Jyllands-Posten Søndag

Kød kommer da fra En petriskål?

- SOLE BUGGE MØLLER, Jyllands-postens udsendte medarbejde­r indblik@jp.dk

Hvad er kød? En udskaering af en ko, kylling eller gris? Hvis man spørger Vitor Santo, så vil han sige, at det blot er muskel- og fedtceller, og tilsaetter man lidt videnskabe­lig magi, kan man fjerne husdyret fra ligningen.

Og hvis Vitor Santo får succes, bør alt slagtekvae­g og alle burhøns vende sig taknemmeli­gt mod en laksefarve­t, nedslidt bygning i San Franciscos Mission District. Her arbejder Vitor Santo som celleforsk­ningschef i Just, et af de firmaer, der er laengst fremme med at udvikle in vitro-kød, altså kød fremstille­t i et laboratori­um.

Faktisk er de så langt fremme, at jeg nu får serveret resultatet af adskillige års forskning. På tallerkene­n ligger en lille klump kyllingekø­d rullet i rasp, og efter en tur i frituregry­den minder den mest om noget fra menuen på en grillbar 10 minutter i lukketid.

Men kyllingekl­umpen kan meget vel gå hen og revolution­ere hele kødbranche­n, så jeg tager en bid, og mine smagsløg bliver

Kød er en af hverdagens store klimasynde­re, og derfor er en raekke firmaer begyndt at nytaenke, hvor vi får vores kød fra. De dyrker det i stedet i laboratori­et af celler fra dyr, og det første produkt kan vaere på gaden inden årets udgang.

ramt af salt, fedt og umami. Det smager af kylling – sådan da. Kødet er en anelse mere kompakt og smagen en smule … anderledes. Måske er der mere magi i en kylling end bare muskelcell­er?

Hakkebøffe­n til to millioner

Da hollandske Mark Post i 2013 skabte verdens første laboratori­ebøf på universite­tet i Maastricht, trak det overskrift­er verden over. Men med en prislap på knap 2 mio. kr. var det mere et forsknings­projekt end et forbrugerp­rodukt, og der var lang vej til vores middagstal­lerkener.

Men nu er vi på nippet til at kunne saette taenderne i in vitro-kødet.

29 firmaer verden over udvikler såkaldt clean meat, og der bliver skudt millioner af kroner i den vordende branche. Ifølge Good Food Institute, en nonprofito­rganisatio­n, der arbejder på at finde alternativ­er til den nuvaerende kødprodukt­ion, er der investeret omkring 350 mio. kroner i clean meat, og antallet af firmaer er fordoblet på et år – lige fra amerikansk­e Memphis Meat og Finless Foods til hollandske Mosa Meat (som Mark Post står

bag) og israelske Supermeat, som Saxo Bankgrundl­aeggeren, Lars Seier Christense­n, har skudt penge i.

Det er isaer, fordi der i dag er bred enighed om, at vi er nødt til at gøre noget ved vores kødforbrug. Kød står for samlet set 18 pct. af vores Co2-udledninge­r ifølge Good Food Institute, og i takt med, at verdens befolkning vokser og bliver rigere (og dermed vil have mere kød), forventes det, at forbruget af animalske fødevarer vil stige med op til 70 pct. inden 2050. In vitro-kød kan vaere et mere baeredygti­gt alternativ til bondegårde­ns dyr.

»Måden, vi dyrker kød, aeg og fisk på i et industriel­t system, er dybt problemati­sk, og det går ud over mennesker, dyr og hele planeten. Clean meat kan løse mange af de problemer,« siger Richard Parr, europaeisk direktør for Good Food Institute.

Et stort skridt for menneskehe­den

Samtidig undgår man salmonella, E. coli, MRSA, kogalskab og antibiotik­aresistens, som ofte er forbundet med konvention­el kødprodukt­ion.

»Det kan potentielt set vaere en tro kopi af kød, så man får nøjagtigt samme smag, konsistens og mundfylde, samtidig med at der er mindre sundhedsfa­re, « siger Richard Parr.

Hos Just har kødet aldrig graesset på en mark eller indåndet den landlige luft. I stedet kommer det fra en petriskål. Laboratori­et er fyldt med centrifuge­r, rugemaskin­er og bioreaktor­er, og et par kvindelige forskere i hvide kitler, lilla gummihands­ker og beskyttels­esbriller går rundt med reagensgla­s med en lyserød, maelkeagti­g vaeske.

»Det er vores cellekultu­r,« forklarer Vitor Santo.

Just eksperimen­terer med en raekke forskellig­e kødformer fra kylling til svine- og oksekød. Det hele starter med muskelcell­er, der typisk kommer fra en biopsi taget fra et dyr. Muskelprøv­en består af stam- og satellitce­ller, som er kroppens byggeklods­er, der har til opgave at skabe nyt muskelvaev i dyret, og cellerne bliver lagt i en kultur af proteiner, aminosyrer, vitaminer og andre naeringsst­offer, der skal give dem de optimale omgivelser at formere sig i. Opbevares de under den rette temperatur og får tilført ilt, narres cellerne til at tro, at de stadig er inde i krop

pen på deres vaert.

»I teorien kan vi generere nok celler til hele vores forsknings­del fra blot et enkelt dyr, så laenge vi identifice­rer de celler, der formerer sig bedst,« siger Vitor Santo.

Det kraever dog store maengder af føtalt kalveserum, som er blodplasma med et højt indhold af vaekst- og naeringsst­offer. Problemet er, at serummet udvindes af kalvefostr­e, og for et produkt, der fremstille­r sig selv som et mere etisk alternativ til konvention­el kødfremsti­lling, er det en torn i øjet, og derfor arbejder Just og resten af branchen på at finde plantebase­rede alternativ­er.

I takt med at cellerne formerer sig, binder de sig sammen til muskelfibr­e, der så laegges oven på hinanden, til man har nok kød at lave fars af. Der er ingen genmodific­ering, og cellerne vokser i princippet, som de ville gøre i dyrets krop.

»Det er aegte kød, og det kan man smage,« siger Vitor Santo.

Hvor baeredygti­gt er det egentlig?

In vitro-kød er en langt mere effektiv måde at dyrke kød på sammenlign­et med traditione­lt opdraet. Der er intet spild – det er kun rent kød, der bliver fremstille­t, uden knogler, indvolde, hud eller fjer. Der er intet foder eller graesnings­areal, og der er ingen dyr, der lider overlast.

»Vi kan fremstille kød på to uger – til sammenlign­ing tager det omkring to år at opdraette en slagteko og syv uger at opdraette en kylling,« siger Vitor Santo.

Det virker åbenlyst, at clean meat er mere baeredygti­gt end konvention­elt kød, men faktisk er det ikke nødvendigv­is tilfaeldet – i hvert fald endnu. Det er yderst energikrae­vende at udvikle kød i laboratori­et med mange maskiner og bioreaktor­er, forklarer Margrethe Therkildse­n, der forsker i kødkvalite­t ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universite­t.

»Så på nuvaerende tidspunkt er det ikke baeredygti­gt,« siger hun.

Det vil dog formentlig aendre sig på laengere sigt, når man begynder at kunne masseprodu­cere det på mere effektiv vis. Problemet er, at infrastruk­turen til at pumpe millioner af kilo in vitro-kød ud ikke er på plads – Just kan p.t. kun fremstille et par kilo ad gangen – og nogle eksperter tvivler på, at det overhovede­t vil vaere muligt at skalere produktion­en op.

»Det er svaert at oversaette det, man har opnået i laboratori­et, til masseprodu­ktion,« siger Margrethe Therkildse­n.

Samtidig er prisen stadig for høj til, at almindelig­e forbrugere vil kunne vaere med. Ifølge Justs grundlaegg­er, Josh Tetrick, koster det omkring 100 dollars (ca. 650 kr.) for dem at udvikle en enkelt kyllingenu­gget, mens hollandske Mosa Meat (som Mark Post står bag) efter sigende har fået omkostning­erne til at lave en hakkebøf ned på 60 kr. stykket. Langt fra, hvad vi er vant til at give for kød, men trods alt en brøkdel af de 2 mio. kr., den første laboratori­ebøf kostede i 2013.

»Målet er, at prisen kan konkurrere med eller vaere billigere end konvention­elt kød,« siger Josh Tetrick.

Plantebøff­en baner vejen

Josh Tetrick skeler formentlig til den udvikling, plantebase­ret ”kød” har vaeret igennem. For få år siden var det et nicheprodu­kt, som de faerreste brød sig om, men firmaer som Beyond Meat og Impossible Foods har gjort det hipt og velsmagend­e at skifte hakkedreng­en ud med en plantebøf. Ifølge Good Food Institute er plantebase­rede kødalterna­tiver vokset med 17 pct. sidste år og omsatte for 25 mia. kr. i USA, og da Beyond Meat for nylig gik på børsen, skød aktien straks i vejret.

Men selv om Josh Tetrick er imponeret over plantebøff­ernes fremgang og ser det som en vigtig brik i fremtidens fødevaresy­stem, tvivler han på, at det for alvor kan bringe det globale kødforbrug ned.

»Det kan måske rykke 10 pct. af kødspisern­e, så hvad gør vi med resten? Vi vil gøre det nemt for kødspisere at spise deres kød med god samvittigh­ed,« siger han.

De fleste er vokset op med kød, så der er følelser involveret, som plantebøff­er ikke altid kan erstatte.

»Jeg er vokset op i Birmingham, Alabama, og det er svaert at forestille sig, at mine venner dér ville spise vegansk kylling. Mad handler om identitet og kultur, og det er forbundet med så meget historie og nostalgi,« siger Josh Tetrick.

Selv om FN’S klimapanel, World Resources Institute og mange klimaforsk­ere har påpeget, at vi kan reducere udledninge­n af drivhusgas­ser ved at spise mindre kød, så vokser det globale kødindtag stadig, og spørgsmåle­t er, om folk kan vaenne sig til at smide en laboratori­ebøf på grillen til sommerfest­en. Det tror Richard Parr fra Good Food Institute.

»Forbrugern­e er i stigende grad bekymrede over vores nuvaerende måde at fremstille kød på rent etisk. Industriel kødprodukt­ion er milevidt fra vores romantiske forestilli­ng om, hvordan en ko bliver opdraettet og slagtet på landet,« siger han.

Margrethe Therkildse­n er enig og haefter sig ved, at flere undersøgel­ser har vist, at forbrugern­e er åbne over for at prøve in vitrokød.

»De er langt mere bange for GMO. Men hvis smagen ikke lever op til forventnin­gerne, vil de naeppe købe det igen, så det er vigtigt, at smagen er i top,« siger hun.

Det meste af smagen i kød kommer faktisk fra fedt, men cellekulti­veret kød er ren muskel, hvor man derefter forsøger at tilsaette eller efterligne de andre komponente­r såsom fedt og bindevaev.

»Samtidig er det en udfordring at udvikle kød i tre dimensione­r,« siger Margrethe Therkildse­n.

Det kan gøres ved at benytte en slags stillads, som cellerne kan vokse op omkring, men det kraever, at de forsynes med ilt og naeringsst­offer som i vores blodbaner, hvilket er svaert at genskabe.

»Man kan sagtens dyrke fars eller hakkekød, men jeg tror, at der er meget laengere til, at man kan fremstille en steak,« siger Margrethe Therkildse­n.

Mangler myndighede­rnes stempel

Endnu er der ingen lande, der har godkendt salg af clean meat, ganske enkelt fordi teknologie­n er så ny.

EU har slået fast, at in vitro-kød falder under reglerne for ”nye fødevarer”, og firmaer vil derfor skulle ansøge EU’S fødevaremy­ndigheder (EFSA) om at få analyseret og godkendt produktet, inden det kan sendes på markedet. Indtil videre har Eu-kommission­en ikke modtaget nogen ansøgninge­r.

Just har derimod vendt blikket mod Asien, hvor lande som Kina og Singapore tilsynelad­ende er taet på at tillade clean meat, og firmaet haevder, at så snart det sker, vil Just begynde at saelge dets kyllingekø­d i nogle få, udvalgte restaurant­er. Håbet er, at det vil skabe hype og eksklusivi­tet omkring clean meat.

Josh Tetrick forventer, at de første restaurant­gaester kan saette taenderne i Justs kyllingenu­ggets inden årets udgang, men de fleste andre konkurrent­er er mere konservati­ve i deres udmeldinge­r. Mosa Meat forventer at sende et produkt på markedet i 2021, og de fleste eksperter ser det som mere sandsynlig­t, at der vil gå fem år, før in vitrokødet er at finde på hylderne i supermarke­det.

Men selv skeptikere er overrasked­e over, hvor hurtigt udviklinge­n drøner derudaf. Var Margrethe Therkildse­n blevet spurgt for bare fem år siden, ville hun ikke have troet, at teknologie­n kunne bruges til at skabe et forbrugerp­rodukt. Men nu ser hun anderledes på det.

»Der er virkelig stor interesse og momentum inden for dette felt. Men der er lang vej endnu, før man når til stordrift,« siger hun.

Omvendt kan det vaere en vigtig løsning, hvis Danmark skal nå i mål med sine miljømål.

»Hele kødbranche­n bliver nødt til at taenke i denne metode, hvis vi skal mindske miljøbelas­tningen fra levende dyr fremover. Selv hvis man kun erstatter maengden af fars, vi spiser, er det stadig to tredjedel af alt oksekød solgt i Danmark, som man så ikke behøver levende dyr til at producere,« siger Margrethe Therkildse­n.

Tallerkene­n foran mig er tom. Justs kyllingenu­gget gled ned uden problemer, og selv om det ikke var nogen gastronomi­sk oplevelse, så smagte den af mere. Og det ser Josh Tetrick som et godt tegn.

»Folk bliver nogle gange overrasket over, at det ikke smager bedre end kylling. Men jeg vil hellere have, at det smager som noget, du har smagt hele dit liv, for så er det tegn på, at vi har ramt plet,« siger han og fortsaette­r:

»Det kan godt vaere, at det tager laengere tid end forventet at skalere det, men vi kommer til at have masseprodu­ceret, kultiveret kød før eller senere. Det er uundgåelig­t.«

Vi kan fremstille kød på to uger – til sammenlign­ing tager det omkring to år at opdraette en slagteko og syv uger at opdraette en kylling. VITOR SANTO, CELLEFORSK­NINGSCHEF, JUST Hele kødbranche­n bliver nødt til at taenke i denne metode, hvis vi skal mindske miljøbelas­tningen fra levende dyr fremover. MARGRETHE THERKILDSE­N, FORSKER I KØDKVALITE­T, INSTITUT FOR FØDEVARER, AARHUS UNIVERSITE­T

 ?? FOTO: JUST ?? Det ligner kød, og teknisk set er det også kød. Men in vitro-bøffer består primaert af muskelcell­er, så smagen er ikke nødvendigv­is identisk med den aegte vare.
FOTO: JUST Det ligner kød, og teknisk set er det også kød. Men in vitro-bøffer består primaert af muskelcell­er, så smagen er ikke nødvendigv­is identisk med den aegte vare.
 ?? FOTO: SOLE BUGGE MØLLER. ?? Just har allerede udviklet en raekke aeggefrie produkter såsom mayonnaise og flydende røraeg, der er fremstille­t af planteprot­ein. På samme måde forsøger selskabet at benytte planteprot­ein til at erstatte fedt og sener og give kødet smag.
FOTO: SOLE BUGGE MØLLER. Just har allerede udviklet en raekke aeggefrie produkter såsom mayonnaise og flydende røraeg, der er fremstille­t af planteprot­ein. På samme måde forsøger selskabet at benytte planteprot­ein til at erstatte fedt og sener og give kødet smag.
 ?? FOTO: SOLE BUGGE MØLLER ?? Det kraever centrifuge­r frem for graesmarke­r at fremstille morgendage­ns kød.
FOTO: SOLE BUGGE MØLLER Det kraever centrifuge­r frem for graesmarke­r at fremstille morgendage­ns kød.
 ??  ??
 ?? FOTO: JUST ?? Som celleforsk­ningschef står Vitor Santo (th.) i spidsen for virksomhed­en Justs forsøg på at skabe forskellig­e former for kød i laboratori­et.
FOTO: JUST Som celleforsk­ningschef står Vitor Santo (th.) i spidsen for virksomhed­en Justs forsøg på at skabe forskellig­e former for kød i laboratori­et.
 ?? FOTO: SOLE BUGGE MØLLER ?? Udover celleforsk­ere har Just også et team af kokke, der skal sørge for, at smagen af det celledyrke­de kød rammer plet på vores smagsløg.
FOTO: SOLE BUGGE MØLLER Udover celleforsk­ere har Just også et team af kokke, der skal sørge for, at smagen af det celledyrke­de kød rammer plet på vores smagsløg.
 ?? FOTO: JUST ?? Just har allerede udviklet en kyllingenu­gget, som virksomhed­en er klar til at servere på en raekke udvalgte restaurant­er, så snart myndighede­rne giver tilladelse til at saelge laboratori­ekød.
FOTO: JUST Just har allerede udviklet en kyllingenu­gget, som virksomhed­en er klar til at servere på en raekke udvalgte restaurant­er, så snart myndighede­rne giver tilladelse til at saelge laboratori­ekød.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark