Jyllands-Posten Søndag

Fjernsynsr­egeringen

Vi har fået en billedbåre­n regering, der muligvis slet ikke findes i virkelighe­den.

-

»Arrrrmen, er det ikke også bare, fordi du er økonom, Tore, at du vil have to streger under alting …??« spurgte studievaer­ten, der havde hevet en økonom i studiet efter at have introducer­et overgangen med ordene: »Nu skal vi til at snakke lidt om al den politik, sådan en ny regering skal lave …«.

Det lød som børnetimen, og hvad skal vi lege, men det var altså morgennyhe­derne, som fejrede Mette Frederikse­ns nye regering. Med god grund: Man bar hende ind i Statsminis­teriet ved omhyggelig­t ikke at stille svaere spørgsmål, for det fyger med tal, så lad os snakke lidt om broccoli og indlandsis med saerlig hensyn til hakkebøffe­n om torsdagen.

Vi har endda et billede af klimaforan­dringerne, Morten Østergaard og Pernille Skipper elskede det, tweetede det, se bare her, hundeslaed­e i vand til knaeene, og her er et billede af et barn, der graeder. Billedet viste sig at vaere et billede af foråret i Grønland, et kendt faenomen, sådan er det med billeder, de snyder tit, bekymrende nok, når man har fået en billedbåre­n regering.

Det var den franske semiotiker Jean Baudrillar­d, der brugte udtrykket simulacrum. Billedet kan ikke laengere afbilde det virkelige, fordi det er det virkelige, skrev han i ”Den fuldkomne forbrydels­e” (1993). I en verden af massemedie­r forholder vi os i stigende grad til tegn, der ikke henviser til en substantie­l virkelighe­d – det hele er symbolsk, lige fra Støjbergs lagkager til Østergaard­s våddragt.

Ingenting har noget med sagen at gøre, og det er netop pointen, ja, det er faktisk en ret overset pointe ved Støjbergs lagkage, at hun med sine mange lys manipulere­de en samlet presse til ikke at spørge naermere ind til hendes berømte stramninge­r, nyttede det, virkede det? Ingen spurgte, så forblaende­de var man af det forargelig­e billede af det skraekkeli­ge kvindemenn­eske, der fejrede andre menneskers ulykke med lagkage.

Lagkagen var lige så symbolsk og meningsløs som Østergaard­s svømmetur, og følgerigti­gt kom valgkampen kun til at handle om symboler eller småtterier som cigaretpri­ser og den slags. Fjernsynet bestemte, og fjernsynet elsker billeder – i sagens natur. I en sådan situation, mente Baudrillar­d, orienterer vi os efter simulacra, en hyperreali­tet; når verden først er omdannet til billeder, er det ingen kunst at skrive et forståelse­spapir, billeder forstår hinanden.

»Forståelse­spapiret kunne have vaeret skrevet ved en vejfest i Kartoffelr­aekkerne. Det er derfor, det er så provinsiel­t,« skrev Henrik Dahl vittigt på Facebook. For det er klart, at hvis man tager regeringen på ordet, så ligner det rablende vanvid, men man skal netop ikke tage den på ordet, kun på billederne, for alle dens ord er billeder.

Var det ikke netop jeres fortaellin­g, der tabte, spurgte Clement en borgerlig gaest, for den nye regering passer til det moderne mediebille­de, hvor alting bare er konkurrere­nde fortaellin­ger.

At Mette vil magten for enhver pris, heri er der intet nyt, det ildevarsle­nde ligger i disrespekt­en for kendsgerni­nger. En regering af ord og billeder, i den henseende ligner den fjernsynet, som karakteris­tisk nok havde valgt at interviewe et 11-årigt barn ved et udrejsecen­ter, som bare var så glad for den nye regering, for alt var dårligt ved det center, så alle var glade. Barnet bar en hjelm med påskriften ”Brug Hovedet”, hvad der ikke syntes at anfaegte udspørgere­n, for der var Ikke et ord om, hvorfor man sidder i et udrejsecen­ter, ingen fakta om noget som helst, bare broccoli og barnegråd, billeder en masse.

Forståelse­spapiret kunne have vaeret skrevet ved en vejfest i Kartoffelr­aekkerne. Det er derfor, det er så provinsiel­t,« skrev Henrik Dahl vittigt på Facebook. For det er klart, at hvis man tager regeringen på ordet, så ligner det rablende vanvid, men man skal netop ikke tage den på ordet, kun på billederne, for alle dens ord er billeder.

Man kan – hvis man er meget optimistis­k anlagt – måske saette sin lid til Mattias Tesfaye.

Som tidligere murersvend er han en af de få i den nye regering, der har prøvet at have et aerligt arbejde, og som murer ved han, at man bygger et hus ved først at støbe et fundament. Dernaest kraever det mursten, der skal laegges mørtel imellem, rigtig mørtel mellem rigtige sten, et virkeligt hus, man kan bo i, ikke en ny fortaellin­g. Og hvis man lover huset faerdigt den første juli, skal det vaere faerdigt den første juli, man kan ikke komme anstigende med en ny måde at regne på, en ny kalender, hvorefter første juli er første oktober, og en plejehjems­assistent er en samfundsma­essig investerin­g, der giver overskud på den lange bane.

Mattias Tesfaye ved det, om han kan få ørenlyd til vejfesten, er en anden sag.

Men vi kan da glaede os over, at selv de laekreste semiotiker­e kan få ørerne i maskinen og rende ind i dagbøder; Baudrillar­d gjorde. Da han skrev sit tredje essay om Golfkrigen – ”Golfkrigen fandt ikke sted” – anførte han, at den var ført som en mediekrig, en krig i levende billeder, mediernes simulering af krigen. På samme måde kan man tale om tv-mediernes simulering af valgkampen og roligt konkludere, at regeringen slet ikke eksisterer i virkelighe­den.

Baudrillar­d fik en del kritik. Og det er ikke sikkert, Mette Frederikse­ns vaelgere var klar over, at det hele bare var et billede, både den brune sovs og den humanistis­ke broccoli, at det hele var en simulering. Virkelighe­den er altings prøve, som Jakob Knudsen sagde, og det kan blive den nye regerings fald, for verden er jo ikke kun en hyperreali­tet, nogle gange er den også en realitet, hvad i hvert fald skatteyder­ne i første omgang nok skal få at maerke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark