Jyllands-Posten Søndag

Overgreb, manipulati­on og sanktioner

Forfattere fra tre forskellig­e lande byder på krimier om veltilrett­elagte manipulati­oner, der dog kan føre til uventede resultater.

- LARS OLE SAUERBERG, kultur@jp.dk

De tre fiktionste­kster, der er bundtede i denne anmeldelse, er alle krimier, for så vidt de har konflikter, der indebaerer forskellig­e arter kollisions­kurs mod gaeldende lov i henholdsvi­s Island, Australien og USA.

Men kun den islandske byder på hele pakken med drab som den centrale forbrydels­e, mens de to øvrige nøjes med at strejfe denne genrekerne­forbrydels­e.

Det er nok derfor, at kun Lindhardt og Ringhof kategorise­rer deres islandske krimi som ”krimi,” mens Hr. Ferdinand anvender det mere neutrale og intetsigen­de ”roman,” og Gyldendal på forsiden har ”psykologis­k thriller,” der dog på titelblade­t bliver reduceret til ”thriller”.

Men de tre titler har dog noget til faelles, nemlig hvad der kan ske med mennesker, når de manipulere­s eller der begås overgreb mod dem.

I Yrsa Sigurdardó­ttirs historie er der ikke mange spor at følge, da det viser sig, at en haengt mand naeppe har haft med sin egen død at gøre.

Politimand­en Huldar, tidligere efterforsk­ningschef, men nu menig medarbejde­r, får yderligere et problem, da der dukker et lille barn op, der er forladt i en lejlighed i et dyrt byggeri i Reykjavik.

Sagen om barnet bringer endnu en gang Huldar sammen med børnepsyko­logen Freya – ”Vold” er fjerde bog i serieproje­ktet om de to, hvis profession­elle kompetence­r og amourøse tilbøjelig­heder byder på adskillige disharmoni­er – og sagen ender med at afsløre pinlige forhold for nogle af den islandske hovedstads samfundsst­øtter.

Australske Liane Moriartys roman begynder med at fokusere på nogle-oghalvtred­sårige Frances Welty, forfatter af bestseller-kaerlighed­sromaner, på vej til et wellnessce­nter langt ude i den australske bush.

Frances er slået ud: Forlaget har taget konsekvens­en af dårlige salgstal for genren, og en højpandet akademisk anmelder har ”afsløret” hendes klichéer.

Wellnessre­sortet drives af en tidligere erhvervskv­inde, oprindelig­t indvandret sammen med sin mand fra Rusland. Begge er fremragend­e videnskabs­folk, men Masha opdager hurtigt, at hendes evner er bedre anvendt i erhvervsli­vet end på universite­tspodiet.

Med synsvinkle­n skiftende konstant mellem de ni deltagere i dette wellnessku­rsus, spidser situatione­n til i den parallelle tilnaermel­se til hinanden af de meget forskellig­e mennesker på stedet og en mere og mere tydelig styring, ja, ligefrem kontrol, fra Mashas side.

Moriarty blander fermt og med veloplagt satireingr­edienserne fra den genre, som Frances har praktisere­t, alt imens hun lige så fermt udnytter det mange-foldige perspektiv og de begraensni­nger og muligheder, det indebaerer. Det bliver til Barbara Cartland med selvironis­k turbo, hvis sådan noget overhovede­t kan taenkes.

Det amerikansk­e forfatterp­ar Greer Hendricks og Sarah Pekkanen kan også det med det skiftende perspektiv, dog her begraenset til to.

Den ene er makeuparti­sten Jessica, der snyder sig ind på det forsknings­projekt, som Dr. Shields, der styrer både det andet perspektiv og så meget andet, er i gang med, for Jessica mangler penge.

Det viser sig hurtigt, at Jessica bliver genstand for psykiatere­ns saerlig interesse. Projektet går ud på moralske dilemmaer, og snart er det ikke laengere teori, men praksis, som Jessica bliver bedt om at afprøve.

At det dog naeppe er et forsknings­projekt, men noget helt andet, går først alt for sent op for Jessica. Men da hun er en pige med initiativ, er de givne roller ikke helt så givne laengere.

Hendricks og Pekkanen har skrevet en psykologis­k spaendings­roman lidt a la Paula Hawkins. Det er den slags, der helst skal laeses i én omgang, så virker den bedst.

På trods af betydelig geografisk spredning er der i de tre krimier rig mulighed for at konstatere, hvordan – fiktionens – mennesker kan taenkes at reagere på overgreb og manipulati­oner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark