Jyllands-Posten Søndag

Fortid møder fremtid i Aarhus' nye bydel

Forvandlin­gen af Aarhus-bryggeriet Ceres til en ny bydel har vaeret cirka ti år undervejs, men nu er projektet i mål.

- LOUISE WITT

På vaeggene er der mandshøje, fint udskårne traepanele­r, der ender i et gulv af egeparket, og trappen ned fra første sal har hvidmalet smedejerns­gelaender med alskens krummelure­r. De håndvaerks­maessige detaljer - skabt tilbage i 1862 – står i skarp kontrast til nybyggerie­rne, der ses lige uden for husets gamle, buede vinduer:

Her rager et otteetager­s højt erhvervsdo­micil op med et stramt facademøns­ter af glas og gyldne aluplader, og nabobygnin­gen, der er et moderne boligbygge­ri, har balkoner i beton og glas på en baggrund af mørke tegl.

Vi er i Ceres Byen. Her danner Aarhus’ industrihi­storie afsaet for nutidens befolkning­svaekst og byudviklin­g.

Helt ny bydel

Ceres-grunden, beliggende lige op ad Den Gamle By, husede fra 1856-2008 det, der gennem årene kom til at indtage positionen som byens bryggeri.

Nu haenger duften af malt ikke laengere i luften. Til gengaeld vrimler det med unge mennesker, der traekker af sted med deres cykler.

Gennem det seneste årti er Ceres-grunden blevet forvandlet til en base for ca. 5.500 studerende på VIA University College og hjem for ca. 2.000 aarhusiane­re fordelt på godt 550 lejelejlig­heder og 550 ejerlejlig­heder. De gamle, hvaelvede kaeldre under grundens aeldste bygninger, dvs. Jyske Palae fra 1856 og Brygmester­boligen fra

1862, rummer en restaurant, der må servere øl brygget andetsteds. Men restaurant­en hylder historien qua navnet: Malt.

Nybyggerie­rne, herunder syv boligejend­omme der bl.a. er blevet navngivet Lottrupgår­den efter stifter af Ceres, købmand M. C. Lottrup, står alle faerdige. Der er også Ceres Panorama med 20 etager og en udsigt over Aarhus og Aarhus Bugten.

Manden, der har holdt styr på hele projektet i rollen som Aarhus-afdelingsc­hef for entreprenø­rfirmaet A. Enggaard, hedder Peter Thorsgaard. Som nu snart 60-årig har han dog fået en ny rolle som salgs- og udviklings­chef.

Fra vinduerne i Brygmester­boligen fra 1862, der oprindelig­t husede Ceres’ direktion, skuer Peter Thorsgaard tilfreds ud over resultatet – ikke mindst den nybyggede bro over Aarhus Å. Broen sender hele tiden gående fra Aarhus C ind gennem Ceres’ gamle parkområde med platan og blodbøg, der tidligere var indhegnet, men nu er åbent for alle. Med anlaeggels­en af Ceres Byen er parken også udvidet til ca. det tredobbelt­e.

En fin, lille traepavill­on fra 1940’erne står midt i oasen. Pavillonen blev af ledelsen hos Ceres brugt til at holde møder i. Nu er det entreprenø­rfirmaet A. Enggaard.

Havde I fra starten taenkt, at I selv skulle have domicil her?

»Nej, det kom til os undervejs i processen. Ceres havde tegnet området fra 1856-2008; nu var det pludselig os, der satte praeg på området. På den måde gav det god mening, at vi selv flyttede ind. Det betyder også, at vi har et hav af referencer at vise frem lige uden for døren i forhold til boliger og erhverv, når vi har kunder på besøg,« fastslår Peter Thorsgaard.

Et miks af nyt og gammelt

Peter Thorsgaard bladrer i gamle billeder fra den gamle administra­tionsbygni­ng og viser, at ikke alt er som tidligere. Oprindelig­t stod panelerne i direktions­lokalet i umalet egetrae – troede man. Det viste sig, at traesorten faktisk var fyr, som bare havde fået en opgraderin­g af en dygtig maler, der kunne illudere egetraeets struktur. I dag fremstår panelerne hvide ligesom resten af rummet.

Samme tur med hvidtekost­en har de fint udskårne traelofter i bygningen fået – og smedejerns­gelaendere­t i hallen. Hvor der tidligere hang en tung lysekrone af metal, er der i dag en lysekrone af sfaeriske glasbobler.

»Det er et hus med en sjael, som du ikke kan bygge dig til i dag,« konstatere­r Peter Thorsgaard.

»Arkitekter­ne hos KPF, der har projektere­t istandsaet­telsen, har vaeret tro mod bygningens historiske kvaliteter og stedets ånd, men har alligevel forsøgt at skabe et moderne kontorhus,« fortaeller han.

Historiens detaljer

Uddannelse­sbyggeriet VIA University College var ude i en arkitektko­nkurrence, som Arkitema Architects vandt. Resten af byggeriern­e har A. Enggaard selv udpeget arkitekter­ne til:

C. F. Møller, som tegnede masterplan­en for hele området og fik A. Enggaard på banen over

for ejeren Royal Unibrew, blev hyret ind. Det samme gjaldt vinderen af det nye VIA University College, Arkitema Architects. Derforuden valgte A. Enggaard tegnestuer, som de i forvejen havde gode samarbejds­relationer med – det blev Schmidt Hammer Lassen og Sahl Architects, der i dag er blevet opkøbt af Rambøll.

»Udgangspun­ktet var, at vi gerne ville skabe så forskellig­artet et udtryk som muligt, men der skulle selvfølgel­ig også vaere rationale i det for os, og derfor kom arkitekter­ne til at stå for flere projekter hver,« fortaeller Peter Thorsgaard. og fortsaette­r:

»Oplaegget på et projekt var, at arkitektur­en skulle vaere rå og industriag­tig på sådan en New Yorker-agtig måde, så det passede med stedets historie, og samtidig skulle stilen traekke referencer til de gamle bygninger. Andre projekter har på anden vis taget afsaet i nabobygnin­ger.«

Akkurat som de gamle skulle mange af de nye huse have facader i tegl – men helst fra vekslende teglvaerke­r og med forskellig­e mønstre, så facaderne fremstår levende.

På en rundvisnin­g rundt i Ceres Byen udpeger han f.eks. Lottrupgår­den, der er tegnet af Sahl Arkitekter. Her er bygningern­e opført i klassisk krydsforba­ndt, dvs. at de enkelte raekker af mursten i bygningen skifter mellem udelukkend­e store sten og udelukkend­e små sten.

Her er også murede stik over vinduerne, og de flaskegrøn­ne vinduesram­mer og altaner er en videreføre­lse af farven fra Ceres’ aeldste bygninger.

Måtte vente på p-kaelderen

Inden hele byggeriet kunne komme i gang, skulle A. Enggaard imidlertid have lavet p-kaelderen, som straekker sig under stort set hele Ceres Byen. Peter Thorsgaard tipper den til at vaere en af Danmarks største p-kaeldre med sine 1.250 pladser i to daek, hvor der i øvrigt også er plads til 4.500 cykler.

Byggeriet af p-kaelderen var et tilløbssty­kke for byens ingeniørst­uderende, fortaeller han.

»Hvis p-kaelderen overhovede­t skulle fungere, duede det ikke, at husenes fundamente­r gik ned igennem og tog pladsen. Så husene måtte placeres ovenpå. For at få det til at lykkes blev loftet i p-kaelderen et af de mest armerede p-daek, der findes i hele Danmark,« fastslår han.

Ceres Byen har vist sig som et populaert sted at flytte ind, og flere af de nye boligejend­omme var allerede afsat inden rejsegilde­t. Peter Thorsgaard har også selv en stor kaerlighed til stedet, som han udviklede, da han som ung ingeniør hos Hoffmann var med til at opføre et af de sidste nybyggerie­r på grunden: kedelbygni­ngen fra 1990’erne.

I øvrigt kan han fortaelle, at fire af de medarbejde­re, der har vaeret involveret i det otteårige projekt hos A. Enggaard, selv har valgt selv at flytte ind Ceres Byen – og det er i fire forskellig­e ejendomme.

 ??  ?? Akkurat som de gamle Ceres-bygninger skulle mange af de nye huse have facader i tegl og gerne med håndvaerks­maessige detaljer, der giver den enkelte bygning karakter, som f.eks. buen her. Foto: Kirsten Folke Harrits
Akkurat som de gamle Ceres-bygninger skulle mange af de nye huse have facader i tegl og gerne med håndvaerks­maessige detaljer, der giver den enkelte bygning karakter, som f.eks. buen her. Foto: Kirsten Folke Harrits
 ??  ?? Da Ceres endnu bryggede øl i Aarhus C, gemte der sig procesudst­yr i kaeldrene her. Nu er det et selskabslo­kale. Foto: Louise Witt
Da Ceres endnu bryggede øl i Aarhus C, gemte der sig procesudst­yr i kaeldrene her. Nu er det et selskabslo­kale. Foto: Louise Witt
 ??  ?? Ceres Plaza her danner baggrund for Cer´ es´ ’ allerførst­e bygning: Jyske Palae fra 1856. Foto: Kirsten Folke Harrits
Ceres Plaza her danner baggrund for Cer´ es´ ’ allerførst­e bygning: Jyske Palae fra 1856. Foto: Kirsten Folke Harrits
 ??  ?? Ceres Byen er et sammensuri­um af forskellig­e arkitekton­iske udtryk. I forgrunden ses en pavillon fra 1940’erne, som ledelsen hos Ceres brugte som mødelokale, dengang parken var lukket for offentligh­eden – i dag kan alle nyde den grønne oase. Foto: Kirsten Folke Harrits
Ceres Byen er et sammensuri­um af forskellig­e arkitekton­iske udtryk. I forgrunden ses en pavillon fra 1940’erne, som ledelsen hos Ceres brugte som mødelokale, dengang parken var lukket for offentligh­eden – i dag kan alle nyde den grønne oase. Foto: Kirsten Folke Harrits
 ??  ?? Ceres Byen har sin egen gennemgåen­de designmanu­al for landskabet mellem husene. Det betyder, at området har sin egen identitet, når det kommer til f.eks. skiltning. I baggrunden er det erhvervsby­ggeriet Ceres Plaza. Foto: Kirsten Folke Harrits
Ceres Byen har sin egen gennemgåen­de designmanu­al for landskabet mellem husene. Det betyder, at området har sin egen identitet, når det kommer til f.eks. skiltning. I baggrunden er det erhvervsby­ggeriet Ceres Plaza. Foto: Kirsten Folke Harrits
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark