Jyllands-Posten Søndag

Au pair-piger skal have en ordentlig løn

-

Jeg har laest Jagusia Manieckas indlaeg og forstår ikke helt, hvad det er hun vil, ud over moralsk at forsvare at hun har haft au pair-piger til hushjaelp og børnepasni­ng. Af økonomiske grunde kan det vel naeppe vaere, da en merbetalin­g fra 5.380 kr. til 17.300 kr. nok ikke kan vaelte familiens økonomi. Jagusia Maniecka skriver, at familien samt au pair-pigen har vaeret på ferier, ude at spise osv. Sommerhus er der, som det kan forstås, også plads til i familiens økonomi.

Hun naevner også, at en au pairpige har muliggjort, at hun har kunnet fortsaette sit arbejde fuldt ud. Går ud fra, at fortjenest­en ved at kunne fortsaette på arbejdet har oversteget de omkostning­er, der har vaeret ved at have en au pairpige. Jagusia Maniecka naevner, at ordningen er tiltaenkt kulturudve­ksling, men som jeg har forstået ordningen, ligger der mere i det end blot at tage au pair-pigen med til fødselsdag­e, juleaftene­r, biograf m.m.

Hun beskriver også, at deres au pair-piger har kunnet sende penge hjem til familien. Det må igen opfattes som et forsøg på moralsk at daekke sig ind mod beskyldnin­ger om billig arbejdskra­ft. Det er muligt på anden måde at købe sig til hjaelp, men selvfølgel­ig til en højere pris, men hvor der ikke er tale om underbetal­ing, og hvor der er tale om ordentlige ansaettels­esforhold.

Ud fra artiklen tror jeg gerne, at Jagusia Maniecka er en god arbejdsgiv­er for au pair-piger, men det fornemmes, at det økonomisk ikke må koste noget. Hvordan ville hun se på feks. en situation, hvor familien skulle have lavet sin indkørsel. Man kunne vaelge at lave det selv, men så miste løn i den tid, man brugte på arbejdet, eller man kunne hyre en anlaegsgar­tner og betale regningen og så fortsaette sit arbejde og få løn. Jeg ser situatione­n med hjaelp til indkøb, rengøring, børnepasni­ng m.m. på samme måde.

Efter min mening skal au pairordnin­gen bruges til det, som var tanken bag den. De, som har brug for hushjaelp m.m., kan via regler herfor hente arbejdskra­ft fra andre lande eller ansaette/købe sig til nødvendig hjaelp her i landet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark