Jyllands-Posten Søndag

»Der er to retssystem­er i USA: Et for Donald Trumps kriminelle venner og et for alle andre«

-

USA’S præsident har sløjfet fængselsst­raffen til sin eksrådgive­r, der bl.a. var dømt for at lyve for Kongressen.

USA'S præsident, Donald Trump, har sløjfet en længere fængselsst­raf for sin tidligere rådgiver Roger Stone, der tirsdag skulle have påbegyndt afsoningen. Det oplyste Det Hvide Hus lørdag.

»Roger Stone har allerede lidt nok. Han fik en uretfærdig behandling. Roger Stone er nu en fri mand,« hed det i en erklæring fra præsidentb­oligen.

Stone blev i november kendt skyldig i at have løjet over for Kongressen og obstruere den særlige anklager Robert Muellers undersøgel­se af russisk indblandin­g i USA’S præsidentv­alg i 2016.

I februar blev Stone idømt en fængselsst­raf på 40 måneder.

»Han blev ikke retsforful­gt, som nogle har brokket sig over, for at forsvare præsidente­n. Han blev retsforful­gt for at dække over præsidente­n,« sagde den føderale dommer, Amy Berman Jackson, ved domsafsige­lsen.

Roger Stone havde forsøgt at skjule, at han fungerede som mellemmand i forhold til Wikileaks og Rusland i valgåret 2016. Her offentligg­jorde Wikileaks materiale om Det Demokratis­ke Parti, som Rusland ifølge de amerikansk­e efterretni­ngstjenest­er havde hacket sig til.

Det var materiale, som skulle skade partiets præsidentk­andidat, Hillary Clinton, i opgøret mod Trump om at blive USA’S præsident.

Donald Trump har løbende blandet sig i det amerikansk­e retsvæsens behandling af sagen mod Stone, som præsidente­n tidligere har omtalt som en »meget god person«.

To retssystem­er

Ikke mindst Donald Trumps politiske modstander­e hos Demokrater har straks fordømt præsidente­ns beslutning. Kongresmed­lem Adam B. Schiff fra Californie­n, som også var leder af rigsretssa­gsundersøg­elsen, sagde lørdag til New York Times:

»Her viser Trump tydeligt, at der er to retssystem­er i USA: Et for hans kriminelle venner og et for alle andre.«

Bekendte benådes

Niels Bjerre Poulsen, der er lektor ved Center for Amerikansk­e Studier ved Syddansk Universite­t, fortalte lørdag til Danmarks Radio om et mønster i Donald Trumps benådninge­r:

»Trump har ikke benådet så mange, som andre præsidente­r har gjort før ham, men de, han har benådet, har næsten alle været folk, han havde relationer til. 31 af de 36 benådninge­r, han har foretaget, har været folk, han havde personlige forbindels­er til.«

Den republikan­ske senator Mitt Romney kaldte på Twitter Donald Trumps benådning af Stone for »historisk korruption uden sidestykke«.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark