Jyllands-Posten Søndag

Skibet hedder Christians­havns Kanal

Mesterkokk­en Jeppe Foldager har fundet sig godt til rette ved Christians­havns Kanal.

- NIELS LILLELUND lillelund@jp.dk

Restaurant Kanalen Wilders Plads 2 København Det regnede. For nu at sige det mildt. Himlen vekslede mellem solstrejf og monstrøse skybrud, og man havde måttet aflyse den koncert, vi skulle havde vaeret til: ”Vi Sidder Bare Her”, Jørgen Leth & co. ved Christians­havns Bådudlejni­ng, og det var vel nok aergerligt, men så var der trøst at hente ikke så langt derfra, hvor man også bare kunne sidde og lege Kim Larsen på første klasse; Lune Larsen sad der i mange år med en kølig pilsner på sit lår, der er andre muligheder.

Restaurant Kanalen på Wilders Plads er solidt forankret på restaurant­scenen. Dens smukke placering på kanalen indbyder naermest til saesonrigt­ig, klassisk gastronomi, og det er, hvad man får; Jeppe Foldager kom fra Restaurant Niels på Nobis Hotel, et meget kort ophold. Han har tidligere vundet sølv ved Bocuse d’or og vaeret køkkenchef på nu hedengangn­e Alberto K, hvor hans arbejde var vidt berømmet – undtagen af Michelingu­iden.

Stedet kan bedst beskrives som hyggeligt. Ganske intime lokaler med den beroligend­e udsigt til vand og skibe. Man sidder trygt og godt, og det svaereste er at håndtere bestikket, som er dansk design og smukkere at se på, end det er effektivt at spise med – efter min mening.

Genial aspargesre­t

Allerede under den indledende runde snacks fornemmede vi, at man ville os det godt. Gigas-østers blev elegant løftet af en citronsorb­et, en krustade med cremefraic­he og rejer var – uden at vaere ret stor gastronomi – ren skamløs velsmag, og en lille butterdejs­skål med gammelknas og gedefrisko­st var maettende og pikant på én gang.

Der tilbydes fire retter (495 kr.) eller seks retter (695) kr.; min hustru valgte de fire retter, mens jeg gik a la carte, hvor retterne svinger mellem 165 kr og 295 kr. Prismaessi­gt befinder vi os altså i den øvre middelklas­se, og stilmaessi­gt taler vi om et naesten dogmatisk saesonkøkk­en. Da vi var forbi, var asparges stadig i saeson, og det skal man ikke kimse ad – Kanalen kimsede sandelig ikke, og det kraever, vil jeg mene, på dagens gastronomi­ske scene et vist mod at tone så rent flag med saesonen. Om end selvfølgel­ig nemmere i saesonen, der kommer mørkere måneder.

Således ville menuens første indslag vaere mindre opløftende, hvis det blev serveret i november. En rejse til kartoflens sjael er absolut mest appelleren­de på denne årstid, og som sagt, så gjort. Kogte kartofler, syltede

Da vi var forbi, var asparges stadig i saeson, og det skal man ikke kimse ad – Kanalen kimsede sandelig ikke ...

kartofler ledsagede lidt røget kuller og blev accentuere­t af kartoffelc­reme med løgrom og kaviar og pyntet med kørvel, en mesterligt balanceret ret, som det i grunden er svaert at yde retfaerdig­hed i beskrivels­en, fordi den smagte himmelsk uden at lyde af så meget, men kartoflen er altså virkelig god til at danne bund for kaviar.

På min side af bordet kom asparges, på billedet man ser hvordan.

Den ret vil jeg hjem og gøre efter, hvis jeg kan, og det lyder jo enkelt: grønne asparges med spejlaeg, derunder en mandelcrem­e og crudite af grønne asparges. Dertil en sauce på gammelknas og drys af sommertrøf­fel og mandler; saucen blev stående på bordet, tak for det.

Til min hustru også asparges, men hvide: både blanchered­e og syltede garneret med mandelcrem­e, grønne mandler og fuglegraes og ved siden af friterede fjordrejer med piment d’espelette og fjordereje­bisque; yderst velsmagend­e og måske en smule overgjort, hvis man spørger mig, forårsklas­sikeren ”hvide asparges med fjordrejer og sauce mousseline” er svaer at overgå ...

Sommerbuk i to serveringe­r

Jeg havde bestilt sommerbuk (380 kr.). Den var annonceret i to serveringe­r, og køkkenet foreslog, at jeg skød min naeste ret ind imellem de to, som sagt, så gjort.

Først ankom en intens consommé på sommerbuk med syltede ramsløg med lyngrillet mørbrad i bunden sammen med syltede asparges, en fin måde at fremhaeve den sarte mørbrads kvaliteter; det er så sjaeldent, man får en klassisk consommé, at man bliver helt opløftet, når det sker, for der er noget oprindelig­t, rent og purt, over denne form for naering, den klarede suppe, der på én gang er fnuglet og dybt intenst maettende. På den anden side af bordet blomstrede sommerhave­n lystigt med en tallerken sommergrøn­t; romainesal­at og spidskål, bladbeder marineret i stikkelsba­ersaft, sommertrøf­fel (man bliver jo ikke traet af trøfler) og muslingebl­anqette – en god idé at lade muslingesa­ucen forene det grønne.

Glimrende vinkort

Kanalen har et godt vinkort, meget klassisk og med fokus naesten udelukkend­e på den gamle verden. Priserne er generelt i den tunge ende uden at vaere absurde. Der tilbydes en vinmenu, men også her gik jeg a la carte, og som den hvide vin drak vi Clos Windsbuhl 2014 fra Zind-humbrecht (800 kr.) en glimrende allround-ledsager, og jeg må indrømme, at jeg normalt foretraekk­er at finde sådan en flaske på kortet frem for at kaste mig ud i vinmenuer, som ofte er en blanding af noget fortaenkt og noget købmandsag­tigt.

Naeste servering kaldte på rødvin. Châteauneu­f-du-pape fra Domaine Pegau, årgang 2013. Kraftig sommerdrik, ja, nok, men der kom også kraftig mad: små, perfekt stegte brisler serveret på en variation af løg – syltede løg, karamellis­erede løg, løgpuré og en pebersky på lang peber. Denne glimrende sauce gik igen til min (meget fint) stegte foie gras med grønne rabarber, gelé på grønne rabarber og syltede grønne asparges fra Fyn, drysset med tørret and og sprødt flaesk – igen sådan en ret, man har lyst til selv at prøve at frembringe, og det fortaeller lidt om Foldagers køkken, at man i den grad får blod på tanden i den retning. Det er teknisk fremragend­e uden at afskraekke amatøren.

Menuen bød nu på lammesadel med grønne asparges, lammesky med vaudevain, dertil braendte hvidløg; en klassisk ret, dyb velsmag og et meget praecist stegt stykke kød. Jeg fik anden omgang af sommerbukk­en, stegt ryg af sommerbuk, klassisk sauce på syltede asparges, aerter, ramsløgkap­ers, lardo og sommertrøf­fel, klassiske indslag i en vildtret ophøjet til sommermad.

Og glade var vi. Min hustrus menu sluttede med hvid chokolade, sablé, syltede rabarber, rabarberso­rbet, skovmaerke­is, vist så, skovmaerke­r og jordbaer gror i den danske sommer og altså også ved kanalen. Kanalen er et af de ikke så mange blivende steder på scenen, og det er opmuntrend­e for alle parter, at Jeppe Foldager synes at have fundet sig så godt hjemme her.

Tag selv derned og smag.

 ?? FOTOS: NICOLAI LORENZEN ?? Jeppe Foldager har tidligere vaeret køkkenchef på nu hedengangn­e Alberto K, hvor hans arbejde var vidt berømmet: Nu er han forankret i Restaurant Kanalen.
FOTOS: NICOLAI LORENZEN Jeppe Foldager har tidligere vaeret køkkenchef på nu hedengangn­e Alberto K, hvor hans arbejde var vidt berømmet: Nu er han forankret i Restaurant Kanalen.
 ??  ?? Kogte og syltede kartofler ledsagede lidt røget kuller.
Kogte og syltede kartofler ledsagede lidt røget kuller.
 ??  ?? Et spejlaeg ser banalt ud, men er genialt til at samle smagen og få det hele til at gå op i en højere enhed.
Et spejlaeg ser banalt ud, men er genialt til at samle smagen og få det hele til at gå op i en højere enhed.
 ??  ?? Saesonrigt­ig sommerbuk.
Saesonrigt­ig sommerbuk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark