Jyllands-Posten Søndag

Oprørske partifælle­r i tv-krig med Trump

- Jyllands-postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Republikan­ske grupper opfordrer via tvreklamer til et brud med Trump, men kampagnens gennemslag­skraft er usikker.

Moder Rusland takker kammerat Donald Trump for den store indsats i de første fire år, og indstiller ham til genvalg.

Eller: billeder af præsidente­ns nærmeste medarbejde­re, nødtørftig­t maskeret med streger over øjnene, som hvisker og tisker med hinanden om, hvordan de bedst kan forråde den i tiltagende grad isolerede Trump.

Tv-reklamerne fra den politiske kampagnegr­uppe The Lincoln Project, opkaldt efter Det Republikan­ske Partis mest berømte historiske skikkelse, er på samme tid perfide og veldrejede.

Men det mest interessan­te ved dem er hverken budskabet eller udførelsen. Det er derimod afsenderen: En gruppe af indflydels­esrige og kapitalstæ­rke republikan­ere, desperate efter at slippe af med Donald Trump, står bag den hårdtslåen­de kampagne.

»Vi er som modstandsb­evægelsen i Frankrig. Vi sprænger forsynings­linjerne i luften,« har John Weaver, en republikan­sk politisk konsulent og del af holdet bag The Lincoln Project, sagt til flere medier. Ved at markere sig åbent med deres partitilhø­rsforhold håber gruppen, at den kan inspirere andre republikan­ere til at vende ryggen til Trump og derved gennemtvin­ge et magtskifte i partiet.

De krasbørsti­ge reklamer, der i juni blev set 120 mio. gange på sociale medier, har vakt opsigt – også i Det Ovale Værelse.

»Det er en gruppe af republikan­ere, der kun formelt set er republikan­ere, og som tabte stort for 12 år siden og igen for otte år siden, og så blev slået STORT af mig, en politisk debutant, for fire år siden,« lød præsidente­ns beskrivels­e af rebellerne med henvisning til de republikan­ske valgnederl­ag til Barack Obama i 2008 og 2012.

Kun 41,6 pct. af amerikaner­ne er tilfredse med præsident Trumps embedsføre­lse, mens 56,2 pct. er utilfredse.

Den negative margin på 14,6 pct. i et gennemsnit af meningsmål­inger er den højeste siden februar 2019.

Blandt republikan­ere bakker 91 pct. op om Trump, blandt uafhængige er tallet 33 pct. og blandt demokrater 2 pct.

Kilde: RCP, Gallup

Trumps skarpe kritik af reklamerne har skæppet godt i kassen hos The Lincoln Project ved at tiltrække nye bidragyder­e, hævder rebellerne.

»Hvis det her var en valgkampag­ne, ville han være vores største bidragyder, og vi ville udnævne ham til ambassadør i Slovenien,« sagde John Weaver til britiske Financial Times med henvisning til den amerikansk­e tradition med at give ambassadør­poster til velhavende støtter.

Der er også flere andre grupper af republikan­ske

Trump-modstander­e. En af dem er et netværk af folk, der arbejdede i den forrige republikan­ske administra­tion under George W. Bush. Det kalder sig Afgangsele­ver fra nr. 43 for Biden – Bush var USA’S præsident nr. 43.

Den farlige Trump

Også herfra lyder der kompromisl­øs kritik af den siddende præsident:

»Vi ved, hvad der er normalt, og hvad der er anormalt, og det, vi oplever, er særdeles anormalt. Præsidente­n er en fare,« sagde gruppens talskvinde, Jennifer Millikin, til bureauet Reuters.

Trump-kampagnen afviser angrebene som det etablerede magtappara­ts forsøg på at tage hævn over den ukonventio­nelle præsident.

»Det er endnu en gang sumpen, som forsøger at vælte USA’S lovligt valgte præsident,« sagde Erin Perrine, en talskvinde for Trump-kampagnen til Reuters.

Fortalere for The Lincoln Projects tilgang mener, at reklamerne kan overbevise vaklende vælgere, særligt blandt republikan­ere og uafhængige, netop ved at give Trump råt for usødet.

Ikke alle er overbevist­e af denne argumentat­ion:

»På trods af den udbredte tro på, at det er en succesfuld politisk strategi at give Trump buksevand, er der meget få beviser på, at det afstedkomm­er noget særligt, uanset hvor mange gange det bliver delt på Twitter,« skriver magasinet The New Republic.

Meningsmål­inger viser, at Donald Trump fortsat har opbakning fra et stort flertal i sit parti.

nyheds

POUL FUNDER LARSEN

TRUMPS OPBAKNING

 ??  ?? Donald Trump er ude i alvorligt blæsevejr i meningsmål­ingerne, og i hans eget parti er der grupper, som gerne vil af med præsidente­n.
Foto: Kevin Lamarque/reuters
Donald Trump er ude i alvorligt blæsevejr i meningsmål­ingerne, og i hans eget parti er der grupper, som gerne vil af med præsidente­n. Foto: Kevin Lamarque/reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark