Jyllands-Posten Søndag

»Jeg går hver dag ind på en arbejdspla­ds, hvor jeg er den eneste minoritet«

- IDA TRØIBORG Ida.troiborg@jp.dk

Politiken-journalist protestere­r mod danske medier – på sin egen arbejdspla­ds. Der skal flere minoritets­danskere i spalterne og i redaktions­lokalerne, mener hun. Direktør for Jp/politikens Hus lægger sig fladt ned.

Medierne skal vågne op og tage deres ansvar seriøst om at repræsente­re et mangfoldig­t samfund.

Det er essensen af det budskab, som journalist Lucia Odoom insisterer på at få igennem i kølvandet på Black Lives Matter-bevægelsen, og derfor stod hun fredag morgen i spidsen for en protest på sin egen arbejdspla­ds, Politiken.

»Jeg går ind på en arbejdspla­ds hver dag, hvor jeg er den eneste minoritet, og jeg har tænkt over det hver eneste dag i de 12 år, jeg har været i mediebranc­hen,« siger hun.

Breve til ledelsen

Lucia Odoom peger på, at medierne halter helt utroligt bagefter, når det kommer til at repræsente­re etniske minoritete­r – og det gælder både i spalterne, på ledelsesga­ngene, bag ved og foran kameraerne og i redaktions­lokalerne.

Hun henviser bl.a. til en ny undersøgel­se fra Slots- og Kulturstyr­elsen, der viser, at den danske mediebranc­he er dårligere end andre brancher, når det kommer til etnisk repræsenta­tion.

Derfor havde Lucia Odoom fredag samlet en stor flok afrikanske danskere i JP/ Politikens Hus til en fredelig protest, en såkaldt sit-in, og hele formiddage­n sad de rundt omkring på trapperne og i forhallen i det store mediehus på Rådhusplad­sen i København, mens de bl.a. skrev breve med løsningsfo­rslag til husets direktion.

»Den måde, medierne skriver om danskerne på, viser et helt skævt billede af samfundet. Afrikanske danskere betaler også skat og medielicen­s, men de er ikke repræsente­ret i medierne,« siger Lucia Odoom og fortsætter:

»Så vi gjorde det for at vise, at der kunne hver dag sidde mennesker og skrive historier, der afspejler befolkning­en, men det gør der ikke, og det skal der bare laves om på omgående.«

»Udvid nu jeres horisont!«

Lucia Odoom, der til daglig arbejder som kulturjour­nalist på Politiken og er vært på avisens podcast ”Politikens Poptillæg”, har i løbet af sommeren dedikeret en række udsendelse­r, et såkaldt protesttil­læg, til det, som Black Lives Matterbevæ­gelsen har sat i gang.

Både i podcasten og under fredagens protest tager den unge journalist udgangspun­kt i sine egne oplevelser, bl.a. fra en karriere i en mediebranc­he, hvor det hører til sjældenhed­erne at støde på andre mennesker med anden etnisk baggrund.

Lucia Odoom oplever hver dag, hvordan den manglende repræsenta­tion ifølge hende begrænser de nyheder og historier, der bliver skrevet på avisen.

»Hver eneste morgen når jeg sidder til redaktions­møde, registrere­r jeg de mange pressebill­eder, der hænger i rummet. Der er både billeder af brune mennesker og hvide mennesker, men de hvide mennesker er statsminis­tre, poeter og helt almindelig­e danskere. De brune mennesker er flygtninge, kriminelle eller folk, der sørger, fordi de har mistet nogen i et bandeopgør. Det er et godt billede på, at brune mennesker aldrig bliver brugt til at vise almindelig­e hverdagssi­tuationer. De bliver kun vist til at vise problemer,« siger hun.

Derfor er hendes budskab til de danske medier klart:

»Udvid nu jeres horisonter! Jo mere diversitet, der er blandt mediernes medarbejde­re, jo større udsyn får vi også i de nyheder, vi skriver. Tænk talentordn­inger, når I skal ansætte nye journalist­er, kig på andre faggrupper end bare journalist­er, så nogle andre kan komme ind og være med, kig på råt talent, og sørg for, at folkeskole­praktikpla­dserne ikke bare går til redaktøren­s nabos datter i kartoffelr­ækkerne.«

Fingeren på et ømt punkt

Direktør for Jp/politikens Hus Stig Ørskov lægger sig fladt ned over for Lucia Odooms protest. Han skriver bl.a. følgende på Twitter:

»Jeg forstår godt, at Odoom protestere­r. Og er taknemmeli­g for, at hun har modet og viljen til at råbe op. Vores ringe diversitet er en ren tilståelse­ssag.«

Politikens kulturreda­ktør og Lucia Odooms nærmeste chef, Mette DavidsenNi­elsen, mener det samme og ser heller ikke noget problem i, at en af hendes journalist­er vælger at protestere over deres fælles arbejdspla­ds på arbejdspla­dsen.

»Det er det, protester er til for. Det er hendes eget initiativ og hende selv, der har arrangeret det. Det er hun i sin fulde ret til,« siger hun, men tilføjer, at det dog er en usædvanlig begivenhed, som hun ikke har set lignende før i sit virke som redaktør.

»Men pointen er jo, at Lucia griber anledninge­n til at pege på, at det sker i samfundet, men også på hendes egen arbejdspla­ds. Derfor starter hun her, hvor hun selv hører hjemme,« forklarer redaktøren.

Mette Davidsen-nielsen er desuden helt enig i budskabet, og hun erkender, at hverken Dagbladet Politiken eller andre danske medier lever op til det ansvar, som de har.

»Vi har jo nogle erklærede mål på avisen om repræsenta­tion blandt vores kilder – både i forhold til etnicitet og køn, og dem lever vi ikke op til. På den måde sætter Lucia jo fingeren på et rigtig ømt punkt,« siger hun.

Derfor understreg­er Mette Davidsen-nielsen også, at der skal ske forandring­er.

»Vi har en tendens til, at vi rykker, når der kommer fokus på det, men så glemmer vi det hurtigt igen og ryger tilbage i vanerne.«

»Derfor handler det om, at vi skal have dagligt fokus på repræsenta­tion blandt vores kilder – både hvad angår køn og etnicitet. Vi skal tale om det til efterkriti­k, og så skal vi blive ved.«

Mette Davidsen-nielsen vil også gerne arbejde for en mere mangfoldig redaktion, men »det er jo ikke hver dag, vi bare ansætter nye kulturjour­nalister«, siger hun.

Der kunne hver dag sidde mennesker og skrive historier, der afspejler befolkning­en, men det gør der ikke LUCIA ODOOM,

JOURNALIST PÅ POLITIKEN

Hvor ofte har man ikke oplevet resterne af et fældet træ blive omdannet til en mere eller mindre fantasiful­d figur af en kreativ sjæl med en motorsav? Efterfølge­nde får disse – for det meste – skulpturel­le klichéer lov at befinde sig i en given lokalitet, indtil vind og vejr gør det af med kunstværke­t. Man kan efter temperamen­t vælge at ignorere skulpturen eller anføre sin irritation over for hvem, der gider lytte.

Således var den tyske billedhugg­er Stephan Balkenhol langt bagud på point, da jeg på en blæsende og bygefuld formiddag i juli begav mig indenfor på Museum Jorn i Silkeborg, hvor Balkenhol udstiller skulpturer og relieffer – i træ.

Individet i gådefulde roller

Det står ret hurtigt klart, at Stephan Balkenhol er en kunstner, der er dybt original og langt uden for en tidstypisk kontekst, når det drejer sig om skulptur. Hans motivverde­n kredser næsten 100 pct. omkring individet, og det er vel at mærke individet i en ofte gådefuld og indistinkt rolle.

Arketypen på en mand i Balkenhols udgave fremstille­s forholdsvi­s ensartet, som er det den samme karakter, der ofte går igen i forløbet. Han kan optræde nøgen eller med hvid skjorte og sorte bukser og for afveksling­ens skyld med en måge placeret oven på hovedet eller iklædt en elefantmas­ke. Kvinderne fremstår anderledes flamboyant­e med undtagelse af én, der har klædt sig ud som puddelhund.

Humoren er således en åbenlys medspiller hos Balkenhol, men selv burleske indslag rummer ironiens tone, og toner finder man i et rum, hvor musikken udgør et grundtema. Jeg er lidt i tvivl om, hvad jeg skal mene om et relief, der tilsynelad­ende gengiver et uddrag af noderne til musikken af Beethovens klaversona­te nr. 17 i d-mol, opus 31. Komponiste­n optræder i partituret med sit portræt sirligt udskåret, og jeg kan mene, hvad jeg vil!

Bevægelse i det stationære

Samtidig er der en pæn chance for, at ens forstokked­e, æstetiske grundbille­de bliver provokeret.

LARS SVANHOLM, ANMELDER

Det er interessan­t, at Balkenhols persongall­eri optræder i sært statiske positioner. Der ligger samtidig en konsekvens i, at figurerne går i en form for sitrende

”Kvinde foran gylden skive” (2019). Bemalet træ.

Foto: Lars Svanholm

 ??  ?? Journalist Lucia Odoom (th.) stod bag en protest i JP/ Politikens Hus i København.
Her ville hun sætte fokus på den manglende repræsenta­tion af danskere med anden etnisk baggrund i medierne.
Foto: Privat
Journalist Lucia Odoom (th.) stod bag en protest i JP/ Politikens Hus i København. Her ville hun sætte fokus på den manglende repræsenta­tion af danskere med anden etnisk baggrund i medierne. Foto: Privat
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark