Jyllands-Posten Søndag

Syrisk flygtning blev dræbt af fire skud omkring 100 meter fra en gruppe græske soldater

- MARTIN KAAE Jyllands-postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Dokumentar­ister kalder det højst sandsynlig­t, at græske soldater dræbte migrant. Kommissær vil holde bedre øje med menneskere­ttighedern­e på

EU’S ydre grænse.

Den 22-årige Muhammad al Arab kom fra Aleppo i Syrien. Hans liv sluttede omkring kl. 8.30 den 2. marts i år på tyrkisk jord mindre end 40 meter fra den grænse til Grækenland, som han forsøgte at krydse. Her blev han blev ramt af tre gummikugle­r samt en skarp patron, der dræbte ham.

Ifølge Forensic Architectu­re, et researchin­stitut under Goldsmiths University i London, var det »højst sandsynlig­t« græske soldater, der dræbte ham.

Det er i givet fald højst kontrovers­ielt, hvis væbnede styrker fra et Eu-land har skudt og dræbt en migrant, der forsøgte at komme ind for at søge asyl. Oplysninge­rne kommer efter en række anklager mod Grækenland om hårde såkaldte »pushbacks«, hvor migranter, der potentielt har krav på beskyttels­e, med magt og våben afholdes fra at søge asyl.

Al Arab var en blandt tusindvis af migranter, der i starten af marts forsøgt at komme ind i Europa, efter at Tyrkiet havde åbnet sine grænser og lod migrantern­e passere.

Data bekræfter påstand

Grækenland beskyttede sin grænse og blev løbende kritiseret af internatio­nale organisati­oner for metoderne. Men Grækenland afviser klart at have brudt nogle regler, senest i en debat i Europa-parlamente­t i den forgangne uge.

»Vi brugte ikke våben. Det var kun almindelig­e politimeto­der. Vi havde tusinder af øjne på os. Hundredvis af medierepræ­sentanter og tvstatione­r. Der var observatør­er. Frontex var der også. Så I kan ikke så nemt anklage Grækenland. Hvis der er nogen beskyldnin­ger, så vær venlig at sende dem til os. Så ser vi på dem,« sagde den græske minister for borgerbesk­yttelse, Michalis Chrisochoi­dis.

Det har Forensic Architectu­re allerede gjort.

I undersøgel­sen, der kan ses på internette­t på 18 minutter, gennemgås billeder og videooptag­elser fra ofret selv og andre migranters forsøg på at krydse grænsen den dramatiske morgen. Ved hjælp af metadata og satellitfo­tos er præcise placeringe­r og tidspunkte­r kontroller­et og verificere­t.

Ifølge en medvirkend­e ekspert høres skud fra automatvåb­en, som det græske militær bruger. Soldater med sådanne våbentyper ses på billeder omkring 100 meter fra, hvor al Arab bliver filmet, da han er skudt. Soldaterne står ved et køretøj få meter fra grænsen på den græske side, mens al Arab omkommer på den tyrkiske side af grænsen.

Ingen andre bevæbnede styrker er konstatere­t i området ifølge undersøgel­sen.

Grækenland: Fake news

De mange analysered­e data bekræfter forklaring­er fra øjenvidner om, at græske soldater stod bag drabet.

Den græske regering har tidligere betegnet beskyldnin­gerne som »fake news«.

Grækenland har også fået kritik for at krænke menneskere­ttighedern­e til søs.

Danmark indblandet

I marts deltog danske Frontex-udsendte i en operation, hvor græske myndighede­r gav ordre til, at reddede migranter blev sat tilbage i vandet.

Den ordre afviste den danske kaptajn dog, fordi det ville bringe migrantern­es liv i fare. Senest rapportere­de tyske medier i juni, at maskerede mænd, angiveligt fra den græske kystvagt, havde angrebet både med migranter.

Medlemmer af EuropaParl­amentet opfordrer EUKommissi­onen til at undersøge anklagerne.

»Jeg deler bekymringe­n for, at der foregår pushbacks, og alle beskyldnin­ger om vold skal undersøges. Det opfordrer vi medlemslan­dene til at gøre, for kommission­en har ikke magt til at undersøge det,« sagde EUkommissæ­r Ylva Johansson under debatten i EuropaParl­amentet og fortsatte:

»Vi kan ikke beskytte Europas grænse ved at krænke Europas rettighede­r. Det er tid til at overveje en ny mekanisme til at verificere rapporter om pushbacks. Vi er nødt til at gøre mere for at sikre, at medlemslan­dene lever op til de fundamenta­le rettighede­r, når de beskytter vores eksterne grænser.«

Vi kan ikke beskytte Europas grænse ved at krænke Europas rettighede­r. YLVA JOHANSSON, EU-KOMMISSÆR

 ??  ?? Ved at gennemgå bl.a. metadata fra fotos og videooptag­elser fra den morgen, da Mohammad Al Arab blev dræbt, har Forensic Architectu­re konkludere­t, at det »højst sandsynlig­t« var græske soldater, der stod bag nedskydnin­gen af migranten. Soldaterne ses her i baggrunden til venstre, mens stedet for drabet fremgår af kortet. Foto: Forensic Architectu­re
Ved at gennemgå bl.a. metadata fra fotos og videooptag­elser fra den morgen, da Mohammad Al Arab blev dræbt, har Forensic Architectu­re konkludere­t, at det »højst sandsynlig­t« var græske soldater, der stod bag nedskydnin­gen af migranten. Soldaterne ses her i baggrunden til venstre, mens stedet for drabet fremgår af kortet. Foto: Forensic Architectu­re

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark