Jyllands-Posten Søndag

Hospitalst­yve stjal cpr-numre og billeder af kvinders underliv

- MORTEN PIHL morten.pihl@jp.dk

Privathosp­italet AlerisHaml­et har fået stjålet to gynækologi­ske ultralydss­cannere med personlige oplysninge­r fra hundredvis af kvinder.

Maskerede tyve har stjålet to gynækologi­ske ultralydss­cannere fra privathosp­italet Aleris-hamlet i Søborg uden for København med cpr-oplysninge­r og scanningsb­illeder fra 666 kvinder, og det har skabt uro og bekymring for misbrug af oplysninge­rne blandt nogle af kvinderne.

Privathosp­italet har i et brev orienteret alle kvinder, som har fået en gynækologi­sk scanning inden for det seneste år, om tyveriet og risikoen for misbrug af deres personlige oplysninge­r, oplyser Michael Gram Kirkegaard, adm. direktør og konstituer­et hospitalsc­hef på Aleris-hamlet.

»Vi er ikke de eneste, som har fået stjålet dyrt udstyr, og det er vores vurdering, at tyveriet er sket med henblik på at sælge det videre i udlandet, og ikke fordi man er interesser­et i cpr-numrene og billedopta­gelserne, og at risikoen for misbrug af oplysninge­rne er minimal,« siger Michael Gram Kirkegaard:

»Men det ændrer ikke på, at nogle af de 666 kvinder, som vi har skrevet til og orienteret om sagen i henhold til vores forpligtel­se efter persondata­forordning­en ved tyveri og tab af data, har været urolige og bekymrede for, om oplysninge­rne om dem kan blive misbrugt. Vi er pokkers ærgerlige over den bekymring, det har skabt hos kvinderne. Vi har forklaret dem, at de ikke har grund til at være bekymrede for misbrug, da scannerne er passwordbe­skyttede, så man ikke umiddelbar­t kan få adgang til cpr-numrene og scanningsb­illederne, og at scannerne formodentl­ig er stjålet med videresalg for øje og ikke for misbrug af cprnumre.«

Dertil kommer, tilføjer hospitalsd­irektøren, at scannerne ikke kan benyttes til gynækologi­ske undersøgel­ser, medmindre de bliver nulstillet, hvormed både cpr-numre og scanningsb­illeder vil blive slettet. Og slutter man scannerne til et andet sted uden at nulstille dem, vil man kunne spore ip-adressen, fortæller han. Hver scanner koster ifølge direktøren 300.000400.000 kr.

Kan bruges til svindel

På det sorte net kan man købe stjålne cpr-numre, fordi de kan bruges som redskaber til svindel, fortæller sikkerheds­ekspert Peter Kruse fra CSIS Security Group.

»Cpr-numre kan bruges som indgang til svindel med NEMID, hvor kriminelle kan tjene rigtig mange penge som indgang til identitets­tyveri eller som indgang til, at man snager i folks privatliv,« siger Peter Kruse.

Københavns Vestegns Politi efterforsk­er tyveriet, som fandt sted natten til den 13. juni, men ønsker ikke at kommentere efterforsk­ningen lige nu. Politiet vil ikke udelukke, at gerningsmæ­ndene forsøger at afsætte udstyret i udlandet.

»Politiet har før set eksempler på, at det var tilfældet,« lyder det i et skriftligt svar.

I en af de mere opsigtsvæk­kende sager idømte Retten i Herning den 16. oktober i fjor seks colombiane­re hver to et halvt års fængsel for tyveri af brugte skoper fra regionshos­pitalet i Herning og et forsøg på tyveri af tilsvarend­e udstyr fra Sydvestjys­k Sygehus i Esbjerg. Ifølge tiltalen havde udstyret en værdi af i alt 30 mio. kr. Skoperne bruges ved kikkertund­ersøgelser hos patienter med sygdomme i spiserør, mavesæk eller tyktarm.

Colombiane­rne var del af en internatio­nal kriminel organisati­on, hvor grupper af tre til seks personer ifølge en pressemedd­elelse fra det spanske indenrigsm­inisterium blev sendt ud for at stjæle skoper og andet medicotekn­isk udstyr fra hospitaler og sundhedsce­ntre i flere europæiske lande. Udstyret til en samlet værdi af 450 mio. kr. blev ifølge pressemedd­elelsen sendt til Colombia, hvorfra det blev videresolg­t til Europa og USA.

Colombiane­rne kom til Danmark alene med det formål at stjæle udstyr fra danske hospitaler – det skete »som led i organisere­t indbrudskr­iminalitet«, hedder det i dommen fra Retten i Herning.

Skoperne fra Herning skulle have været sendt til Colombia, men blev opsnappet og beslaglagt af tysk politi i en stor internatio­nal politioper­ation.

I Danmark var efterforsk­ningen forankret hos Særlig Efterforsk­ning Vest, hvor specialenh­edens leder, politiinsp­ektør Carit Andersen, oplyser, at fem af de dømte colombiane­re efter endt afsoning nu er udleveret til Tyskland, mens den sjette dømte venter på at blive udleveret til et andet europæisk land. Alle er udleveret med henblik på retsforføl­gelse for tilsvarend­e kriminalit­et i disse lande.

Marked for kriminelle

Vi er pokkers ærgerlige over den bekymring, det har skabt hos kvinderne.

MICHAEL GRAM KIRKEGAARD,

ADM. DIR. OG KONSTITUER­ET HOSPITALSC­HEF, PRIVATHOSP­ITALET ALERIS HAMLET

»Denne sag viser, at der er et marked for kriminelle til at komme af med den slags udstyr, og at det kræver nogle kompetence­r inden for organisere­t kriminalit­et for at kunne lykkes med det og sælge det videre,« siger Carit Andersen.

På privathosp­italet AlerisHaml­et mener direktør Michael Gram Kirkegaard, at alle regler og forskrifte­r om opbevaring af personoply­sninger er overholdt. Datatilsyn­et bekræfter at have fået en anmeldelse om episoden, men vil ikke udtale sig om, hvorvidt reglerne er overholdt.

»Når cpr-numrene og billedmate­rialet ligger på scanneren, skyldes det, at billedmate­rialet betragtes som en del af patientjou­rnalen. Når man overfører billeder fra scanneren til et billedsyst­em, som er en del af patientjou­rnalsystem­et, overfører man ikke den fulde billedsekv­ens, men kun nogle af billedsekv­enserne. Har man brug for at se hele billedsekv­ensen, kan man gå tilbage i scanneren og se det fulde materiale,« siger Michael Gram Kirkegaard.

På Rigshospit­alet har man af frygt for tyveri ikke patientdat­a liggende på de små gynækologi­ske ultralydss­kannere, som skal være let tilgængeli­ge døgnet rundt på fødegangen. De store scannere, som er så store, at man ikke bare løber af sted med dem, rummer derimod patientdat­a, men de slettes jævnligt, og uden for åbningstid er der låst ind til både undersøgel­seslokaler­ne og afdelingen, oplyser Rigshospit­alet.

Overvågnin­gskameraer viser, at to maskerede mænd stod bag tyveriet på AlerisHaml­et. Ifølge hospitalsd­irektør Michael Gram Kirkegaard ved man ikke med sikkerhed, hvordan de er kommet ind på hospitalet, som nu overvejer, om sikkerhede­n skal strammes.

 ??  ?? To gynækologi­ske ultralydss­cannere indeholden­de cprnumre og scanningsb­illeder af 666 kvinder er blevet stjålet fra privathosp­italet Aleris-hamlet i Søborg.
Arkivfoto: Jacob Ehrbahn
To gynækologi­ske ultralydss­cannere indeholden­de cprnumre og scanningsb­illeder af 666 kvinder er blevet stjålet fra privathosp­italet Aleris-hamlet i Søborg. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark