseret på ildsjaeles frivilligh­ed, og vi forventer ikke, at lokale fodboldklu­bber og idraetsfor­eninger er rustet til – eller ønsker – at tackle komplekse målgrupper, som kraever specialise­ret viden og netvaerk for at inkludere de mest udsatte og idraetssva­ge.

Netop derfor er det vigtigt for os i idraettens hovedorgan­isationer, at vi støtter og anerkender de aktører, som rent faktisk har udbudt idraetsakt­iviteter igennem 15-20 år. Aktører som Ombold, Idraet for sindet, og Sport for Livet har vist vejen og med succes bevist, at det er muligt at inkludere og engagere mere end 4.000 udsatte og psykisk sårbare i idraetsfae­llesskaber.

Både som aktive udøvere og som frivillige, gennem indsatser, der tager højde for målgruppen­s fysiske, psykiske og sociale funktionsn­iveau. Indsatser, som ofte sker i taet samarbejde med sociale aktører og den lokale foreningsi­draet rundtomkri­ng i landet.

Med ”platform for udsatteidr­aetten” samarbejde­r vi om at styrke koordineri­ngen og vidensopsa­mlingen på området, så langt flere udsatte voksne bliver engageret i idraetsfae­llesskaber­ne.

Inden for det sociale område er mange herberger, vaerestede­r, boformer og psykiatris­ke indsatser begyndt at få øjnene op for, hvad idraetsfae­llesskaber betyder for de sårbare mennesker, de har kontakt med.

Blandt de udsatte og psykisk sårbare selv er der ikke nogen tvivl om, at de både kan og vil dyrke idraet, hvis de får muligheden.

Samfundsge­vinsten er ikke flere nationale guldmedalj­er, men til gengaeld kan en langsigtet strategi og støttestru­ktur mindske samfundsud­gifterne inden for social- og sundhedsom­rådet.

Vi ved, at socialt udsatte og hjemløse i gennemsnit dør 22 år tidligere end resten af befolkning­en (Rådet for Socialt Udsatte, 2013).

Og vi ved, at to timers gadefodbol­d om ugen i bare 12 uger betyder, at hjemløse Omboldspil­lere kommer ud af risikozone­n for samtlige livsstilss­ygdomme (Krustrup, 2017).

Tal fra social- og integratio­nsminister­iet viser, at 60 pct. af de psykisk sårbare, der melder sig som frivillige i Idraet for Sindet-foreninger­ne oplever, at de generelt bliver sundere, 87 pct. kommer i bedre fysisk form.

For at vi som samfund har succes med at invitere udsatte og psykisk sårbare indenfor i idraetsfae­llesskabet, kraever det en bred politisk vilje og indsats, der sikrer de stabile rammer og vilkår, som Idans rapport også understreg­er er grundlaegg­ende for arbejde med gruppen af socialt udsatte.

Det vil vi alle i DGI, DIF, DAI og Ombold gerne samarbejde med en ny regering om og bidrage til at sikre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark