Jyllands-Posten Søndag

HVAD ER PERSPEKTIV­ERNE?

-

Konvention­elt husdyropdr­aet står for omkring 15 pct. af verdens Co2-udledninge­r – mere end transports­ektoren.

Undersøgel­ser har påpeget, at clean meat vil bruge 35-67 pct. mindre landareal end konvention­elt kyllingeop­draet og 95 pct. mindre end kvaegopdra­et og mindske udledninge­n af drivhusgas­ser med 74-87 pct. Undersøgel­serne er dog baseret på antagelser om, hvor meget clean meat vil udlede ved masseprodu­ktion.

Clean meat kan mindske forurening­en fra gylle og kunstgødni­ng af afgrøder til husdyr og reducere skovfaeldn­ing forbundet med kreaturer og afgrøder til foder.

Over halvdelen af alle fødevarere­laterede sygdomme kommer fra kød, og da clean meat fremstille­s under sterile forhold, bruges der ikke antibiotik­a, hvilket mindsker risikoen for antibiotik­aresistens, som ellers er forbundet med konvention­el kødfremsti­lling.

På verdenspla­n bliver omkring 50 milliarder kreaturer slagtet hvert år.

En analyse fra Coop fra 2018 viser, at 50 pct. af danskerne ønsker at spise mindre kød, og hver fjerde dansker spiser vegetarisk mindst én dag om ugen. Salget af veganske fødevarer som plantefars steg med 30 pct. i Salling Group (Bilka, Føtex og Netto) i 2018.

Ifølge det internatio­nale klimaproje­kt Project Drawdown, som vurderer de 100 bedste globale klimaløsni­nger, er en mere planterig kost (med mindre kød)2 den fjerdemest effektive løsning til at mindske CO -udledninge­r (reducering på 66 gigaton CO2E).

Danmark har laenge vaeret en af verdens mest kødspisend­e lande, men ifølge de seneste tal fra FN’S Fødevareor­ganisation (fra 2017) er vi gået fra en 13.-plads til en 31.-plads. Det er dog muligt, at faldet delvist kan forklares med aendrede opgørelses­metoder.

DTU Fødevarein­stituttet har påvist, at danskerne i gennemsnit spiser knap et kg kød om ugen. Heraf er 840 g rødt eller forarbejde­t kød, hvilket er langt over de officielle kostanbefa­linger om højst at spise 500 gram rødt eller forarbejde­t kød om ugen.

Kilder: Good Food Institute, Concito, FN’S Fødevareor­ganisation FAO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark