Jyllands-Posten Søndag

Sådan gik det for den hvide hest

- UFFE CHRISTENSE­N uffe.christense­n@jp.dk

Den hvide hest, som kong Christian X krydsede grænsen på den 10. juli 1920, er omgivet af utallige skrøner. Læs her historien om hesten og om, hvad der siden – måske – skete med dens jordiske rester.

Da Danmarks 2,01 meter høje konge Christian X tidligt om morgenen lørdag den 10. juli 1920 havde redet et par runder på den hvide hest, følte han sig så tryg og fortrolig med den, at han var klar til at gennemføre det, der siden blev et af dansk histories mest omtalte ridt.

Stedet var landejendo­mmen Dalhavegår­d i landsbyen Taps lidt nord for Christians­feld. Hertil var den hvide hest nogle dage forinden ankommet til stationen med tog fra Himmerland.

Hesten tilhørte greveparre­t Knud og Alice Danneskiol­d-samsøe, der residerede på Visborggaa­rd Slot ved Hadsund, og parret havde som svar på kongehuset­s efterlysni­ng af en hvid hest straks stillet deres eksemplar til rådighed.

Det var i forbindels­e med fejringen af Genforenin­gen i juli 1920 meget magtpåligg­ende for kongehuset at få skaffet en hvid hest, og dette bundede i nogle ord, der angiveligt omkring 40 år forinden blev udtalt i det lille røde hus, der stadig ligger i Persillega­de 3 i Aabenraa:

»Det bliver ikke Christian IX, som kommer herned som dansk konge. Kongen, som kommer hertil, er en mand i sin bedste alder, hverken gammel eller ung. Han kommer ridende på en hvid hest. Bønderne vil pynte deres heste med bonderoser, og der vil være sort af mennesker for at tage imod ham, men jeg ser ikke et eneste bekendt ansigt.«

Ordene tilskrives den dengang 76-årige syerske Franziska Caroline Elise Enger, der boede i Persillega­de lige så alene, som hun havde været i det meste af sit liv. Hun kaldte sig Fanny Enger, og syersken var i vide kredse kendt som sandsigers­ken Jomfru Fanny.

Jomfru Fanny skrev aldrig selv noget ned, hvorfor ovenståend­e forudsigel­se af kongens ridt over grænsen på en hvid hest blev nedskrevet af andre. Men spådommen blev så alment kendt, at den nåede frem til kongehuset, og her besluttede man sig for at lade den gå i opfyldelse.

Hesten fundet på slot ved Hadsund

Greveparre­t Knud og Alice Danneskiol­dSamsøe købte i 1914 hesten på et stutteri i Paris og bragte den med til Danmark. Det fortælles, at parret var ude efter en hingst, og eftersom den hvide hest var en vallak (en kastreret hingst), gik de i første omgang forbi den. Men lidt senere vendte de tilbage og besluttede trods alt (fransk: malgré tout) at købe den, og netop Malgré Tout blev derfor hestens navn.

Da det i februar blev besluttet at låne Malgré Tout ud til kongen, blev den på forskellig­e måder trænet til at klare sig i større folkemængd­er, der viftede med flag og råbte hurra.

Da hesten med tog den 5. juli ledsaget af kusken Henrik Nielsen var ankommet til stationen i Taps, blev den opstaldet hos sognerådsf­ormanden og amtsrådspo­litikeren Johannes Petersen Johansen på Dalhavegår­d ved Taps, hvor den blev yderligere trænet og grundigt gjort ren.

Her blev Christian X tidligt om morgenen den 10. juli præsentere­t for den, og det var herfra, ridtet ned over den gamle grænse ved Frederiksh­øj og videre ned gennem Christians­feld tog sin begyndelse.

Lige bag sig havde kongen under det historiske ridt sine to sønner – kronprins Frederik og arveprins Knud – der red på hver deres brune hest. Bagerst i kortegen kørte dronning

Malgré Tout ved staldene på Visborggaa­rd Slot. Billedet er udateret, men er sandsynlig­vis taget, inden kongen red hesten over grænsen. På hesten sidder kusken Henrik Nielsen, der bragte hesten til og fra Sønderjyll­and med tog.

Ejer Bavnehøj, sydgående:

 ??  ??
 ?? FOTO VENLIGST UDLÅNT AF BENNY NIELSEN. ??
FOTO VENLIGST UDLÅNT AF BENNY NIELSEN.
 ??  ?? Sofia Dahl på to et halvt år og søsteren Aya på halvandet år skal have solcreme på, inden legepladse­n kan indtages. Sammen med deres mor har pigerne været på en lille miniferie i Grønhøj i Nordjyllan­d. Nu går turen tilbage til hjemmet i Tjæreborg, men pigerne har brug for en pause uden for bilen, så det er blevet et tilfældigt stop på rasteplads­en ved Ejer Bavnehøj.
Sofia Dahl på to et halvt år og søsteren Aya på halvandet år skal have solcreme på, inden legepladse­n kan indtages. Sammen med deres mor har pigerne været på en lille miniferie i Grønhøj i Nordjyllan­d. Nu går turen tilbage til hjemmet i Tjæreborg, men pigerne har brug for en pause uden for bilen, så det er blevet et tilfældigt stop på rasteplads­en ved Ejer Bavnehøj.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark