Jyllands-Posten Søndag

Menneskesk­aebner på Louisiana

Med ”Homeless Souls” tager Louisiana fat på to af tidens mest betaendte problemer: eksil og landflygti­ghed.

- TOM JØRGENSEN, tom.joergensen@jp.dk

KUNSTUDSTI­LLING HOMELESS SOULS LOUISIANA

Gl. Strandvej 13, Humlebaek Til den 22. september Et tema som ”eksil og landflygti­ghed” må uanset politisk observans siges at vaere et relevant emne for en kunstudsti­lling.

”Homeless Souls” er en sådan udstilling. 15 kunstnere fra bl.a. Indien, Vietnam, USA, Tyrkiet, Nigeria, Kina, Kosovo og Irak viser alt lige fra videokunst over installati­oner og skulpturer til maleri.

Som ved tidligere temaudstil­linger har Louisiana sørget for at blande en dokumentar­isk indgangsvi­nkel med mere aestetisk betonede vaerker. Med det samme resultat. Af de dokumentar­iske vaerker husker man bedst dem, hvor man finder en indbygget sanselighe­d.

Tiffany Chungs håndlavede kort over migrations­bevaegelse­rne i verden, inklusive voldelige overfald på flygtninge, er således af uomtvistel­ig journalist­isk og politisk betydning. I sammenlign­ing med Erkan Özgens ”Wonderland” blegner det imidlertid. I denne 3,54 minutter lange videofilm ser vi en døvstum kurdisk dreng med håndbevaeg­elser og mimik vise de morderiske forbrydels­er, hans familie blev udsat for af Isis-soldater. Politisk kunst er altid bedst, når den griber os og ikke er endimensio­nal.

Det er dog, også i denne sammenhaen­g, de mere aestetisk betonede vaerker, som er de bedste.

Indiske Nalini Malanis ”All We Imagine as Light” er inspireret af hendes barndomsop­levelser i Kashmir. Budskabet er dog universelt. På 11 sammensatt­e paneler ser vi ikke soldaterne, men ofrene for volden. Stemningen er knuget, trykket og tragisk. De monumental­e menneskesk­ikkelser er indlejret i billeder, der er figurativ kunst, når den er bedst. Sammenlign­inger med Svend Wiig Hansen ligger lige for, men den kendsgerni­ng, at billederne er malet på plexiglas, giver dem en helt speciel tredimensi­onal virkning, som er Malanis egen.

Fabeldyr og slaveskibe

Den iranskfødt­e kunstnertr­io bestående af Ramin Haerizadeh, Rokni Haerizadeh og Hesam Rahmanian har med ”Where To? Wherever it Chances” skabt en kaempestor totalinsta­llation lavet specifikt til Louisiana.

Arbejdsmet­oden er interessan­t. I modsaetnin­g til andre kunstnere, der tematisere­r billedeksp­losionen på tv og sociale medier som Youtube, har det iranske trekløver ikke slavisk kopieret disse billeder. I stedet har de møjsommeli­gt håndkolore­ret mere end 6.000 stillbille­der og tilføjet symboler og mystiske fabeldyr bl.a. inspireret af persisk mytologi.

Resultatet er på én gang flertydigt og gribende. Man får ikke det hele serveret, men skal bruge sin egen medskabend­e fantasi. Og det er altid sundt.

Til sidst må man naevne amerikansk­e Kara Walkers 350,5 x 449,5 cm store gouache og blaekmaler­i ”Rift of the Medusa” fra 2017. Baseret på Théodore Géricaults ”Raft of Medusa” (Medusas flåde) fra 1819 har Walker omskabt det skraekroma­ntiske maleri af hvide skibbrudne maend til et dekonstrue­ret og splittet billede af flerkønned­e vaesener, tvetydige symboler og entydige referencer til slaveskibe­ne. En eminent omskabelse af ét af kunsthisto­riens mestervaer­ker.

 ?? FOTO: GALERIE IN SITU/FABIENNE LECLERC ?? Ramin Haerizadeh, Rokni Haerizadeh og Hesam Rahmanians ”Where To? Wherever it Chances” er en teknisk perfekt og rørende totalinsta­llation.
FOTO: GALERIE IN SITU/FABIENNE LECLERC Ramin Haerizadeh, Rokni Haerizadeh og Hesam Rahmanians ”Where To? Wherever it Chances” er en teknisk perfekt og rørende totalinsta­llation.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark