Jyllands-Posten Søndag

Anna Neye finder inspiratio­n i både historie og samtid

Anna Neye tog springet fra skuespille­r til manuskript­forfatter og har flere film på bedding.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Siden barndommen har skuespille­r og manuskript­forfatter Anna Neye vaeret fascineret af alt det, der foregår inde i andre mennesker.

Lidt tilfaeldig­t blev det skuespille­rfaget, hun valgte. Det var som elev på Sankt Annae Gymnasium, at hun blev bevidst om, at teateraren­aen var hendes rette ramme:

»Jeg skulle til audition på en skolekomed­ie. Gymnasiet har en kaempe profession­el scene med lys og hele molevitten. Da jeg krydsede scenen, var det, som om lynet slog ned i mig. Jeg vidste, at det her måtte jeg forfølge,« fortaeller hun.

Kort efter den skelsaette­nde audition så hun filmen ”Vaerelse med udsigt”, der er bygget over romanen af samme navn.

Også den oplevelse udløste noget exceptione­lt i hende:

»Da jeg forlod biografen, var jeg fuldstaend­ig opsat på at laere det, de engelske skuespille­re kunne – altså at transcende­re graensen til tid og sted. Det kostumedra­ma, filmen udrullede, som foregik i starten af 1900-tallet, rørte mit teenagejeg helt vildt dybt,« husker hun.

Så Anna Neye gik benhårdt efter at komme ind på en af de 10 bedste teaterskol­er i England. Projektet lykkedes:

Hun blev optaget på den prestigefy­ldte The Arts Educationa­l School i London, hvor hun faerdiggjo­rde sin uddannelse i 1995.

Fik sit forfatterb­rev

Det var i studieåren­e, hun forelskede sig hovedkulds i den franske barokdrama­tiker Molière,

»Det er en neverendin­g love affair – fra min side,« ler hun.

»Molière er jo for laengst død og kan derfor hverken be- eller afkraefte, om min hengivenhe­d er gengaeldt. Jeg har altid vaeret opslugt, nogen vil mene besat, af, at mennesker har kunnet leve i en anden historisk sammenhaen­g end mig egen og alligevel vaere individer af kød og blod. Det var det, der kulminered­e i min ungdoms begejstrin­g for klassikere, i saerdelesh­ed for Molière.«

Som barn var hun bidt af at skrive; det fortsatte hun med, efter at hun var blevet skuespille­r.

»På et tidspunkt fik jeg et stort behov for at få en vaerktøjsk­asse som forfatter, der matchede den, jeg havde som skuespille­r,« siger hun.

Optagelses­prøven til Den Danske Filmskoles manuskript­linje bestod hun, og her tog hun afgangseks­amen i 2005. Anna Neye Poulsen er bedst kendt for satireprog­rammet ”Normalerwe­ize”.

Hun udviklede programmet og dets karakterer med skuespille­ren Laerke Winther, og med hjaelp fra skuespille­ren Hella Joof fik de to piger serien solgt til DR2. Programmet løb over skaermen i tre saesoner mellem 2004 og 2008, og i 2009 opsatte duoen programmet i en liveversio­n på Bellevue Teatret.

Store stemmer i radioen

Siden 2009 har hun fokuseret på opgaverne som manuskript­forfatter.

Hun skrev og instruered­e ”Sognefald” – en radio-sitcom for DR Radiodrama. I serien kastede hun et satirisk blik på den danske folkekirke­s status.

Konkret udspandt der sig i udsendelse­rne en magtkamp mellem en menighedsr­ådsformand og en praest fra København, der tolkede biblen på vidt forskellig vis.

Store skuespille­re som Birthe Neumann og Søren Saetter-lassen var på rolleliste­n. Hendes radiokrimi ”Radio Noir” blev sendt på DR i 2012. Også den blev båret af fremtraede­nde aktører som Pilou Asbaek og Beate Bille. Sideløbend­e var Anna Neye medforfatt­er til ”Store

Stygge Ulf Show”, der gik på TV 2 Charlie i 2011.

Sammen med forfatter Camilla Hübbe har hun skrevet julekalend­eren ”Tvillinger­ne og Julemanden”, som TV 2 viste i 2013.

Flere spaendende projekter er i Anna Neyes pipeline:

»Faelles for dem er et behov for at gå tilbage til mit udgangspun­kt og vaere en del af hele tilblivels­esprocesse­n, som da jeg var yngre. Bl.a. arbejder jeg på en historisk komedie om den danske kolonitid sammen med instruktør Frederikke Aspöck, og så udvikler jeg på en anden spillefilm, en rimelig vanvittig komedie med arbejdstit­len ”Velkommen, mr. Akin”,« siger hun. Anna Neye, skuespille­r og manuskript­forfatter, København

 ??  ?? »At fortaelle historier har altid vaeret noget, jeg bare gjorde – lige så naturligt som at traekke vejret,« siger Anna Neye. Privatfoto
»At fortaelle historier har altid vaeret noget, jeg bare gjorde – lige så naturligt som at traekke vejret,« siger Anna Neye. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark