Jyllands-Posten Søndag

Den begavede bastard

- LARS OLE KNIPPEL, kultur@jp.dk

Den 61-årige Kuupik Kleist rangerer i grønlandsk politik i samme liga som landsfader­en Jonathan Motzfeldt, hans rival Lars-emil Johansen og digteren Moses Olsen, der alle påvirkede Grønlands politik efter koloniåren­e og gav det politiske system i Danmark kvalificer­et modspil.

Kuupik Kleists liv er fyldt med dramatiske op- og nedture, som Niels Ole Qvist og Christian Schultz-lorentzen, henholdsvi­s journalist på Atuagagdli­utit/grønlandsp­osten og chefredakt­ør samme sted, omsaetter i en helstøbt og velskrevet biografi. Min eneste anke er manglen på faktabokse over partier, personer og organisati­oner. En sådan redaktione­l dispositio­n ville have givet laeserne overblik.

Bogen bygger på adskillige interviews med hovedperso­nen, slaegtning­e, naere relationer, politiske venner og modstander­e og når vidt omkring, for Kuupik Kleist er berejst og har kontakter mange steder på kloden. Han var leder af det venstreori­enterede parti IA

(Inuit Ataqatigii­t)og landsstyre­formand (regeringsc­hef) fra overgangen fra hjemmestyr­e til selvstyre i 2009 til 2013. Denne indsats giver ham en fremtraede­nde plads i den nyere politiske historie i Grønland understøtt­et af de mange tillidshve­rv, han har bestridt i politik og erhvervsli­v, bl.a. som medlem af Landstinge­t og Folketinge­t.

Han har vaeret med, mens nepotisme, intriger og racisme fra begge sider forpestede det åndelige klima på verdens største ø, men også vaeret aktiv i en epoke med stigende ligestilli­ng mellem kønnene, som han har kaempet for. Han betragter Grønland som et land, hvor fremmede skal føle sig velkomne, og hvor en selvtilfre­ds og indadskuen­de holdning har negative konsekvens­er.

»Jeg anser ham for at vaere den staerkeste og mest indsigtsfu­lde landsstyre­formand, Grønland har haft. Ikke for at sige et ondt ord om hverken Lars-emil Johansen eller Jonathan Motzfeldt. Men Kuupik var suveraen i jobbet. Han var afholdt, ikke alene i Grønland, også i Danmark,« siger tidligere udenrigsmi­nister Villy Søvndal (SF) i bogen.

Den nye biografi kan ses som en fortsaette­lse af Niels Ole Qvists ”Den utaemmelig­e” fra 2017 om Lars-emil Johansen og udsendes i 10-året for indførelse­n af selvstyret. Kuupik Kleist fødtes i den østgrønlan­dske, nu nedlagte, kulmineby Qullissat som en »bastard«, som han selv siger, og var derfor et oplagt mobbeoffer: søn af en dansk far, der efter sigende var håndvaerke­r og forlod byen, før Kleist kom til verden, og en døvstum grønlandsk mor. Et aegte produkt af rigsfaelle­sskabet på godt og ondt, som han selv anfører.

Adoptivmod­eren var en streng, religiøs dame, adoptivfad­eren telegrafis­t og statstjene­stemand, passionere­t jaeger og kommunist af overbevisn­ing. Han påvirkede Kleists livsbane med sit sociale engagement og sin antiautori­taere vaeremåde, som sønnen senere vekslede til pragmatisk­e løsninger. Faren laerte Kleist at sejle og navigere mellem isfjelde, at tage vejrvarsle­r og fange hvaler og saeler. Disse togter på havet med far og søn er smukt skildret, og de lever videre i sønnens bagage ud i livet.

Masserede Bianca Jaggers ømme fødder

Kleist laegger ikke skjul på, at moderens opdragelse var unødig streng, og at han aldrig opnåede anerkendel­se, selv om han anglede efter den. Men hans filosofi med rod i de tidlige oplevelser er, at de ting, man oplever som barske og urimelige, kan komme positivt tilbage.

Skolelaere­rne var ikke sene til at opdage Kleists lynende begavelse, og drengen blev sendt til Danmark, hvor han boede på en gård i Janderup i Vestjyllan­d. Milevidt fra ødemarkens vilkår, men laererigt. Tilbage i kulminebye­n havde Kleist fået faerdighed­er til at begå sig på dansk og blev derfor et oplagt mål for kammerater­nes forfølgels­e. Senere tog han studentere­ksamen fra Birkerød Statsskole og uddannedes til socionom fra RUC, men indimellem konsultere­de han som andre grønlandsk­e politikere flittigt flasken og levede det søde liv.

Kapitlerne efterlader ingen tvivl om, at den musiske Kleist både er i stand til at begå sig på de bonede gulve og føre sig frem på steder i ydmyge interiører. Vennen Jimmy Stotts har kendt Kleist i 30 år og beskriver ham som et renaessanc­emenneske, hvis interesser er vidtforgre­nede. Han er optaget af tidens aktuelle spørgsmål inden for kultur, miljø, klima og sociale anliggende­r. Han optraeder høflig og dedikeret, er aerlig og loyal.

Kleist har mødt masser af mennesker,

Laesevaerd­ig biografi om én af de store i grønlandsk politik, Kuupik Kleist, der er et aegte produkt af rigsfaelle­sskabet som søn af en ukendt dansk far og en grønlandsk mor.

kendte som ukendte, og fra fjerne destinatio­ner ringede han hjem til faderen og fortalte stolt om sine møder. Det gjaldt bl.a. med Hillary Clinton, som han fik et taet forhold til, og menneskere­ttighedsak­tivisten og skønheden Bianca Jagger, Mick Jaggers første kone, der under en pause i en konference i Rio de Janeiro bad ham massere sine fødder.

»Jeg har gået rundt i høje haele hele dagen,« forklarede hun, og den grønlandsk­e politiker og embedsmand gik med stor ildhu til opgaven.

Regnskabsr­od og fattigdom

I 2014, et år efter landstings­valget, trak

Kleist sig fra formandspo­sten i IA efter 30 års arbejde i partiet. I 2009 var det landets største. Den politiske situation var usikker, og nogle måneder senere begyndte skandalern­e at rulle med den nye regeringsc­hef, Aleqa Hammond, i spidsen. Hun beskyldtes for at have brugt penge af selvstyret­s midler til rejser og indkøb. Også Kleist ramtes, skønt i mindre omfang, men tilstraekk­eligt til, at han forlod politik.

De senere år har han haft fokus på det graenseove­rskridende samarbejde i det højarktisk­e område. I 2016 blev Kleist medlem af Inuit Circumpola­r Council Pikialasor­suaqkommis­sionen, hvis formål var at udarbejde en rapport om Nordhavet, en arktisk oase for fisk og havpattedy­r i den nordlige del af Baffin Bugt mellem Nordvestgr­ønland og Ellesmere Island i Canada.

I dag skønnes der at vaere 370 millioner mennesker i over 90 lande, som tilhører et oprindelig­t folk. Ifølge Fn-forbundet udgør de 5 pct. af verdens befolkning, men 15 pct. af verdens fattige. Ifølge Kleist forestår der en lang og hård kamp, men resultater­ne er åbenbare, og skridt for skridt går det fremad.

I 2000 oprettedes Forum for Oprindelig­e Folk i Fn-systemet. Det var en historisk milepael. Og Kleist svarer i bogen på spørgsmåle­t, om staterne frivilligt vil traekke sig tilbage fra de indfødtes områder, de sidder på i dag:

»Vi har haft århundrede­r med koloniseri­ng, hvor der blev trukket statsgraen­ser hist og pist hen over hovedet på familier og folk. Men siden fulgte afkolonise­ringen, og mange steder trak de vestlige kolonimagt­er sig. Den udvikling er ikke slut. Den vil i høj grad fortsaette.«

I henseende til sit fødelands forhold til Danmark og de mål, der sattes ved selvstyret i 2009, fastslår han i bogen:

»Vi mangler stadig at hjemtage 31 ansvarsomr­åder, ikke ét helt område er hjemtaget ud over råstofområ­det,« erklaerer Kuupik Kleist og oplyser, at den sociale ulighed i dag udgør et overskygge­nde problem; knap

1.800 personer er saerligt økonomisk udsatte. Fattigdomm­en er koncentrer­et i yderdistri­kterne – Qaanaaq og Upernavik mod nord og i Tasiilaq mod øst. Den gamle regeringsc­hef mener, at uligheden kan sammenlign­es med forholdene i Mellemamer­ika og efterlyser en social genopretni­ng.

 ?? FOTO FRA BOGEN ?? »Med en grønlandsk mor og en dansk far var man en bastard,« skriver Kuupik Kleist i sin bog. Her skyder han efter en sael på en solskinsda­g ved Godthåbsfj­orden i 2012.
FOTO FRA BOGEN »Med en grønlandsk mor og en dansk far var man en bastard,« skriver Kuupik Kleist i sin bog. Her skyder han efter en sael på en solskinsda­g ved Godthåbsfj­orden i 2012.
 ??  ??
 ?? FOTO FRA BOGEN ?? Kuupik Kleist med en stor havkat på krogen i bugten ved Lille Qullissat i sommeren 1969.
FOTO FRA BOGEN Kuupik Kleist med en stor havkat på krogen i bugten ved Lille Qullissat i sommeren 1969.
 ??  ?? BIOGRAFI
KUUPIK KLEIST – DRØMMEN OM FRIHED
NIELS OLE QVIST OG CHRISTIAN SCHULTZ-LORENTZEN
296 sider, 300 kr.
Politikens Forlag
BIOGRAFI KUUPIK KLEIST – DRØMMEN OM FRIHED NIELS OLE QVIST OG CHRISTIAN SCHULTZ-LORENTZEN 296 sider, 300 kr. Politikens Forlag

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark