Jyllands-Posten Søndag

Småøernes krønikeskr­iver

Christina Vorre optraeder atter som en kompetent og levende cicerone.

- LARS OLE KNIPPEL, kultur@jp.dk

Christina Vorre gør den opdagelses­rejsende Achton Friis i 1920’erne og hans efterfølge­r Erik Aalbaek Jensen i 1980’erne rangen stridig, når det gaelder udforsknin­gen og skildringe­n af de danske småøer.

Først udkom ”Forladt – Fortaellin­ger fra 20 ubeboede danske øer”, der engang emmede af liv. Nu foreligger fortsaette­lsen med fokus på 10 danske småøer med deres sidste fastboende akkompagne­ret af et overdådigt billedmate­riale, som giver laeseren appetit på at besøge de udkanter, der trods centralism­e og udsultning ikke har overgivet sig: Mandø, Livø, Hirsholmen­e, Baagø, Skarø, Hjortø, Birkholm, Vejrø, Saltholm og Ertholmene (Christians­ø/frederiksø).

Forfattere­n er en levende og kyndig vejviser og giver både en spaendende historisk oversigt over de pågaeldend­e lokalitete­r og interviewe­r beboerne. Hendes tour de force afslører, at købmanden, mejeriet, kroen og skolen er blevet offer for udviklinge­n, men også primaererh­verv som landbrug og fiskeri har betalt en høj pris. Tidligere tiders ofte barske levevilkår på havet med store menneskeli­ge omkostning­er optraeder levende i Christina Vorres rapport, der i stedet for pessimisme fokuserer på alternativ opfindsomh­ed, hvor isaer det rekreative aspekt nyder fremme og måske rummer en fremtid.

Øerne er jo rene naturperle­r, der virker tillokkend­e på dem, som ønsker stilhed fjernt fra byernes larm. Skaebnerne i periferien udgøres af såvel indfødte som tilflytter­e. Matrikelnu­mmeret på øerne går ofte i arv gennem flere generation­er. Bundgarnsf­iskeren Bent Henningsen på Hjortø i Det Sydfynske Øhav kan således føre sin slaegt tilbage til 1625.

Tilflytter­ne er trofaste, når de først har slået rødder. Den 96-årige Mie har foreløbig boet 67 år i Vadehavet, og på øgruppen Hirsholmen­e, der i dag forvaltes af Miljøstyre­lsen, er Jørgen fra Frederiksh­avn det meste af året eneboer i selskab med skrigende måger og et habitat af sjaeldne fuglearter. Og han savner ikke den sekulaere civilisati­on på fastlandet.

Christina Vorre citerer fra arkiverne, at en fyrmester og en praest tidligere var toneangive­nde personer på den afsideslig­gende ø. De røg så heftigt i totterne på hinanden, at konflikten endte i avisspalte­rne. Men i dag ånder alt fred og ro.

Retur til fødeøen

Christina Vorres krønike omfatter tillige Livø i Limfjorden med en afdeling af De Kellerske Anstalter, der lukkede i 1961. Efterfølge­nde forsøgte kunstnere som Bjørn Nørgaard og Lene Adler Petersen forgaeves at omdanne øen til en kreativ oase uden brug af de kapitalist­iske principper. I dag er Karsten og Bente Kjaergaard i statens tjeneste og bestyrer et økologisk landbrug her, men politikern­e har planer om at omlaegge landbrugsd­rift til natur, så fremtiden er usikker.

Det kan ikke siges om Vejrø i Smålandsha­vet, som direktør og Saxo Bank-medstifter Kim Fournais har erhvervet, og hvis erklaerede mål er at skabe et produktivt og fantastisk sted for dyr og mennesker. Det ser ud til at blive en gedigen succes.

Saltholms sidste øboere, Ole og Anne, han tilflytter, hun indfødt, stortrives på Saltholm naer København og savner ikke hovedstade­ns fristelser.

»Vi regner da med at blive 100 år begge to,« siger Ole til forfattere­n, der også giver en historisk indføring i Ertholmene, som ejes og drives af Forsvarsmi­nisteriet, der lejer boligerne ud. Det kan naesten synes klaustrofo­bisk at vaere stuvet sammen på et lille areal ude i Østersøen, men ikke for hjemmefødn­ingen Jens, der forlod hjemstavne­n for at komme i laere som klejnsmed i Herlev, men senere returnered­e til sit udgangspun­kt.

 ?? FOTO: JESPER VORRE ?? Ole og Anne ved deres hjem på Saltholm.
FOTO: JESPER VORRE Ole og Anne ved deres hjem på Saltholm.
 ?? FOTO: JESPER VORRE ?? Den sidste bundgarnfi­sker på Hjortø, Bent Henningsen, der kan føre sin slaegt tilbage til 1625 på øen.
FOTO: JESPER VORRE Den sidste bundgarnfi­sker på Hjortø, Bent Henningsen, der kan føre sin slaegt tilbage til 1625 på øen.
 ?? FOTO: JESPER VORRE ?? Eneboeren Jørgen i døråbninge­n ind til sin lejlighed på Hirsholmen­e.
FOTO: JESPER VORRE Eneboeren Jørgen i døråbninge­n ind til sin lejlighed på Hirsholmen­e.
 ??  ?? Forfatter Christina Vorre. PR-FOTO
Forfatter Christina Vorre. PR-FOTO
 ??  ?? DOKUMENTAT­ION
DE SIDSTE ØBOERE – FORTAELLIN­GER FRA UDKANTEN AF DET DANSKE ØRIGE CHRISTINA VORRE
328 sider, 299,95 kr.
Lindhardt og Ringhof
DOKUMENTAT­ION DE SIDSTE ØBOERE – FORTAELLIN­GER FRA UDKANTEN AF DET DANSKE ØRIGE CHRISTINA VORRE 328 sider, 299,95 kr. Lindhardt og Ringhof

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark