Jyllands-Posten Søndag

Faerre operatione­r på AUH koster i udgifter til privathosp­italer

Nu viser en prognose, hvad problemern­e med operatione­r på Aarhus Universite­tshospital kan komme til at koste. Hospitalet skal sandsynlig­vis bruge dobbelt så mange penge som tidligere år på udgifter til privathosp­italer.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-louise.andersen@jp.dk

Midt i en tid, hvor Aarhus Universite­tshospital ser ind i yderligere millionbes­parelser estimeres det, at hospitalet kommer til at betale dyrt for ikke at kunne operere så mange patienter, som det burde vaere muligt. Et stigende antal patienter vaelger nemlig at blive opereret på privathosp­italer, når AUH må melde pas, og den regning falder tilbage på Aarhus Universite­tshospital. Ifølge en prognose kan det komme til at koste 40 mio. kr. i 2019 – dobbelt så meget som i 2017 og 2018, hvor udgiften lå på hhv. 20,4 og 20,6 mio. kr.

I øjeblikket opererer hospitalet ca. 10 pct. faerre patienter end tidligere, fordi der bl.a. er mangel på operations­og anaestesis­ygeplejers­ker. De 10 pct. som ikke kan blive opereret i Skejby kan enten sendes til operation på ét af regionens andre hospitaler, eller, hvis det er en saerlig specialise­ret operation, til et af de andre universite­tshospital­er.

Førstnaevn­te koster nogenlunde det samme, som det ville koste at operere på AUH, mens det er lidt dyrere at sende patienter ud af regionen. Men den helt store udgift kommer, når patienter vaelger at lade sig operere på et privathosp­ital. Og ifølge laegefagli­g direktør Claus Thomsen er der flere og flere, der i øjeblikket vaelger den mulighed.

Faerre operatione­r i 2018

»Det er klart, det har de ret til. Og den udgift falder tilbage på hospitalet, så ved nogle typer operatione­r vil det bliver dyrere, end det ville have vaeret at gøre det selv. Men vi har ikke et alternativ,« fastslår han.

Udgiften er ifølge direktøren indregnet i spareplane­n.

I forbindels­e med udflytning­en af hospitalsa­fdelinger fra de tidligere afdelinger i det centrale Aarhus til Skejby i 2018 kalkulered­e hospitalsl­edelsen med faerre operatione­r i 2018. Men dertil kom problemern­e med den nye sterilcent­ral, hvor operations­instrument­er bliver rengjort, steriliser­et og pakket, og som alene fra 30. november 2018 til 21. december 2018 resultered­e i aflysning af 749 planlagte operatione­r.

I alt opererede AUH i 2018 5.007 faerre patienter end i 2017.

I 2017 gennemført­e Aarhus Universite­tshospital 87.208 operatione­r, mens det tal i 2018 var 82.201.

Med udgangen af 2018 meldte hospitalet ud, at problemern­e omkring sterilcent­ralen var løst, og at man ville kunne holde sig på omkring 10 pct. faerre operatione­r end normalt. Det har man nu igennem de seneste måneder kunnet holde sig på, siger laegefagli­g direktør Claus Thomsen.

»Så hvor vi normalt plejer at gennemføre 1.000 operatione­r om ugen, er vi nu nede på ca. 900. Det er selvfølgel­ig ikke tilfredsst­illende, men vi arbejder med nogle konkrete ting for at få øget antallet af operatione­r.«

Hovedprobl­emet er stadig, at der ikke er nok sygeplejer­sker. Siden udflytning­en til Skejby har dele af hospitalet haft svaerere ved at rekruttere og fastholde isaer det nødvendige antal operations­og anaestesis­ygeplejers­ker.

»Vi har fået ansat en hel del, men det tager jo tid at laere dem op i de specialise­rede operatione­r, så det giver stadig en begraensni­ng i kapacitete­n,« siger Claus Thomsen.

Det er selvfølgel­ig ikke tilfredsst­illende, men vi arbejder med nogle konkrete ting for at få øget antallet af operatione­r Claus Thomsen, laegefagli­g direktør Aarhus Universite­tshospital

 ??  ?? Flere patienter vaelges at vaelge et privathosp­ital, hvis AUH ikke kan operere. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Flere patienter vaelges at vaelge et privathosp­ital, hvis AUH ikke kan operere. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark