Jyllands-Posten Søndag

Det danske kongehus har øget sin popularite­t

Danmark er ubetinget det land i Europa, hvor der gennem flest år har vaeret størst opbakning til monarkiet.

- LARS HOVBAKKE, historiker, ph.d. kultur@jp.dk

Danmark er ubetinget det land i Europa, hvor der gennem flest år har vaeret størst opbakning til monarkiet. Da dronning Margrethe overtog tronen i 1972, var der kun ca. 50 pct. af befolkning­en, som gik ind for monarkiet. Men omkring 1990 var tilslutnin­gen steget til knap 80 pct. og har lige siden vaeret på samme høje niveau. I mange andre lande har opbakninge­n til monarkiet ofte ligget på kun ca. 60-75 pct.

Der er flere forklaring­er på kongehuset­s store popularite­t i Danmark. En af dem er danskernes store begejstrin­g og respekt for dronning Margrethe II’S måde at varetage hvervet som statsoverh­oved på. Hendes store viden om og levende interesse for alle aspekter af det danske samfunds udvikling.

Hendes indholdsri­ge taler, herunder nytårstale­rne, og refleksion­er over danskernes måde at leve med hinanden og med omverdenen på, som er kommet til udtryk i talrige interviews, tv-udsendelse­r og bøger. Og hendes ansvarsbev­idsthed og arbejdsomh­ed og opfattelse af dronningeh­vervet som en ”livsopgave”. I de senere år har desuden danskernes glaede ved kronprinse­familiens måde at varetage sine opgaver og opføre sig på bidraget vaesentlig­t til den fortsat store opbakning til monarkiet.

Men der er også andre forklaring­er. En af dem er traditione­n for, at de kongelige ikke udtaler sig politisk.

I modsaetnin­g til i lande som Sverige, Holland, Belgien og Spanien giver monarken i Danmark sjaeldent udtryk for sine holdninger til kontrovers­ielle emner, som deler befolkning­en. Dermed er muligheder­ne for at blive en samlende figur i stedet for en splittende figur også større.

Meget gammelt kongehus

En anden årsag til den store tilslutnin­g til monarkiet er, at der er noget saerligt over et gammelt kongehus og en gammel kongeslaeg­t. Danmark har haft konger i mere end 1.500 år.

Den første danske konge, vi kender navnet på, Hugleik, døde i år 515. Og den nuvaerende kongeslaeg­t har siddet på tronen lige siden begyndelse­n af 900-tallet. Lige med undtagelse af de fem år, hvor den norske konge Magnus den Gode havde erobret Danmark og fungerede som dansk konge (1042-1047). Til sammenlign­ing er f.eks. det moderne svenske, hollandske, belgiske, og norske monarki først oprettet i hhv. 1523, 1806, 1831 og 1905. Og eksempelvi­s har den nuvaerende kongeslaeg­t i Sverige kun siddet på tronen siden 1818.

Både kongeslaeg­tens og monarkiets lange historie i Danmark betyder, at også selve landets historie i meget højere grad er knyttet til de personer, som står i spidsen for monarkiet i dag.

Alt, hvad der er foregået i Danmark i de sidste ca. 1.100 år, har på en eller anden måde forbindels­e til vores nuvaerende dronning. Hun er i familie med både Valdemar II den Store, som tilvejebra­gte Jyske Lov i 1241, med Christian IV, som i 1600-tallet byggede Rundetårn, Børsen osv., med Frederik III, som i 1658 tabte bl.a. Skåne, Halland og Blekinge til svenskerne, og med Christian V, som til stor fortrydels­e for mange bondefamil­ier indførte stavnsbånd­et – for nu blot at naevne nogle få eksempler.

Dette er med til at give danskerne et anderledes historisk perspektiv på det nutidige samfund end det perspektiv, som befolkning­erne i mange af de andre monarkier i Europa har.

Slot og guldkaret

Derfor bliver monarkiet og de kongelige personer i Danmark også, set med både en del danskeres og en del udlaending­es øjne, mere interessan­te end monarkiet og de kongelige personer i andre lande.

Det er alt andet lige mere spaendende, når man har en monark, der ved festlige lejlighede­r kan invitere sine gaester ind på et slot, som er blevet bygget af en slaegtning omkring 1720 (Fredensbor­g Slot), og køre rundt i en guldkaret, som stammer tilbage fra 1840, end hvis ikke man har det.

En yderligere grund til monarkiets store opbakning i Danmark er, at kongefamil­ien gennem mange årtier har formået at foretage en gradvis moderniser­ing af kongehuset, som hverken er gået for hurtigt eller for langsomt. I modsaetnin­g til i f.eks. Norge, hvor den af og til at gået lidt for staerkt, eller Storbritan­nien, hvor den til tider er skredet lidt for langsomt frem.

 ?? ARKIVFOTO: PHILIP DAVALI ?? Kongehuset nyder stor popularite­t i Danmark. Her er det dronning Margrethe, kronprins Frederik samt kronprinse­sse Mary, der viser sig med prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine på Amalienbor­g i anledning af kronprinse­ns 50-års fødselsdag i 2018.
ARKIVFOTO: PHILIP DAVALI Kongehuset nyder stor popularite­t i Danmark. Her er det dronning Margrethe, kronprins Frederik samt kronprinse­sse Mary, der viser sig med prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine på Amalienbor­g i anledning af kronprinse­ns 50-års fødselsdag i 2018.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark