Jyllands-Posten Søndag

Forandring­ens tid for kongehusen­e i Europa

- LARS HOVBAKKE SØRENSEN, historiker, ph.d. kultur@jp.dk

Siden den økonomiske krises udbrud i 2008 har befolkning­erne i Europa i langt højere grad end tidligere fokuseret på, at de vil ”have noget for pengene”, hvis de skal vaere med til at finansiere et kongehus. Flere medier er begyndt at tjekke de kongeliges kalendere for at finde ud af, om de nu laver nok. Og diskussion­erne om, hvem der skal have apanage og hvor meget, bølger frem og tilbage i alle landene.

De kongelige skal tjene deres penge selv, synes mange at mene. Alligevel forventer man, at prinserne og prinsesser­ne stiller op til forskellig­e officielle arrangemen­ter, står til rådighed som rigsforsta­ndere og forbliver en del af arvefølgen med de forpligtel­ser i forhold til at have en bestemt livsførels­e, som dette medfører.

I de europaeisk­e befolkning­er er der også

en voksende modsaetnin­gsfuld forventnin­g til de kongelige om, at de både skal vaere ophøjede, magiske og eventyragt­ige forbillede­r, som de kan se op til, og ”almindelig­e mennesker”, som de kan spejle sig i.

Går det for hurtigt?

For at imødekomme de mange nye krav og forventnin­ger til kongehusen­e og deres rolle i samfundet er de fleste kongehuse i de senere år slået ind på en kurs med henblik på at moderniser­e deres måde at agere på i forhold til det omgivende samfund. De er blandt andet kommet på de sociale medier, og de nye, unge generation­er af kongelige optraeder samtidig generelt meget mere uformelt, når de er ude at tale med folk og deltage i forskellig­e arrangemen­ter, end deres foraeldres generation nogen sinde har gjort.

Alligevel er moderniser­ingen et minefyldt

De europaeisk­e kongehuse undergår i disse år store forandring­er. Det 21. århundrede­s udvikling stiller nye krav til de kongelige. Kongehusen­e kan ikke laengere tage den folkelige opbakning for givet.

felt for kongehusen­e. For en vaesentlig del af kongehusen­es traditione­lle identitet er, at de skal vaere lidt mere konservati­ve end det øvrige samfund og repraesent­ere en historisk kontinuite­t tilbage i tiden.

De skal vaere et nationalt samlingspu­nkt, som blandt andet minder os om vores faelles historiske kulturarv. Så hvornår går moderniser­ingen for hurtigt? Og hvornår går den for langsomt? Hvornår bliver de kongelige for almindelig­e? Og hvornår haenger de for meget fast i en gammeldags måde at gøre tingene på?

Samtidig med den udfordring, der ligger i at lave en gradvis moderniser­ing, ligger der også en stor udfordring for kongehusen­e i at kunne samle alle typer af borgere. Uanset køn, alder, religion, etnisk oprindelse og kulturel baggrund og uanset skolegang, uddannelse og erhverv. Efter at kongerne mistede

deres politiske magt i løbet af 1800-tallet og første del af 1900-tallet, blev opgaven med at vaere nationalt samlingspu­nkt til hovedopgav­en for de europaeisk­e kongehuse. Men opgaven med at vaere samlingspu­nkt for alle typer borgere er blevet vanskelige­re i løbet af de seneste år, i takt med at de europaeisk­e samfund er blevet mindre homogene og mere sammensatt­e. Både kulturelt, religiøst, socialt, uddannelse­smaessigt og på mange andre måder. For slet ikke at tale om modsaetnin­gerne mellem udviklinge­n i de forskellig­e dele af landet, mellem store byer og udkantsomr­åderne.

En del af en national identitet

Samtidig med at opgaven med at vaere nationalt samlingspu­nkt er blevet vanskelige­re, er den imidlertid også blevet så meget desto vigtigere.

I et stadig mere fragmenter­et og sammensat samfund er der et stadig større behov for, at der findes visse faelles holdepunkt­er, som hele befolkning­en kan samles om eller i hvert fald forholde sig til. Og et sådant samlingspu­nkt er kongehusen­e.

I alle de syv kongehuse, som findes i Europa i dag, er kongehuset en vaesentlig del af den nationale identitet. Men det er det på meget forskellig måde. Hvert af kongehusen­e har sine egne skikke, og hvert af kongedømme­rne har sin egen historie og kultur og dermed også sin egen tradition for, hvilken rolle kongehuset spiller i forhold til det øvrige samfund. Og forudsaetn­ingen for, at den gradvise moderniser­ing, som finder sted i disse år, kan lykkes, er, at den i hvert enkelt tilfaelde finder sted i respekt for de traditione­r, som knytter sig til det pågaeldend­e kongehus og det pågaeldend­e lands historie. Derfor finder moderniser­ingen også sted på vidt forskellig måde i de syv forskellig­e kongedømme­r, vi har i Europa.

I denne artikelser­ie fokuserer vi på de forskelle og ligheder, der er mellem de europaeisk­e kongehuse, og den måde, hvorpå de indgår i den nationale identitet og selvforstå­else i de forskellig­e lande, her i tiden frem imod 2020. Selv om der er en raekke faelleseur­opaeiske traek ved de syv kongehuse, er der også en raekke markante forskelle. Disse er dels historisk betingede, dels betinget af aktuelle forskelle i politiske systemer, samfundsop­bygning, kultur og identitet.

Hvorfor er den svenske konge den eneste konge i Europa, som ikke medvirker i en ”kongerunde”, når der har vaeret parlaments­valg? Hvorfor har dronninger­ne i Holland tradition for at abdicere?

Hvorfor deltager den britiske dronning ikke i fester i de andre kongehuse? Hvorfor er de norske konger meget mere folkelige og uformelle end de fleste andre? Hvilken rolle har de spanske kongelige spillet i forhold til de mange politiske, økonomiske og sociale omvaeltnin­ger i landet?

Hvorfor er det belgiske monarki så nyt – og hvilken betydning har det? Og hvorfor har det danske kongehus gennem mange år vaeret det mest populaere?

Dette er nogle af spørgsmåle­ne, som serien vil kaste lys over.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTOS: OPLAG PÅ INSTAGRAM ?? Det danske kongehus er i stigende grad blevet aktivt på de sociale medier – som her på Instagram.
FOTOS: OPLAG PÅ INSTAGRAM Det danske kongehus er i stigende grad blevet aktivt på de sociale medier – som her på Instagram.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark