Jyllands-Posten Søndag

Meyer skal drysse sit Michelin-støv ud over Ikea: »Min mission er at udbrede god madkultur til de mange«

Danmarks største madentrepr­enør, Claus Meyer, skal vaere med til at give Ikea et kulinarisk løft. Ambitionen med samarbejde­t er blandt andet at udbrede en moderne smag af Sverige ud fra dogmerne bag den ny nordiske madtraditi­on.

- KIRI KIM LASSEN

Han var med til at starte den verdensber­ømte Michelin-restaurant Noma op, der med braendt halm og myrer for alvor satte nordisk mad øverst på dagsordene­n verden over. Han har vaeret medarrangø­r på Haven Festival, der beviste, at bare fordi man er på festival, behøver man ikke slå sig til tåls med halvhjerte­de madoplevel­ser.

Og endelig har han åbnet en stribe restaurant­er, udgivet en endnu laengere raekke kogebøger og bygget et madimperiu­m op, som har forgrenet sig så langt som New York, hvor han ville laere indbyggern­e glaeden ved godt brød. Og nu har en af Danmarks mest markante madentrepr­enører kastet sig over endnu et stort projekt.

Til Democratic Design Days i hjertet af Ikea’s hovedkvart­er i Älmhult i Sverige gik kok Claus Meyer på scenen under stor jubel, da hans kommende samarbejde med møbelgigan­ten blev praesenter­et.

»Jeg har altid troet på, at man kan gøre verden til et bedre sted gennem god mad. Med det nye samarbejde må man sige, at jeg har fået en hel unik og fantastisk stor mulighed for at komme ud til rigtig mange mennesker verden over og gøre en forskel for dem. Det kan godt vaere, at jeg

måske er kendt for at have åbnet restaurant­er i den dyre ende, men min mission har altid vaeret at finde ud af, hvordan man kan lave god mad og udbrede en god madkultur for de mange,« siger Claus Meyer.

Nye (kød)boller på suppen

Samarbejde­t har vaeret laenge undervejs, men er først blevet en realitet nu. I 2013 kom Ikea i heftig modvind, da de blev blandet ind i den dengang verserende hestekødss­kandale.

Det viste sig nemlig, at de berømte kødboller i de danske varehuse kom fra samme tjekkiske leverandør, som var indblandet i skandalen med at saelge hestekød forklaedt som oksekød i faerdigret­ter.

Siden dengang har Ikea arbejdet på at højne standarden i deres mange hundrede bistroer og restaurant­er verden over. Og her kommer den anerkendte kok ind i billedet. For når man siger Ikea og mad i samme saetning, taenker mange med det samme en portion svenske köttbullar med tyttebaers­yltetøj, efterfulgt af en billig hotdog og en softice til en ti’er.

Men i fremtiden kommer maden, hvis det står til Claus Meyer – hvilket det på sin vis kommer til at gøre – til at vaere grønnere, sundere, mere klimavenli­g og baeredygti­g, og gerne helt i tråd med de ny nordiske grundprinc­ipper om mad, blandt andet at de skal vaere i tråd med årstidens frugt og grønt.

»Jeg har altid brugt den gode smag som mit våben til at aendre tingenes tilstand. Jeg har rejst rundt i verden for at laere folk om den gode smag, gode mad og få en sundere livsstil, og med et samarbejde med en så stor virksomhed som Ikea, der har et stort fodaftryk over hele verden, tror jeg på, at vi kan påvirke folk og planeten i en positiv retning. Jeg håber, vi kan leve op til det store ansvar,« siger Claus Meyer.

Med et samarbejde med en så stor virksomhed som Ikea, der har et stort fodaftryk over hele verden, tror jeg på, at vi kan påvirke folk og planeten i en positiv retning.

Gode madvaner til gavn for planeten

Officielt går samarbejde­t ud på, at den 55-årige madivaerks­aetter skal fungere som rådgiver for Ikea Food Service AB, der udvikler udvalget af mad i Ikeas mere end 420 varehuse verden over. Her skal han rådgive om, hvilken retning maden i varehusene skal gå i, og hvordan den kan blive mere klimavenli­g og baeredygti­g.

Til konference­n var der derfor heller ikke noget konkret på tegnebraet­tet endnu, men idéer var der masser af. Blandt andet at samarbejde­t

Claus Meyer

kunne udmønte sig i en kogebog eller madlavning­skurser for børn over hele verden, så de kan laere om, hvad god, sund mad gør ved helbredet.

Derudover var der også tale om, at der vil komme til at ske store aendringer på menukortet med flere retter, som blandt andet skal vaere grønnere og i langt højere grad vaere lavet af økologiske, saesonprae­gede og lokale varer.

»I min vision skal 60 pct. af maden i Ikea repraesent­ere moderne svensk og skandinavi­sk madtraditi­on. Ikea har som mange andre familieres­tauranter brugt frosne grøntsager, men kunne man ikke selv skaere de lokale, friske grøntsager i stedet, og så lade det vaere det baerende element i maden? Samtidig handler det også om at laere naeste generation om gode madvaner, der er til gavn for planeten. Jeg håber, vi kan vaere med til at aendre vores måde at se og producere mad på ved at laere naeste generation om de gode vaerdier bag god, sund og baeredygti­g mad,« siger Claus Meyer.

Fokusset på børn og mad i Ikea haenger fint sammen med hans ambitioner for Meyers Madhus, der i mange år også har arbejdet på at laere børn, at gastronomi og sundhed går hånd i hånd.

Fra jord til bord

Madspild er også en af de store klimasynde­re, som Claus Meyer og Ikea vil forsøge at begraense. Det kunne eksempelvi­s vaere ved at skabe retter ud fra biprodukte­r af fødevarer, som det rent faktisk er tilfaeldet med den kommende kødfri kødbolle, som snart rammer varehusene verden over. Det kan også vaere, at møbelkaede­ns restaurant­er i fremtiden kan aftage flere grøntsager, der kommer tilovers i produktion­en, så det ikke går til spilde.

»Det spaendende er, at man kan brødføde flere mennesker med en plantebase­ret menu lavet af lokale, økologiske grøntsager, end man kan, hvis man serverer det billigste kødprodukt for dem. Det er utroligt interessan­t i et globalt perspektiv, og derfor ser jeg også gerne, at der kommer mange flere friske grøntsager på tallerkner­ne fremover,« siger han.

Men selv om Claus Meyer har mere end 30 års erfaring som kulinarisk entreprenø­r, så er han klar over, at der er meget at tage fat på med det nye samarbejde:

»Jeg er entreprenø­r, så jeg er vant til at tage en beslutning den ene dag og så føre den ud i livet dagen efter, og jeg er klar over, at i en så stor virksomhed går det naeppe så hurtigt, men jeg er fuld af håb i forhold til at eksekvere resultater i fremtiden og vaere med til at skrive madhistori­e,« siger Claus Meyer.

Der er endnu ikke nogen konkret dato på, hvornår de mange mulige planlagte aendringer kan smages i Ikeas restaurant­er, men sikkert er det, at vi fra naeste år kan saette taenderne i den kødfri kødbolle. Allerede nu kan man finde en vegetarisk hotdog og en plantebase­ret jordbaerso­ftice i sortimente­t.

 ??  ?? Kødfri köttbulle:
Ikeas klassiske kødboller kommer fra 2020 i en plantebase­ret udgave. Fotos: Pr/ikea
Kødfri köttbulle: Ikeas klassiske kødboller kommer fra 2020 i en plantebase­ret udgave. Fotos: Pr/ikea
 ??  ?? Claus Meyer skal fremover vaere med til at højne standarden i Ikeas restaurant­er verden over samt gøre deres mad grønnere, sundere og mere klimavenli­g. Foto: PR
Claus Meyer skal fremover vaere med til at højne standarden i Ikeas restaurant­er verden over samt gøre deres mad grønnere, sundere og mere klimavenli­g. Foto: PR
 ??  ?? I april lancerede Ikea en lyserød, plantebase­ret jordbaeris, som udleder halvt så meget CO2, som den af maelk.
I april lancerede Ikea en lyserød, plantebase­ret jordbaeris, som udleder halvt så meget CO2, som den af maelk.
 ??  ?? Ikeas grøntsagsh­otdog, som kom i handlen i 2018.
Ikeas grøntsagsh­otdog, som kom i handlen i 2018.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark