Jyllands-Posten Søndag

En lille historisk opsang til ungdommen

-

For nogle uger siden var der et laeserbrev fra en ung, der beklagede sig over, at hans generation skulle rydde op efter de aeldres groteske overforbru­g.

Det er lyder besynderli­gt, men sådan føler jeg det ikke. Jeg er barn af 1940’erne og begyndelse­n af 1950’erne, det var et knaphedssa­mfund med megen genbrug og naesten intet affald. Tyskerne havde plyndret Danmark, og 8 pct. af statens budget gik til underhold af flygtninge. Der skulle genopbygge­s, så vi sparede på ressourcer­ne og lagde en skulder til for at skubbe på.

1950’erne gik, og 1960’erne kom, der var Den Kolde Krig, atomtrusle­r, store forandring­er i uddannelse­r og samfund, økonomien begyndte at vaekste. Jeres tid kommer nok, fik vi unge at vide, så vi sparede på ressourcer­ne og lagde skulderen til.

I 1970’erne rystedes vi af oliekriser, uduelige politikere, saerbeskat­ning og moms. De selvstaend­ige uddør, alle bliver ansatte af ØD (Økonomisk Demokrati), fik vi at vide. Hård kost for en jaevn, stor familie, der prøvede på at etablere sig. Men vi sparede på ressourcer­ne og satte skulderen til.

I 1980’erne kom så genopretni­ngspolitik, en regn af forbrugsaf­gifter og flere skatter. Vi sparede på ressourcer­ne og lagde en skulder til. I 1990’erne blev vi globale, og optimismen bredte sig, men hvem véd, om det holder? Så vi sparede på ressourcer­ne og lagde en skulder til.

Engang i det tredje årtusinde blev vi så folkepensi­onister, men usikkerhed­en ulmede atter, og nu var vi fire gange så mange mennesker i verden, som da jeg blev født. Så vi sparede på ressourcer­ne og lagde en meget forsigtig skulder til.

Min unge ven, der er ikke andet for end at gå i gang. Måske skulle I laegge skulderen til og aflevere festivalpl­adserne i samme stand, som I modtager dem? Bare som en lille indledende øvelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark