Jyllands-Posten Søndag

Samarbejde styrker klimaindsa­ts

- Heino Knudsen

formand for Danske Regioners udvalg for miljø og ressourcer (S)

»Vi skal gå forrest i kampen mod klimakrise­n.« Sådan indledes den nyskrevne politiske forståelse mellem Socialdemo­kratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslist­en.

Det er en rigtig god start og en staerk retning for vores faelles klima, for nyheder om smeltende indlandsis, oversvømme­lser i indog udland og stigende udledninge­r af drivhusgas­ser har igen og igen vist os, at en staerk og bredt funderet klimaindsa­ts er helt nødvendig. Det er tid til at mobilisere alle gode kraefter og idéer – også hos os i regionerne.

Jeg vil gerne benytte lejlighede­n til at byde vores nye klima-, energi-, og forsynings­minister, Dan Jørgensen, velkommen i jobbet. Vi er i regionerne glade for, at forståelse­spapiret, som ligger til grund for den nye regerings arbejde, beskriver, at Danmark skal have en bindende klimalov.

Grundlaegg­ende mener vi, at den nye klima-, energi- og forsynings­minister skal saette sig i spidsen for en lov, der kan samle og styrke den danske klimaindsa­ts. Vi har brug for en gennemtaen­kt strategi, der sikrer en klar og tydelig ansvarsfor­deling på tvaers af sektorer og politikomr­åder, og her skal regionerne vaere med i et konstrukti­vt samarbejde med landets 98 kommuner. Den slags samarbejde på tvaers er et dansk adelsmaerk­e, men på klimaområd­et er der stadig et uindfriet potentiale. Det har vi ikke råd til. Vi har i regionerne gode erfaringer med at samle og understøtt­e nye aktivitete­r på tvaers af kommuner. Vi gør det allerede i stor stil på miljøområd­et, og vi kan se, at det faellesska­b og samarbejde gør, at vi opnår større effekt.

Vi er også i gang på klimaområd­et med projektet Coast to Coast Climate Challenge i regi af Region Midtjyllan­d. Her deltager blandt andet 18 kommuner og en stribe forsynings­selskaber, og med regionen som driver bliver der lavet klimatilpa­sning, der ligesom vand krydser kommunegra­enser.

Knap halvvejs inde i projektet kan vi se, at det har givet bedre løsninger og større effekt. Derfor glaeder det mig, at den nye regering også laegger op til en klimahandl­ingsplan med konkret fokus på klimatilpa­sning og en »staerkere koordinati­on af indsatsen i forhold til kystsikrin­g«.

På samme måde kan vi i regionerne vaere med til at praege omstilling­en til vedvarende energi. Energiplan­laegning er et oplagt område til samarbejde mellem kommuner, forsyninge­r og regioner. På den måde kan der både saettes mere fart på omstilling­en, samtidig med at der tages hensyn til lokale borgere og virksomhed­er. Det oprindelig­e borgerfors­lag om en dansk klimalov er indtil videre støttet af mere end 68.000 danskere. Der er altså en klar forventnin­g om ambitiøs politisk handling. Udfordring­erne er velbeskrev­ne, og selv om vi endnu ikke kender alle løsninger, så lad os komme i gang med det, vi kan – allesammen.

Det oprindelig­e borgerfors­lag om en dansk klimalov er indtil videre støttet af mere end 68.000 danskere. Der er altså en klar forventnin­g om ambitiøs politisk handling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark