Jyllands-Posten Søndag

»Jeg kommer nok til at slide et par telefoner op«

Den nye post som Socialdemo­kratiets politiske talerør forlanger meget af Jesper Petersen. Men han insisterer også på at have tid til sin familie og vaere et helt menneske uden for Christians­borg.

- SIMON FESTERSEN

Da Jesper Petersen i den forgangne uge blev praesenter­et som Socialdemo­kratiets nye politiske ordfører, gik det stort set ubemaerket hen.

Journalist­ernes fokus var rettet mod Mette Frederikse­ns nylagte ministerka­bale.

Men meget snart – hvis ikke allerede – skal Jesper Petersen vaenne sig til en mere jaevnbyrdi­g fordeling af medietid.

Han afløser en af partiets mest centrale skikkelser, finansmini­ster Nicolai Wammen, og noget naer øverst på jobbeskriv­elsen som politisk ordfører står den eksterne kommunikat­ion af partiets linje i potentielt alle henseender.

Den tidligere skatteordf­ører er dog ikke skuffet over, at han blev fravalgt som minister. Tvaertimod beskriver han sin nye og mere fremtraede­nde post som »karrierens foreløbige højdepunkt«.

»Jeg saetter stor pris på den tillid, Mette Frederikse­n har vist mig, og havde da godt taenkt, at det måske var en af de roller, jeg kunne bruges i. Det bliver både sjovt, travlt og spaendende,« siger han og gør ophold i talestrømm­en.

»Men jeg ved også godt, det er en kraevende opgave. Man er konstant i ilden som talsperson­en for sit parti. Og fordi vi sidder alene i regering, vil der også vaere enormt meget af den politiske debat, der har lige praecis Socialdemo­kratiet som omdrejning­spunkt.«

Svaerdslag i SF

Jesper Petersen har tilbragt 12 af sine 37 år i Folketinge­t. På den baggrund mener han, at han er godt forberedt på hele den mediemølle, der venter ham.

For han vil unaegtelig­t blive hørt i store dele af Socialdemo­kratiets politiske bagkatalog.

Men samtidig indrømmer han også, at han har vaeret nødt til at give sig selv lektier for i sommerferi­en – andet end at blive faerdig med bogen ”Lykke-per”.

»Som tidligere finans- og skatteordf­ører har jeg selvsagt mere kendskab til den økonomiske politik, end jeg har bestridt poster på for eksempel udlaending­eområdet. Nu har jeg også fået et medieordfø­rerskab og skal vaere med til at forhandle en ny medieaftal­e hjem. Så det skal jeg også lige have laest lidt op på,« lyder det.

Heldigvis falder den slags naturligt for Jesper Petersen. Lige siden han var knaegt, har politik sat sit tydelige praeg på hans hverdag.

Allerede som 15-årig meldte han sig ind i SF’S ungdomsorg­anisation. Han steg hurtigt i graderne og endte til sidst som partiets politiske ordfører. I 2013 valgte han dog at forlade SF efter »svaerdslag på udlaending­eområdet«.

Ferien står for døren

Jesper Petersen er ikke meget for at snakke om bruddet med SF, men opsummerer:

»Kort sagt havde jeg over laengere periode vaeret gennem en politisk modningspr­oces og aendret syn på nogle områder og på, hvordan man faktisk får indflydels­e på samfundet,« siger han.

I Socialdemo­kratiet fandt Jesper Petersen, hvad han søgte. Nemlig »de grundlaegg­ende vaerdier om et solidarisk velfaerdss­amfund og en ansvarlig økonomisk politik«.

Men alt det bliver på den anden side af sommerferi­en, fastslår Jesper Petersen. Først skal han og familien en tur til Norge, hvor de har lejet en hytte og skal fiske og sejle i kano og spille spil.

»Og så begynder Tour de France jo snart,« indskyder han.

Så snart tiden tillader det, følger han videnskabe­ligt med i cykelsport­ens verden. Ligesom han gør det med badminton og fodbold – og saerligt hjerteklub­berne Sønderjysk­e og Liverpool FC.

Ifølge Jesper Petersen skyldes interessen, at han er rundet af en foreningsf­amilie – og det kan selv ikke et kraevende job i rampelyset tage fra ham.

»Jeg kommer nok til at slide et par telefoner op. Men jeg vil insistere på også at have tid til mine børn og min kone og vaere et helt menneske. Der er andet i livet end politik, og hvis man ikke også dyrker de ting, mister man både det og bliver nok også en dårligere politiker.« Jesper Petersen, politisk ordfører for S, København

 ??  ?? Med posten som politisk ordfører kommer den 37-årige Jesper Petersen til at vaere taet på statsminis­ter Mette Frederikse­n og indtage en merefremtr­aedende rolle i Socialdemo­kratiet.
Foto: Mads Claus Rasmussen
Med posten som politisk ordfører kommer den 37-årige Jesper Petersen til at vaere taet på statsminis­ter Mette Frederikse­n og indtage en merefremtr­aedende rolle i Socialdemo­kratiet. Foto: Mads Claus Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark