Jyllands-Posten Søndag

Det store danske skuldertra­ek

Intet er laengere politisk, hverken EU, klima, kaerlighed eller indvandrin­g. Og danskerne lader til at vaere ligeglade, så laenge Sas-piloterne ikke strejker, og der er wi-fi på hotellet.

- MIKAEL JALVING historiker, forfatter

Mens vi sløvt følger valget af de nye paver i Bruxelles, og medierne hepper ukritisk på Margrethe Vestager, fordi hun er åh, så dansk og for øvrigt kvinde, gør historiker Uffe Østergård utraetteli­gt opmaerksom på, at det var både naivt og dumt af EU at nedlaegge de indre graenser med Schengenaf­talen uden at have sikret de ydre graenser først. Allerede for tre år siden erklaerede historiker­en til føderalist­ernes store fortrydels­e, at det haster med at beskytte Europa bag et jerntaeppe: »Med trådhegn i fire baner, lyskastere og vagtposter. Mange vagtposter.«

Det er som bekendt ikke sket og kommer ikke til at ske, så laenge der er noget, der hedder EU. De vesteuropa­eiske Eu-lande driver ned ad malstrømme­n med deres despotiske pavers systematis­ke naivitet i forhold til alt, hvad der har med arabisk immigratio­n og koloniseri­ng at gøre. Det samme gaelder danskerne, selv om et flertal tror eller håber, de netop har valgt en regering, som står vagt om den ”brede og stramme” udlaending­epolitik. Problemet begynder og slutter med alt det håberi, der skal gøre det ud for en holdning. I virkelighe­den er flertallet af danskere ligeglade med naeste generation, når bare de kan hygge sig over sommeren, laegge vejen forbi Roskilde eller Middelhave­t, eller dele succes og laekker livsstil på Facebook, eller komme igennem vintermørk­et ved at dyrke yoga, vaere mere positiv eller spirituel eller spise lige så vegetarisk, som de gør i Kartoffelr­aekkerne, eller håbe videre med forår, påskeøl og snaps til silden.

De voksne danskere er blevet børn igen, ingen vil vaere autoritete­r, og de rigtige børn har ikke engang nogen eller noget at gøre oprør imod. Kommer der pludselig en lille pige med fletninger, diagnoser og bedemandsa­nsigt og siger, at kloden går under, omfavner vi hende og siger, hun er et geni og forbillede for alverden, fordi hun disrupter alting. Og så går livet ellers videre som før.

I den forløbne uge blev nok en alarmerend­e nyhed modtaget med det saedvanlig­e danske skuldertra­ek. Taenketank­en Unitos havde samlet tal fra Danmarks Statistik, der viser, at naesten alle muslimske efterkomme­re vaelger at gifte sig med én med samme kultur baggrund. Når det gaelder kaerlighed­en, er integratio­n en fiktion. Kultur og etnicitet går som en usynlig graensebom mellem dem og os.

Nyheden blev bragt i Jyllandspo­sten, hvor lektor på Institut for Statskunds­kab ved Aarhus Universite­t Jens Peter Frølund Thomsen var så uforsigtig at sige sandheden: »Nogle vil nok blive overrasked­e over, at efterkomme­re ikke ser ud til at integrere sig yderligere i forhold til generation­en før dem. Tvaertimod lukker de sig mere om sig selv og bliver mere afhaengige af deres eget kulturfael­lesskab.« Der blev fulgt op med en raekke celebre casehistor­ier. Først mødte vi tyrkiskfød­te Halime Oguz, nyvalgt folketings­medlem for SF, som blev giftet vaek som 17-årig. Så mødte vi Rushy Rashid med pakistansk baggrund, der i årevis har vaeret vaert på Radio24syv. Som 30-årig giftede hun sig med en dansk mand, hvorpå familien slog hånden af hende. Begge tilfaelde understreg­er islams byrde for isaer kvinder. Naeste levende billede var den kvindelige imam Sherin Khankan, der altid saetter en aere i at bestride fakta og tror, at flere muslimer fremover vil gifte sig med vantro.

Igen dette evindelige håberi, denne livsløgn forklaedt som håb. En løgn, der udspringer af, at virkelighe­den er til besvaer. Når det virkelig gaelder, og det må man sige, at valget af aegtemand eller kone gør, vaelger muslimer, isaer muslimske kvinder, at følge den muslimske norm og de skrevne eller uskrevne muslimske regler.

Laengere er den sådan set ikke, den forbandede virkelighe­d, og den burde i mine øjne ikke forbavse nogen.

Det gør den tilsynelad­ende heller ikke. Thi danskerne er haevet over den slags, de er ligeglade, så laenge meteorolog­erne lover, at varmen kommer tilbage, Sas-medarbejde­rne ikke strejker, og at der er wi-fi på hotellet. Integratio­n, assimilati­on eller mangel på samme rager dem en høstblomst. Desuden har de stemt på Socialdemo­kratiet og de røde, som har lovet, at de nok skal fikse det.

Hvad er det egentlig, Mette Frederikse­n og hendes venner tror, de kan fikse? Jeg aner det ikke. Men jeg forstår nu, at indvandrin­gen ikke laengere er et politisk spørgsmål; det er blevet neutralise­ret til noget med at håbe og tro det bedste, danskerne har laert i skole og uddannelse af dumsmarte medier og politikere og andre, der burde have vaeret de voksne, og det er netop dette, dette svigt, herunder forestilli­ngen om, at der er styr på det, der beskriver danskernes infantilis­ering: at vi ikke laengere tager mål af den sociale virkelighe­d, men af de drømme, vi har for tilvaerels­en, herunder at smile og have tillid til alle mennesker uanset deres adfaerd og huse og finansiere dem og deres familier, hvis bare de, EU eller Dansk Flygtninge­hjaelp laver tilpas meget ballade.

For ballade, det vil vi ikke have, skønt det netop er, hvad vores børn vil få, når vores meget lange politiske ferie engang er slut.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark