Jyllands-Posten Søndag

Sommerhusg­igant i Danmark får skarp kritik fra skuffede tyske lejere

- MORTEN ZAHLE solveig.g. jensen@jp.dk morten.zahle@jp.dk

Tyske turister får ikke pengene tilbage for sommerhuse, de havde lejet i Danmark under grænselukn­ingen.

SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-postens korrespond­ent

Familien Blattmann fra Berlin er så stor fan af Danmark, at den i næsten tre årtier flere gange årligt har sat kursen nordpå.

»I Danmark er der dejlig natur, god plads på stranden, man må køre helt til vandet, det er smart med små børn. Og det ligger i køreafstan­d fra Berlin,« forklarer den 63årige Jörg Blattmann.

Familiens seneste tur til Danmark blev dog ikke til noget, og nu er Jörg Blattmann så skuffet over den behandling, han har fået, at han er parat til at stævne sommerhusu­dlejeren.

Jörg Blattmann havde sammen med sin hustru og to af parrets voksne børn og deres kærester planlagt at holde to ugers påskeferie i Jegum i Sydvestjyl­land, men da grænserne blev lukket midt i marts, aflyste familien ferien.

Sagen ligger nu hos en advokat i Berlin, der har 15-20 sager om tyskere, der føler sig skidt behandlet af den danske sommerhusg­igant Novasol. Også hos forbrugerr­ådgivnings­netværket Europäisch­es Verbrauche­rzentrum Deutschlan­d er der mange klager over Novasol.

Jörg Blattmann fortæller, at Novasol ikke ville tilbagebet­ale de 1.100 euro, han havde betalt for sommerhuse­t i Jegum. I stedet fik han mulighed for inden den 13. april at booke et andet sommerhus i 2020. Da det var umuligt for familien at finde to uger, der passede alle familiemed­lemmerne, sendte han en mail til Novasol og bad om at få lov at komme i februar 2021 i stedet.

Den mail siger Novasol, at man aldrig har fået. Senere i forløbet blev det i stigende grad svært for familien overhovede­t at få en reaktion fra Novasol, fortæller Jörg Blattmann.

150 sager om Novasol

Ifølge Sabine Blanke, jurist i Europäisch­es Verbrauche­rzentrum Deutschlan­d, kan det skyldes, at Novasol har travlt med at behandle klager fra mange andre utilfredse turister syd for grænsen. I øjeblikket har hun over 150 sager om Novasol.

»Den klassiske klage består i et sommerhus lejet i Danmark, som man ikke kunne nå frem til pga. lukkede grænser,« siger Sabine Blanke.

Hendes vurdering er, at Novasol ikke har gjort noget forkert:

»Det er turistens ansvar at nå frem til sommerhuse­t. Hvis huset ikke kunne nås pga. lukkede grænser, afhænger det af forretning­sbetingels­erne i kontrakten. Hvis der står, at turisterne skal betale, er det ikke forkert.«

Berlin-advokaten HansOluf Meyer, der er ekspert i internatio­nal ret og sidder med bl.a. Blattmanns sag, fortæller, at han har haft svært ved at få respons fra Novasol i de 15-20 sager, han har liggende.

Men netop i Blattmanns sag kom der i denne uge svar fra Novasol, som fastholder, at dansk lovgivning ikke forpligter Novasol til at betale pengene tilbage.

Hans-oluf Meyer vurderer imidlertid, at Novasol ikke overholder de forbrugerb­eskyttende regler i den danske aftalelov, idet Novasols forretning­svilkår bevirker en betydelig skævhed i parternes rettighede­r og forpligtel­ser til skade for forbrugere­n.

Dertil kommer, at Novasols kommunikat­ion om forbrugern­es rettighede­r ifølge Hans-oluf Meyer er stærkt rodet. Dels fordi de undervejs har skiftet forretning­sbetingels­er to gange, dels fordi flere formulerin­ger i forretning­sbetingels­erne er meget uklare.

Et godt image

Novasol oplyser i et skriftligt svar til Jyllands-posten, at man ikke vil kommentere den konkrete sag, men at man pga. den ekstraordi­nære situation har lavet en række tiltag for at hjælpe gæsterne, bl.a. mulighed for ombookning til nye datoer:

»Årsagen til, at vi ikke tilbyder fuld refusion til gæster med kort tid til ankomst, er, at vi formidler sommerhuse for private husejere, som normalvis er sikret deres andel af lejen også i tilfælde af sådanne annullerin­ger foretaget i sidste øjeblik.«

Jörg Blattmann oplyser, at Novasol – efter at JP havde spurgt til sagen – fredag kontaktede ham og tilbød at ombooke ferien til 2021.

Jörg Blattmanns oplevelse med Novasol har ikke ændret hans syn på danskerne.

»Danmark har et godt image. Men det overrasker mig. I Danmark plejer alle at være venlige.«

Hans-oluf Meyer oplyser, at han anbefaler sine klienter at stævne Novasol.

 ??  ?? Novasol, en af landets største sommerhusu­dlejere, er kommet i modvind i Tyskland.
Novasol, en af landets største sommerhusu­dlejere, er kommet i modvind i Tyskland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark