Jyllands-Posten Søndag

Ny start for sjaelsmark­børn

- Jørn Nerup fhv. professor, dr.med., Hørsholm, Niels Stephensen fhv. overlaege, Hellerup Arne Normann Jørgensen fhv. regnskabsc­hef, København NV, alle med i Bedstefora­eldre for Asyl

Det er godt, at Socialdemo­kraterne, Radikale Venstre, SF og Enhedslist­en endelig indser, at forholdene i udvisnings­lejren Sjaelsmark er så forfaerdel­ige, at børn mistrives i et sådant omfang, at aendringer er nødvendige – nu.

Det er godt, at de fire partier omsider har besluttet at handle på anbefaling­erne fra Røde Kors og ombudsmand­en og civilsamfu­ndets mange protester og derfor vil flytte børnefamil­ierne fra Sjaelsmark til et andet center med lidt bedre muligheder for en slags børneog familieliv. Men det vigtigste mangler. For det såkaldte paradigmes­kiftes utryghedss­kabende bestemmels­e om midlertidi­ghed presser stadig familierne urimeligt.

Sjaelsmark­børnene skal nemlig fortsat bo i lejre med truslen om udsendelse med tvang som et dagligt vilkår. Bemaerk, at det drejer sig om lande, hvor vilkårlig retsforføl­gelse, vilkårlig faengsling, stammeopgø­r, familie- og kulturstri­d hersker i krigens kølvand. Lande, som i øvrigt naegter at modtage familierne, hvis de udvises med tvang. Dette er også tilfaeldet for statsløse familier.

Det må forventes, at Danmarks nye statsminis­ter, som vil vaere børnenes statsminis­ter, viser tilstraekk­eligt politisk format, styrke og vilje til at finde en etisk forsvarlig og politisk holdbar praktisk løsning for børnefamil­ierne i Sjaelsmark. Efter års ophold i flygtninge­lejre befinder de sig stadig i en fuldstaend­igt fastlåst situation. En situation, som, hvis intet sker, vil vaere livsvarig. Vi kan ikke forestille os, at statsminis­teren, partierne, som støtter hende, og civilsamfu­ndet vil kunne leve med dette.

En løsning, hvor både staten og de pågaeldend­e familier kan se sig selv, skal findes – hurtigt. Vi foreslår derfor, at der efter flytning af Sjaelsmark­s børnefamil­ier til en ny lejr i regi af Røde Kors sker følgende:

Foraeldre og voksne familiemed­lemmer forpligtes til at finde arbejde, hurtigt vaere selvforsør­gende og i nødvendigt omfang deltage i sprogunder­visning. Børnene skal i vuggestue, børnehave, folkeskole eller følge relevant ungdomsudd­annelse. To år efter fuldstaend­ig opfyldelse af disse krav gives familierne amnesti og permanent opholdstil­ladelse i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark