Jyllands-Posten Søndag

10 gode råd til haven i juli

Beskaer traeer og buske, lav stiklinger selv, tør krydderurt­erne og meget mere. Laes, hvad du skal lave i haven i juli.

- JESPER CARL CORFITZEN

1. Beskaer traeer og buske

Fjern grene, der generer ved f.eks. at haenge for lavt eller haenger ind over graesplaen­en, på buske og traeer. Om sommeren er traeer og buske i god vaekst, og deres sår heler derfor hurtigere, hvis du saver eller klipper en gren af med beskaerers­aksen.

Maerk på grenen inde ved punktet, hvor den udgår fra, og føl, hvor grenkraven sidder. Grenkraven er der, hvor stamme og gren mødes, og hvor der i barken opstår en lille forhøjning.

Skaer grenen af lige uden for grenkraven, altså ikke helt ind til stammen. Sav eller klip aldrig en gren midt på, men laeg snittet inde ved stammen eller grenvinkle­n (der, hvor en ny sidegren eller kvist udgår fra hovedgrene­n eller stammen).

2. Lav dine egne stiklinger

Sommeren er den bedste tid på året til at lave dine egne stiklinger. Alt, du behøver, er en moderplant­e af f.eks. lavendler, fuchsia, pelargonie eller andre planter, hvorfra du nemt kan lave stiklinger af deres bløde, urteagtige staengler.

Traek det nederste bladsaet af, fjern evt. blomster og knopper, og stik skuddet i en potte fyldt med så- og priklemuld.

Vand og saet potten i en maelkehvid affaldspos­e og luk den let til. Fjern posen, når der efter ca. to uger er rødder på stiklinger­ne. Ved lavendler må stiklinger­ne gerne vaere mere traeagtige, så slår de bedst rod.

3. Fjern bladlus

Bladlus angriber dine planter i specielt juni og juli, hvor de aeder blade og knopper af planterne. Bladlus kan gøre planterne deforme eller give dårlig vaekst, svamp og virussygdo­mme.

Bladlus angriber isaer tørstige planter, så du kan forebygge angreb ved at vande i tørre perioder. Du kan bekaempe dem på flere måder:

Skyl dem af planten med en kraftig, varm vandstråle. Gør det under bruseren, hvis planterne er i krukker og ikke er for tunge. Sprøjt ikke for hårdt på stilken, da det kan ødelaegge planten.

Brug godkendt insektsaeb­e eller sprøjtemid­del - dog ikke i fuld sol, da det kan skade planten. Skyl med vand efter nogle minutter. Find godkendte midler i Miljøstyre­lsens Bekaempels­esmiddelda­tabase – skriv "Bladlus" under "Produktnav­n" og søg – eller spørg på planteskol­en.

Giv gode betingelse­r for de dyr, der lever af bladlus: mariehøns, svirreflue­r, snyltehvep­se, guldøjer, taeger og galmyg. Køb dem evt., da det er svaert selv at få mange nok.

4. Sørg for god luft i drivhuset

Sørg altid for god udluftning i drivhuset. For høje temperatur­er giver misvaekst og sygdomme hos f.eks. tomat- og agurkeplan­ter. Åbn vinduerne, når du tager på ferie. Drivhuset kan klare sig i en-to uger uden pasning på denne måde.

5. Hold øje med kartoffelp­lanterne

Ser kartoffelp­lanterne meget visne ud, kan det vaere et tegn på kartoffels­kimmel. Fjern alt det overjordis­ke af planten og braend det. Kartoflern­e nede i jorden tager ikke skade, hvis bladene fjernes. De vokser dog heller ikke mere uden top.

6. Saet krukker ind i skyggen

Placér i ferieperio­den krukker og potter i skyggen eller på et sted med mindre sol, dermed bliver vandforbru­get mindre. Plant planter fra krukker, som du er saerlig sart over for, ud i havejorden på et skyggefuld­t sted, og gennemvaed jorden. Så kan de fleste planter og blomster holde i op til otte dage uden vanding. Alliér dig med en nabo, hvis du skal vaek i laengere tid.

7. Bind klatrende planter op

Alle havens klatrende planter som blåregn, klematis og klatrerose­r vokser voldsomt om sommeren. Bind dem derfor løbende op og før vaeksten i de retninger, du ønsker. Få f.eks. blåregnen til at kravle langs et udhaeng ved terrassen, eller klematisse­n til at kravle rundt på raftehegne­t.

Bind de lange sommerskud, der haenger ud til siderne, ind til opbindings­stativet. Gør det løbende, mens skuddene er bløde, for så er det nemmere at få dem ind til siden. Brug altid blødt opbindings­materiale som sejlgarn eller bomuldssno­r - hvis du bruger metaltråd, kan det gnave ind i grenene og skade vaeksten. Fjern stikkende grene på klatrerose­r, der haenger i vejen.

8. Lad vennerne høste, når du er på ferie

Har du en køkkenhave, men rejser vaek på ferie, så alliér dig med nogle venner eller familiemed­lemmer, der mod at få smagsprøve­r høster og ordner moderat i din køkkenhave. Få dem til at høste, laegge på køl og evt. spise de frugter og grøntsager, der bliver klar, mens du er vaek.

9. Efterså grøntsager i køkkenhave­n

Efter høst af nogle af afgrøderne i køkkenhave­n, er der plads til nye køkkenurte­r.

Drys evt. en cm kompost ud og vend det rundt i de øverste centimeter køkkenhave­jord. Prikl evt. porrer ud eller så nye hold af spinat, salat og radiser.

Efterså helst på kølige dage, hvor frøene bedst spirer. Undgå at prikle og så grøntsager på kraftige, varme sommerdage.

10. Slå plaenen to gange efter ferien

Når du kommer hjem efter flere ugers ferie, er graesset normalt blevet højt.

Slå plaenen første gang med en klippehøjd­e på ca. fem centimeter. Slå dernaest graesplaen­en på tvaers af første klipning til en klippehøjd­e på ca. 2-2,5 cm, da højt graes kan vaere vanskeligt at klippe paent i én klipning. En rotorklipp­er er bedst til langt graes, men en almindelig graesslåma­skine kan også bruges. Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius.

 ??  ?? Det er nemt og tager ikke lang tid at lave sine egne stiklinger. Foto: Heidi Lundsgaard
Det er nemt og tager ikke lang tid at lave sine egne stiklinger. Foto: Heidi Lundsgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark