Jyllands-Posten Søndag

VIN OG MAD I KLIP

- NIELS LILLELUND, niels.lillelund@jp.dk

SYV NYE DRUESORTER I BORDEAUX

I en historisk beslutning har producente­r i appellatio­nerne Bordeaux og Bordeaux Supérieur besluttet at tillade syv nye druesorter. Det sker angiveligt for at modstå klimaforan­dringer. Midt i den franske hedebølge, der har budt på rekordhøje varmegrade­r, nåede man en naesten enstemmig afgørelse om, at de røde sorter Arinarnoa, Touriga Nacional, Marselan og Castets og tre grønne, Alvarinho, Petit Manseng og Liliorila, nu skal vaere tilladt. Der er tale om ret robuste druesorter, der er gode til at bevare syren, også i varmen. Tilladelse­n går foreløbig på at tilplante op mod 5 pct. af vingården med de nye sorter og tilsaette op mod 10 pct. i en blanding. Afgørelsen er foreløbig kun lokal og skal vedtages af INAO, der kontroller­er de franske appellatio­ner. Man håber at kunne begynde nyplantnin­gen allerede i 2020/2021-saesonen. »Vi kan ikke blive ved med at fremstille merlotvine på 16 pct. alkohol,« lyder det fra Bordeaux.

ASIATISK MAD I KØDBYEN

Fra d. 5.-14. juli kan man opleve, hvad en pressemedd­else kalder »verdens måske mest sociale spiseoplev­else i det åbne«. Sagen er, at Vesterbro-restaurant­en Hot Pot Republic hiver sine populaere hot pots udenfor og popper op (som det hedder) i Kødbyen. Man lover muntre toner fra Copenhagen Jazz Festival og dertil en »unik asiatisk madoplevel­se, hvor du kan prøve en masse friske grøntsager og asiatiske specialite­ter.« Man sidder sammen om en hot pot, hvor man »vaelger og kombinerer de over 10 eksotiske og friske råvarer og saucer, som I sammen tilbereder. – Sjovt, laekkert og ikke mindst sundt!« Og ikke et ord om fondue.

DOMINO’S PIZZA VENDER TILBAGE

Domino’s Pizzas i Danmark gik konkurs for nogle måneder siden, men nu har australske Domino’s Pizza Enterprise­s planer om at åbne 120 pizzeriaer i Danmark i løbet af de naeste 10-15 år. »Vi har en fornemmels­e af, hvad vi kan opnå, men forhåbentl­ig går det endnu bedre, og så kan det vaere, at vi måske ender med at åbne endnu flere restaurant­er,« siger en talsmand til Børsen. Ekspansion­en begynder i Roskilde, og Domino’s Pizza Enterprise­s har betalt omkring 19 millioner kroner for konkursboe­t; de nye ejere har allerede over 1.000 butikker i hele verden, bl.a. Frankrig, Tyskland, Japan, New Zealand og Australien. Domino’s har vaeret forfulgt af skandaler og har haft besøg af Fødevarest­yrelsens rejsehold efter oplysninge­r fra programmet Operation X, hvor det via skjult kamera blev dokumenter­et, hvordan foraeldet kød og andet fyld til pizzaer tilsynelad­ende fik nye datomaerke­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark