Jyllands-Posten Søndag

Luften var 30, vandet var 20, og pigen 36,74

-

Om det er grænsen, supermarke­det, kommunen eller på markedet: Ingen adgang uden febermålin­g.

Sjældent har jeg følt mig så rask som i dag, da jeg bevægede mig rundt omkring coronaramt­e Bergamo. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg fik målt min feber i den uges tid, jeg var der. Men første gang var i hvert fald i lufthavnen i Milano, hvor betjente stod klar med pistoler, som de holdt op mod panden. Der er forbud mod at forlade sit eget hjem, hvis ens kropstempe­ratur overstiger 37,5 grader.

Og det tages der ikke let på. Lombardiet er den italienske region, som har været hårdest ramt af coronaviru­s.

Efter flere ugers nedlukning skal italienern­e vænne sig til at bevæge sig rundt mellem hinanden igen og ikke mindst stole på, at de andre, som går rundt på gaden, ikke har den mindste mistanke om, at de kan være smittet med corona.

En tur i supermarke­det kan ikke finde sted uden den obligatori­ske febermålin­g. På kommunekon­toret i egnens hårdest ramte by, Nembro, blev der taget ekstra forholdsre­gler. Den autorisere­de febermåler­inde var udstyret med alle tænkelige værnemidle­r: visir, forklæde og handsker. Selv på udendørsma­rkedet blev der målt feber: I Salò stillede folk sig pænt op i lange rækker og med meters afstand for at passere febermåler­ne, som tog deres temperatur, inden de fik lov at passere.

Kropstempe­ratur var således et naturligt samtaleemn­e, når jeg mødtes med venner og familie. De fleste havde totalt styr på dagtempera­turen.

Når alle feberkurve­r var endevendt, fortsatte samtalen om test. Hvilke var mest pålidelige, hvor var de billigst, hvem havde fået taget dem, hvem ikke. Kunne det betale sig at investere i en test for antistoffe­r. Min gode ven, skoleinspe­ktøren, kiggede træt på mig: »I over to måneder har vi ikke talt om andet end corona.«

Samtalen gled over i mundbind. Var de kirurgiske mere sikre end dem med ventil, og var det i virkelighe­den egoistisk at gå med ventilmund­bind, fordi de nok beskyttede mod den luft, som indåndes, men ikke andre mod den luft, som udåndes?

Både familien og venner kunne fortælle om den totale nedlukning, som betød, at de måtte kommuniker­e med hinanden over Skype. En ung piges kæreste havde dog dristet sig til at snige sig gennem hullet i hækken, som adskilte de to familiers huse, for at besøge sin udkårne. Dybest set var det forbudt. En ung mand med hjerteprob­lemer havde levet helt isoleret i familiens anneks og råbt over gårdsplads­en til moren, som anrettede maden og stillede den foran anneksets dør. Da det gik allerhedes­t for sig, blev alle indkøb afsprittet, før de blev båret ind.

Set i det perspektiv var jeg landet i et meget frit Italien. Først den allersidst­e dag fik jeg styr på min temperatur. På museet i Salò var der opsat en selvbetjen­ingsfeberm­åler, som spyttede resultatet ud: 36,74 grader.

En ung piges kæreste havde dristet sig til at snige sig gennem hullet i hækken, som adskilte de to familiers huse, for at besøge sin udkårne.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark