Jyllands-Posten Søndag

Særregel for turister lempes tidligst i august

- Christian.b.lindtoft@jp.dk

Hotelbranc­hens vanlige højsæson er vendt på hovedet på grund af coronarela­terede restriktio­ner på turisme.

CHRISTIAN BÆK LINDTOFT

Venstre kommer til at vente nogle uger på at få svar fra justitsmin­ister Nick Hækkerup på spørgsmål om den seksdagesr­egel, der lige nu presser den danske hotel- og turistbran­che.

Det står klart, efter at Anni Matthiesen (V), formand for Folketinge­ts Erhvervsud­valg, har modtaget et svar fra netop Justitsmin­isteriet. Svaret er dog et andet end det, hun havde håbet på:

»På grund af sommerferi­e er det ikke muligt at besvare spørgsmåle­t inden for svarfriste­n. Spørgsmåle­t forventes endeligt besvaret i august 2020,« står der i et dokument, der er sendt fra Justitsmin­isteriet til erhvervsud­valget.

Spørgsmåle­t, som Anni Matthiesen gerne ville have svar på, var, hvad det kræver af ændringer i smittetryk­ket, og hvad der mere skal til, for at regeringen vil fjerne seksdagesr­eglen, så udenlandsk­e turister ikke længere skal overnatte mindst seks nætter i Danmark.

Venstres formand for erhvervsud­valget har lagt svaret fra Justitsmin­isteriet op på sin Twitter-profil, hvor hun skriver:

»Og så kom der svar på mine spørgsmål vedr. seksdagesr­eglen.. troede jeg! Men nej, man kan ikke svare før til august på grund af ferie! Og imens bløder hotelbranc­hen så endnu mere.«

Kritik af seksdagesr­eglen

Efter coronasmit­ten er kommet under kontrol i Danmark, besluttede regeringen at åbne Danmark op for udenlandsk­e turister fra visse lande. Samtidig indførte regeringen den såkaldte seksdagesr­egel.

Den betyder, at de besøgende turister kun må komme ind i landet, hvis de ved grænsen kan fremvise dokumentat­ion for, at de har booket mindst seks overnatnin­ger på f.eks. et hotel, et hostel eller et vandrerhje­m. Der gælder få undtagelse­r fra reglen.

Reglen har fået kritik fra blandt andre brancheorg­anisatione­n for hotel, turisme og restaurati­on, Horesta.

Ifølge organisati­onen booker turister i Danmark under normale omstændigh­eder 2,2 overnatnin­ger i gennemsnit. Kravet om seks overnatnin­ger afholder derfor turister fra at besøge Danmark og hæmmer branchens i forvejen pressede indtjening, mener organisati­onen

S: Venstre har fået svar

Socialdemo­kratiets svar på kritikken fra Venstre er, at regeringen har svaret på Anni Mathiesens spørgsmål »mange gange tidligere«.

»At hun får det svar, er fuldstændi­g efter bogen, for der er en svarfrist, man skal overholde. Venstre kender jo også godt svaret på det spørgsmål, for vi har svaret på det tidligere,« siger Jeppe Bruus, retsordfør­er i Socialdemo­kratiet.

»Vi forstår til fulde konsekvens­erne for hotel- og turistindu­strien, men konsekvens­erne ville være langt større, hvis vi åbnede for hurtigt og blev nødt til at lukke ned igen,« siger Jeppe Bruus.

»Vi synes, at det har været fornuftigt, at vi har haft en gradvis genåbning, og at vi ikke har åbnet alt på en gang.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark