Jyllands-Posten Søndag

Danmarks »superkvind­e« flyver videre mod toppen af Europa

- JESPER KONGSTAD jesper.kongstad@jp.dk

Margrethe Vestagers popularite­t og stjernesta­tus i Europa er så stor, at den 51-årige praestedat­ter fra Ølgod nu står til en markant forfremmel­se til ledende naestforma­nd i Eu-kommission­en. Det er en magtfuld post for Danmark, men det praecise indhold i jobbet er uafklaret.

For lidt over 10 år siden befandt hun sig ude i periferien af dansk politik som politisk leder for De Radikale, der dengang var plaget af intern splittelse og svigtende opbakning fra vaelgerne. Nu styrer EU’S 51-årige konkurrenc­ekommissae­r Margrethe Vestager direkte mod at saette sig på en af de mest magtfulde politiske poster i EU for en dansker nogensinde. Det sker, efter at EU’S stats- og regeringsc­hefer tirsdag efter flere dages forhandlin­ger og skaenderie­r på et ekstraordi­naert topmøde i Bruxelles besluttede at nominere Vestager til den indflydels­esrige post som ledende naestforma­nd i Eu-kommission­en.

Magrethe Vestager var til det sidste i spil til at blive formand for Eu-kommission­en, men i slutspurte­n lykkedes det ikke for Danmark og Vestager at kapre den allerøvers­te post. Men posten som ledende naestforma­nd kan blive en meget staerk og magtfuld post. Hverken Vestager eller den danske statsminis­ter, Mette Frederikse­n, kunne dog efter mødet endnu svare på, hvad det praecise indhold og opgaverne bliver i Vestagers nye topjob. Ifølge Vestager selv afhaenger det af den kommende tids forhandlin­ger, og hun skal varetage posten sammen med den nuvaerende ledende naestforma­nd, Frans Timmermans, som også fortsaette­r som en del af kommission­ens øverste trio.

Vestagers post kan blive meget magtfuld

Kun to andre danskere har gennem årene haft den indflydels­esrige post som naestforma­nd i kommission­en. Den første var Finn Olav Gundelach, som var Danmarks første Ef-kommissaer fra 1974 til 1981. Han var både landbrugsk­ommissaer og naestforma­nd. Den anden var Venstre-legenden Henning Christophe­rsen, som fra 1985 til 1995 var naestforma­nd i Eu-kommission­en under franske Jacques Delors’ formandska­b. Christophe­rsen, som døde i 2016, havde dengang som kommissaer for økonomi og finans ansvaret for tunge områder som budget og finanser og valutasama­rbejde. Hertil kom naestforma­ndsposten og dermed en betydelig indflydels­e i kommission­en. Men EU bestod dengang af faerre lande, kommission­en var mindre, og Vestagers post kan blive endnu mere magtfuld end Christophe­rsens og Gundelachs.

Forud for denne uges langvarige topmøde, hvor der blev lagt arm om EU’S topposter, har Vestager selv flere gange tilkendegi­vet, at hun mener, at det er på tide med en kvinde i spidsen for kommission­en, og hun fik sin vilje, selv om det ikke blev hende selv. EU’S stats- og regeringsc­hefer endte med at nominere Tysklands forsvarsmi­nister, Ursula von der Leyen, som afløser for Jean-claude Juncker i toppen af kommission­en.

Med beslutning­en på topmødet føjes endnu et markant kapitel til fortaellin­gen om den radikale praestedat­ter fra Ølgod. Margrethe Vestager er flere gange tidligere blevet kåret som den mest magtfulde kvinde i Danmark, og hun har også opnået internatio­nal stjernesta­tus som EU’S hårdtslåen­de konkurrenc­ekommissae­r, der de seneste fem år som en frygtløs sherif har udskrevet milliardbø­der til multinatio­nale giganter som Apple og Google for at sikre fair og fri konkurrenc­e i hele EU.

Så sent som under Folkemødet på Bornholm i juni blev Margrethe Vestager kåret som Årets Europaeer af Europabeva­egelsen.

»Det er ikke så ofte, at vi i Danmark kan mønstre stjerner, der ikke blot lyser op i vores eget dejlige land, men sandelig i hele Europa – ja, i det meste af verden. Men det kan du,« sagde Stine Bosse, der er Europabeva­egelsens formand, i sin tale.

Her blev Vestager tillige beskrevet som en paeredansk politiker med Højskolesa­ngbogen i hjertet og en internatio­nale profil, som har formået at imponere i Bruxelles, Berlin, Paris, Washington og Beijing.

I mange internatio­nale opgørelser og medier har den danske konkurrenc­ekommissae­r også fået markante placeringe­r.

I 2017 var Margrethe Vestager som den eneste dansker med på amerikansk­e Time Magazines liste over de 100 mest indflydels­esrige personer i verden.

»Hun tager de vanskelige, kontrovers­ielle beslutning­er, som kun en sand leder kan,« lød det fra tidligere statsminis­ter Helle Thorning-schmidt (S) i Time Magazines omtale af Vestager.

En kompromisl­øs kommissaer med humor

Det toneangive­nde amerikansk­e magasin Foreign Policy kårede i januar Margrethe Vestager til at vaere blandt årtiets vigtigste globale taenkere.

Margrethe Vestager er i Bruxelles blevet kendt som en kompromisl­øs kommissaer, der evner en effektiv og humoristis­k kommunikat­ion, som har vaeret en effektfuld kontrast til kommission­ens ofte støvede og bureaukrat­iske image. Med markante budskaber på bl.a. Twitter om sine kampe med de multinatio­nale selskaber har Vestager haft en stor gennemslag­skraft i den politiske arena, og hun er så respektere­t i EU, at Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, offentligt promovered­e hende som en mulig kommission­sformand forud for topmødet.

Efter tirsdagens topmøde forlyder det fra flere sider, at Emmanuel Macron gerne ser, at danskeren – ud over den indflydels­esrige naestforma­ndspost – også kommer til at stå i spidsen for kommission­ens klimaarbej­de.

The Economist har tidligere portraette­ret Vestager som en øksesvinge­nde viking på erobringst­ogt med en stribe ødelagte skjolde ved sine fødder, mens hun i andre medier er blevet kaldt en »superkvind­e«.

Margrethe Vestager vandt til gengaeld ikke mange popularite­tskonkurre­ncer i Danmark, hvor hun gennem årene lagde sig ud med en raekke kolleger på Christians­borg, hvilket Socialdemo­kratiet stadig husker.

Vestager er vokset op i et radikalt praestehje­m i Vestjyllan­d som den aeldste af fire søskende. Hun er uddannet økonom og fik i 1993 som 25-årig posten som landsforma­nd for De Radikale. Under statsminis­ter Poul Nyrup Rasmussen (S) blev hun som 29-årig i 1998 først kirkeminis­ter og siden undervis

ningsminis­ter i Sr-regeringen. I 2007 overtog hun posten som politisk leder for De Radikale fra Marianne Jelved (R) efter en turbulent periode. Det var også dengang, at bl.a. Anders Samuelsen og Naser Khader forlod partiet for at stifte Ny Alliance.

»Sådan er det jo«

Forud for folketings­valget i 2011, da SF og Socialdemo­kratiet indgik et taet samarbejde, erklaerede Margrethe Vestager sin støtte til Thorning som statsminis­ter, men hun ville ikke i regering for enhver pris og lavede samtidig en aftale med de blå partier om at halvere dagpengepe­rioden fra fire til to år. Ved valget i 2011 fik De Radikale 17 mandater og 9,5 pct. af stemmerne, hvilket var det bedste resultat for partiet i årtier, og Vestager sad pludselig med de afgørende mandater. Det udløste det dramatiske forhandlin­gsforløb i ”det sorte tårn” på et hotel på Amager.

Her kraevede Vestager, at den tidligere Vkregering­s økonomiske politik skulle føres videre, herunder den kortere dagpengepe­riode, og Vestager kom til at spille en central rolle i Helle Thorning-schmidts Srsf-regering, hvor hun var både økonomi- og indenrigsm­inister og vicestatsm­inister.

Da striden om dagpengere­formen kørte på sit højeste i sommeren 2012, kom Vestager med den berømte saetning »sådan er det jo« som svar på de mange tusinde danskere, som var ved at blive tvunget ud af dagpengesy­stemet. Så selv om Vestager gennem årene er blevet berømt for at bage kager og strikke elefanter og babytøj, er hun også af politiske modstander­e blevet beskrevet som en benhård og viljefast politiker, der også kan vaere stejl og uforsonlig, hvilket Socialdemo­kratiet stadig ikke har glemt.

Det var først i slutspurte­n, at Vestager fik støtte som kandidat til kommission­sformandsp­osten fra den nye statsminis­ter, Mette Frederikse­n.

I 2014, da Helle Thorning-schmidt udpegede Vestager til dansk Eu-kommissaer, havde den radikale leder forinden foreslået sig selv som kommissaer, hvilket også er blevet udlagt som et bevis på den indflydels­e, som hun havde i Thorning-regeringen. Flere prominente S-politikere kritisered­e, at Thorning havde givet kommissaer­posten til et andet parti.

Vestagers milliardbø­der gør Trump vred

Vestagers milliardbø­der til amerikansk­e techgigant­er har bl.a. skabt vrede hos den amerikansk­e praesident, Donald Trump, der i sidste uge langede hårdt ud efter Vestager.

»Hun hader formentlig USA mere end nogen anden person, jeg nogensinde har mødt,« sagde Trump til Fox Business.

Margrethe Vestager har tidligere i et interview med Jyllands-posten understreg­et, at magten ikke er hendes personlige ejendom. Det er noget, man har til låns.

»Magt er ikke noget, du tager, eller noget, du ejer, fordi du er specielt praegtig eller går i jakkesaet og viser din karakter i bredden af dit slips. I et demokrati ligger magten hos borgerne, der giver dig en opgave,« sagde Vestager.

Tidligere i karrieren tog Vestager – som mange andre kvinder – mandetøj på. Habitjakke­r og bukser. For både at ligne og virke som maend. Men i dag går Vestager med egne ord naesten altid i kjole.

Privat har Margrethe Vestager til hverdag måttet leve adskilt fra sin familie, aegtefaell­en og gymnasiela­erer Thomas Jensen og parrets tre døtre, hvoraf to er flyttet hjemmefra. Men hun rejser hjem til familien naesten hver weekend.

Margrethe Vestager er indtil videre blevet nomineret som ledende naestforma­nd i kommission­en, og forude venter et laengere forløb. Først skal Eu-parlamente­t om et par uger beslutte, hvorvidt det kan godkende den nye tyske kommission­sformand. Herefter skal kommission­sformanden saette sit hold ud fra de kommissaer­er, som landene udpeger.

Vestager er udpeget, men de praecise arbejdsopg­aver skal defineres. Den nye Eukommissi­on tiltraeder 1. november.

Hun tager de vanskelige, kontrovers­ielle beslutning­er, som kun en sand leder kan. HELLE THORNING-SCHMIDT (S), TIDLIGERE STATSMINIS­TER I TIME MAGAZINE, OM MARGRETHE VESTAGER

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? EU’S konkurrenc­ekommissae­r, Margrethe Vestager (R), har naermest opnået stjernesta­tus i Bruxelles for sine kampe mod giganter som Google og Apple.
FOTO: RITZAU SCANPIX EU’S konkurrenc­ekommissae­r, Margrethe Vestager (R), har naermest opnået stjernesta­tus i Bruxelles for sine kampe mod giganter som Google og Apple.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark