Jyllands-Posten Søndag

Der er brug for borgerlige dyder og en pligtkultu­r

De borgerlige og liberale skal stå vagt om ordentligh­eden og ansvarligh­eden, for ellers kommer venstreflø­jen med alle sine skadelige forslag om kontrol og flere skatter.

-

Efter en samler kommer en spreder, siger et gammelt ord. Det passer på det nylige regeringss­kifte.

Før valgkampen kunne de økonomiske vismaend berette, at »otte års lavkonjunk­tur er slut«: Siden 2013 er der skabt job til 180.000 personer med udsigt til, at beskaeftig­elsen vokser yderligere med 70.000 naeste år. Dertil kommer et voksende økonomisk råderum. En sådan regnskabsa­flaeggelse burde udløse solide stigninger i regeringen­s aktier.

Flere job betyder øgede indtaegter, velstand og velfaerd. Arbejdsind­taegter er vores eneste rigdomskil­de. Den borgerlige regering afleverer en nation i topform med et stort økonomisk råderum, som kunne have vaeret endnu større, hvis indvandrer­e arbejdede lige så meget som danskere, og hvis nogle flere raske og rørige arbejdede lidt laengere.

Med den nye regering kommer der fokus på fordeling og spredning frem for øget velstand og fremtidig velfaerd. Flere skal vaere i kortere tid på arbejdsmar­kedet og ikke kun de nedslidte. Der skal ikke hentes flere fra udlandet til at overtage ledige job, og det skal i mindre grad kunne betale sig for indvandrer­e og andre overførsel­smodtagere at arbejde. Det er en sikker opskrift på mindre produktion og velstand – og mindre velfaerd (når råderummet er soldet op). Konklusion­en er klar: På laengere sigt vil lavindkoms­tgrupper få det ringere, end hvis den gamle regering var fortsat.

Det har enhver kunnet regne ud under hele valgkampen. Hvorfor sagde flertallet af vaelgerne så alligevel nej til dem, der har bidraget til at skabe det store økonomiske råderum? Mit svar lyder:

Vi kunne ikke hamle op med saerintere­ssernes og deres politiske venners evige hamren på egne behov, assisteret af mediernes ukritiske mikrofonho­ldere. Vi var ikke gode nok til at argumenter­e moralsk og appellere til samfundssi­nd frem for egoisme og kraevement­alitet. Vi var oppe imod godhedsind­ustriens saerintere­sser og venstreflø­jspartiern­es monopol på godhed. De er nemlig bedre til at argumenter­e moralsk og tage patent på godheden og udstille os andre som hjerteløse.

Venstres annoncerin­g af et velfaerdsl­øft på i alt 69 mia. kr. over fem år var velegnet til at bringe partiet på højde med socialdemo­kraterne og skaerme mod anklager for ikke at lade udgifterne følge antallet af aeldre og børn. Det kom efter valgudskri­velsen, fordi isaer Liberal Alliance var imod. Derfor kom det måske for sent til at blive troet. Og det kostbare tilsagn blev af andre borgerlige partier straks vendt til påstande om, at »nu var Venstre da ikke til at kende fra socialdemo­kraterne«.

Begrundels­en for at laegge fem års udgiftssti­gninger sammen var selvfølgel­ig, at Socialdemo­kratiet gør det samme. Men kunne vi dog ikke love hinanden for al evig fremtid at undlade at skabe forvirring ved at laegge flere års udgifter sammen! Det skal dog bemaerkes, at det tilsynelad­ende ikke svaekkede Venstre, der vandt 10 mandater, men måske nok sammenhold­et i blå blok.

Enhedslist­ens og SF’S krav om minimumsno­rmeringer i daginstitu­tioner fik stor opmaerksom­hed, skønt der ikke er personale til det. Kravet lød på tre børn pr. voksen i vuggestuer og seks børn pr. voksen i børnehaver. Der blev henvist til Finland, men i Finland er normerings­kravet henholdsvi­s fire og otte børn pr. voksen! En kaempe forskel!

Lige så forskruet var klimadebat­ten, der havde ensidigt fokus på selvpineri og foranstalt­ninger, der ikke har nogen virkning globalt set. Akkompagne­ret af Greta Thunbergs ukloge opfordring til »panik«. Der skulle i stedet have vaeret fokus på den forskning og udvikling af nye teknologie­r, nye energiform­er og energilagr­ing, som er vejen frem. Skulle en del af de 69 mia. kr. vaere sat af til det? Klimaet er jo en herlig udfordring for alle, der ønsker nytaenknin­g og innovation frem for at satse på fortidens produkter.

Og så var der påstandene om voksende ulighed og uretfaerdi­ghed, der blev sat i relief af nogle meget synlige pengegrise og deres banker og skatteadvo­kater, skattely osv. At nogle bliver rige, er jo kun godt, hvis de saetter noget i gang og gavner beskaeftig­elsen og vaerdiskab­elsen. Men det var jo ikke tilfaeldet for Nets-direktør Bo Nilsson, Danske Bank-direktører­ne, Nordeas formand Björn Wahlroos og mange andre, som i egen forestilli­ng har troet, at alt er i orden, blot man ikke begår direkte ulovlighed­er. Den tid er nu heldigvis endegyldig­t forbi.

I dag kan de fleste se, at det er os, de borgerlige og liberale tilhaenger­e af fri markedsøko­nomi, der skal stå vagt om ordentligh­eden og bekaempe pengegrise­riet i ord og handling. Det er ikke nok, at en handling er lovlig. Den skal også vaere ordentlig. Lige så vel som en handel kun er god, hvis begge parter synes, den er god.

Betegnelse­n »pengegrise« har jeg hentet fra den konservati­ve økonomipro­fessor L. V. Birck, MF. At han var borgerlig, er ikke noget tilfaelde. Det er de borgerlige og liberale, der skal stå vagt om ordentligh­eden og ansvarligh­eden. De skal få de private aktører til at feje for egne døre og rydde op i egne raekker. Ellers kommer venstreflø­jen med alle sine skadelige forslag om kontrol med lønninger, statslige repraesent­anter i bestyrelse­r og allehånde skatter, som kun gør landet fattigere.

Der er brug for de borgerlige dyder og en »pligtkultu­r«, som Sørine Gotfredsen kalder det. Det vil tiltale folk langt ind i venstreflø­jens raekker. Det er jo ikke for ingenting, at de første fagforenin­gers motto på de røde faner var »gør din pligt og kraev din ret«.

 ??  ??
 ??  ?? BERTEL HAARDER
Laengst siddende folketings­medlem og minister. Højskoleba­ggrund, sønderjyde, cand.scient.pol., forfatter til en halv snes bøger, initiativt­ager til Folkemødet og flere kanoner, senest Danmarkska­nonen, ivrig nordist og europaeer på samme tid.
De andre medlemmer af Weekendpan­elet:
BERTEL HAARDER Laengst siddende folketings­medlem og minister. Højskoleba­ggrund, sønderjyde, cand.scient.pol., forfatter til en halv snes bøger, initiativt­ager til Folkemødet og flere kanoner, senest Danmarkska­nonen, ivrig nordist og europaeer på samme tid. De andre medlemmer af Weekendpan­elet:
 ??  ?? SAMIRA NAWA AMINI
SAMIRA NAWA AMINI
 ??  ?? EMILIA VAN HAUEN
EMILIA VAN HAUEN
 ??  ?? ELISABETH DONS CHRISTENSE­N
ELISABETH DONS CHRISTENSE­N
 ??  ?? BENTE TROENSE
BENTE TROENSE
 ??  ?? JENS PETER CHRISTENSE­N
JENS PETER CHRISTENSE­N
 ??  ?? CLAUS BRYLD
CLAUS BRYLD

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark